Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
valp går ute i ledning

Hur man tränar en valp att gå i koppel

4 minuts läsning

Det finns inget värre än en valp som inte slutar dra i kopplet. Det kan vara extremt tröttsamt för både dig och din valp, och kan förvandla en enkel promenad till en fullständig mardröm.

Om din hund drar i kopplet, eller om din valp vägrar att gå utan att dra med all sin styrka, betyder det att du bara kontrollerar dem med fysisk styrka, snarare än med träningen som håller dem glatt gående vid din sida. Och inte bara det – när de blir äldre kan den fysiska ansträngningen som är involverad i att kontrollera din hund vara överväldigande, speciellt om din hundkompis är en av de större och starkare raserna.

För att göra livet enklare för dig och din hund är allt som krävs lite träning, så kommer din hund på nolltid att bli överlycklig av att se kopplet. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du tränar en valp att gå i koppel!

Hur man tränar en valp att gå i koppel

För att träna din valp att gå ordentligt i koppel ska du följa dessa steg:

Nya möten under hundpromenaden

När din hund går i koppel och lyder dig i din trädgård (och har fått alla sina valpvaccinationer) kan du börja ta den till andra områden.

Att gå ut med en hund kopplad är inte alltid lätt. Kom ihåg att den kommer att vilja undersöka nya synintryck, ljud, lukter och andra hundar. Det är här som bra valpsocialisering verkligen är viktig, så förvänta dig inte för mycket för tidigt. Du kommer att behöva arbeta hårdare när du ställs inför konkurrens om din hunds uppmärksamhet, så ta några speciella godsaker (antingen en liten del av dess dagliga mat eller dess favoritleksak) och lär den att det är värt att fokusera på dig! Håll träningspassen korta och positiva, sluta alltid med något som hunden alltid klarar av och ha sedan ett roligt lekpass tillsammans.

Att träffa människor och andra hundar

Fråga din veterinär eller lokala träningsklubb om träningsklasser som kan lära dig hur du tränar en valp att gå i koppel. Detta är ett av de bästa sätten att förbereda dig för att gå ut med din hund och för att resa ut i världen tillsammans. Att gå ut med en valp eller en vuxen hund är inte alltid lätt – många hundar blir väldigt upphetsade när de ser en annan person eller hund gå mot dem och börjar dra i kopplet för att de vill hälsa på dem! Det är viktigt att förebygga detta beteende så att det inte sker. (Det är också i denna situation som det lönar sig att spendera så mycket tid på valpträning!) Om du ser någon närma sig tar du en godbit ur fickan, säger din hunds namn för att få dess uppmärksamhet och visar den sedan i lugn och ro godbiten, som den bör fokusera på. När hunden går förbi personen ger du den massor av beröm och stannar sedan för att ge hunden belöningen. De kommer snart att lära sig gott uppförande om de blir belönade på det här sättet.

Slumpmässiga belöningar

När din hund glatt och pålitligt går i löst koppel kan du minska dess belöningar och bara ge dem en och annan godbit för att ha gått särskilt bra i kopplet (som att lugnt passera något spännande, såsom en katt). Sluta inte ge belöningar helt och hållet – en slumpmässig belöning kommer att hålla din hunds intresse och koncentration på en mycket högre nivå än ifall du ger konstanta belöningar eller inga alls! Om du behöver ytterligare hjälp och råd om att gå med din hund kopplad kan du anmäla dig till en lokal hundträningsklubb.

Hundar eller valpar som drar i kopplet

Om din hund drar i kopplet, eller om din valp vägrar gå utan att dra med dig och du har svårt att stoppa den, kan du överväga att prova en sele och följ alla stegen ovan.
Använd aldrig en strypkoppel (även kallad "stryphalsband") eller stackel. Träningen ska alltid vara en positiv och belöningsbaserad upplevelse som uppmuntrar till att stärka banden mellan er. Bestraffa inte hunden på ett sätt som kan inspirera till rädsla – detta är vanligtvis kontraproduktivt i slutändan!
Detta var vår guide för hur man tränar en valp att gå i koppel. Oavsett vilken punkt du börjar från kommer du med lite kärlek, uppmuntran och tålamod att kunna få många minnesvärda och speciella stunder när du går ut med din hund. Om du letar efter fler tips om valpträning och hundbeteenden kan du kolla in vår guide om valpuppfostran, tuggande, gnagande och hoppande.