Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
valp som hålls över ett bad

Första valpbadet: överlevnadsguiden

5 minuts läsning

Är du redo att bada din valp för första gången? Här finns allt du behöver veta.

Att bada valpar kan verka lite skrämmande, men med omsorg och uppmärksamhet kan du vänja dem vid upplevelsen. Följ våra tips för att ge dem sitt första bad och njut av en härlig, stressfri tid tillsammans.

Vad du behöver för din valps första bad

Låt oss börja enkelt med en inköpslista. Här är det du måste ha för valpens bad.

 • Bord.
 • Handduk.
 • Lämplig valpborste.
 • Hårtork.
 • Hundbad eller annan lämplig behållare.
 • Valpschampo.
 • En belöning.

Steg för steg för att bada en valp

När din valp kommer hem för första gången är det fördelaktigt att ge den ett bad för att låta den börja sin nya upplevelse fräsch och ren. Här är en steg-för-steg-guide för att bada din valp utan onödigt trassel:

1. Placera valpen på ett bord

Bordet måste vara specifikt avsett för detta. Genom att placera valpen på denna förhöjda och okända plats hjälper du den att förstå att ni inte leker. Detta hjälper dig att hantera badtiden säkert och bekvämt. Lägg en handduk på bordet för att säkerställa att din valp inte glider av. Den kommer också att absorbera vatten som skvalpar över kanten.

2. Borsta din valp försiktigt

Innan du fortsätter badet börjar du borsta din valp långsamt, eftersom detta kommer att lugna ner den. Enkla rörelser med en lämplig borste tar också bort smuts från pälsen. Borsta din hund för att ta bort tovor, knutar och annat som inte hör dit.

3. Slå på hårtorken

Lämna hårtorken nära bordet för att hjälpa din valp att vänja sig vid apparatens ljud. Tanken är att vänja din valp vid denna situation och samtidigt göra detta till en ompysslande och glädjefylld upplevelse.

4. Placera din valp i badet

Fortsätt genom att placera din valp i en behållare i lämplig storlek, eller ett badkar för hundar eller valpar. Detta ska stå i badkaret.

5. Blöt valpen med varmt vatten

Använd duschhuvudet för att blöta din valp i varmt vatten och se alltid till att det inte är för varmt eller kallt. Oavsett om du är inomhus eller utomhus ska du använda ljummet vatten och spola tills det når upp till din hunds knän. Överfyll inte badkaret, eftersom det kan få din hund att få panik.

6. Förbered schampot

Förbered valpschampot genom att blanda det med vatten. Använd en mjuk tvättsvamp och sprid schampot jämnt på pälsen, och var noga med att undvika ögonen. Under valpens bad ska du använda en kanna eller ett duschmunstycke för att blöta dess päls och applicera en liten mängd schampo. Läs alltid etiketten, eftersom vissa schampon behöver spädas ut, medan medicinska schampon kan behöva sitta kvar i några minuter för att aktiveras. Löddra kroppen överallt, inklusive svansen, undersidan och halsen, och var särskilt försiktig med att undvika ögon och öron.

7. Börja skrubba försiktigt 

Skrubbningen kommer inte bara att tvätta och massera valpen, utan kommer också att vänja den vid beröring.

8. Skölj

Det är viktigt att skölja bort allt schampo från pälsen när du har badat klart din valp. När den är redo att sköljas använder du ena handen för att rikta duschmunstycket eller häller kannan med varmt, rent vatten, och den andra handen för att hålla i en handduk som skyddar valpens ögon och öron. Om din hund har lös hud i ansiktet eller långa hängande öron kommer du åt mellan hudvecken med babyservetter eller en fuktig handduk, utan för mycket vatten och definitivt ingen tvål. Du kan behöva göra detta regelbundet, till och med dagligen, med en fuktig trasa.

9. Torka

Nu går vi vidare till torkningen! När valpen kommer ut ur badet kommer den automatiskt att vilja skaka sig. Ditt badrum kan bli lite blött, men det är valpens instinktiva sätt att bli av med det mesta av vattnet. När den har gjort detta börjar du linda in den ordentligt med handduken. Medan du torkar den kan du vila den på magen och hålla den stilla med en hand, för att säkerställa att din vän känner sig trygg.
Blås varm luft på pälsen med hårtorken, och börja från svansen för att inte skrämma valpen. Försök att undvika att blåsa luft direkt på nosen och öronen. Se till att din valp är ordentligt torr, särskilt på ryggen och under benen.

10. Borsta

När du har badat klart din valp och torkat av dem, ställer du den på bordet igen i ett par sekunder och borstar och klappar den.

11. Tid för lite godis!

Sist men inte minst ska du ge din valp ett hundkex som belöning!

Tips för valpbad:

 • Se till att hårtorken inte är för nära huden, att den inte riktas mot ögonen och se till att hålla luftflödet varmt men inte för hett.
 • När hundar blir blöta är deras naturliga reaktion att rulla och gnugga sina huvuden, halsar och kroppar på vad som helst, inklusive gräs. För att förhindra att den blir smutsig så fort den precis har rengjorts lägger du ner några handdukar för hunden på badrumsgolvet eller gräsmattan och uppmuntra din valp att använda dessa istället.
 • Små och tunna raser blir lätt kalla, så håll din valp i ett varmt rum tills den är helt torr.
 • Det är mycket viktigt att skölja av schampot och/eller allt balsam noggrant, eftersom rester kan göra att pälsen kliar eller blir torr.
 • Rengör valpens inneröron med ett specifikt öronrengöringsmedel för hundar (finns i djuraffärer eller hos veterinärer), men stoppa aldrig in något i hörselgångarna, såsom bomull eller en bomullstuss.
 • Om din hund visar tecken på nervositet ger du den mycket beröm och trygghet hela tiden, särskilt om det är dess första bad.

Hur vänjer du din valp vid hårtorken?

Om din valps päls är väldigt lång eller tjock kan det ta förvånansvärt lång tid att torka den, så du kanske vill använda en hårtork. Hårtorkar kan vara ganska skrämmande för en hund, så lugna den och belöna gott beteende. 

Om din valp troligtvis behöver sin päls torkad men inte är van vid detta, börjar du introducera det från en tidig ålder. Använd först hårtorken för att bara göra ljud i rummet, innan du flyttar den mot hunden med massor av lugnande uppmuntran.

Och det var allt – så enkelt är det att bada din hund! För fler tips om hur du välkomnar din nya valp kan du kolla vår ingående artikel, och om du behöver några valpträningstips har vi satt ihop en imponerande lista med dessa.