Your Pet, Our Passion.
Growing Pup lanimerad logotyp
Valp sitter i knä medan han väntar hos veterinärer

Vad du kan förvänta dig vid din valps första veterinärbesök

8 minuters läsning

Gör dig redo för din valps första hälsokontroll med våra användbara tips.

Innan du tar hem din bedårande nya hund bör du planera för dess första veterinärbesök. Registrera dig hos en lokal veterinär för att se till att du är förberedd. När du har fått din nya valp bokar du ett möte och berättar att det handlar om en hälsokontroll av en ny valp. Din veterinär kanske vill ge din valp lite mer tid än den vanliga 10-minuterskontrollen, bara för att se till att allt får en bra start.

Din valps första veterinärbesök

När du kommer till veterinären bär du din valp in i mottagningen och håller den i ditt knä, borta från andra hundar. Lägg den inte på väntrummets vågar och låt den inte utforska och sniffa på andra hundar, särskilt om din valp inte har vaccinerats (delvis eller fullständigt), eftersom unga hundar är särskilt mottagliga för oönskade sjukdomar. Ta med dig lite godsaker för att göra valpens första veterinärbesök positivt, och be veterinären eller sköterskan att belöna din valp under kontrollen. Din valp kommer gärna tillbaka nästa gång om den vet att godsaker är inblandade!

Vad händer under din valps första veterinärbesök?

Vid den första konsultationen kommer din valp att genomgå en grundlig undersökning, och din veterinär kommer att diskutera valpvaccinationer med dig.

Uppgifter om eventuella tidigare behandlingar, som din uppfödare eller hundstallet borde ha gett dig, kommer att vara användbara att ta med. Ni kommer att ha en pratstund om vanliga problem som maskar och loppor, inklusive hur man behandlar och förebygger dem, (som återigen din uppfödare eller hundstallet borde ha gett dig information om), såväl som mikrochip, kastrering och eventuella frågor du har om din valps hälsovård. Du kan också prata om matning, motion och skötsel.

Under din valps första konsultation kommer veterinären att gå igenom en checklista för allmänt välbefinnande, som kan inkludera att veterinären gör följande:

  • Tittar på huden och pälsen
  • Väger valpen
  • Undersöker tänderna
  • Lyssnar på hjärtslagen genom ett stetoskop
  • Tar temperaturen

Kom även ihåg att be om information om valpägargrupper och hundträningskurser som hålls på kliniken eller i närheten, eftersom dessa kommer att hjälpa din valp med träning och att bli social.

Tips för ett smidigt första besök hos veterinären

  • Gå till veterinärens kontor

Om det är möjligt att ta er till den lokala veterinären genom att gå dit, så tveka inte att lämna bilen hemma. En trevlig promenad kommer att lugna ner dig och din valp, och kommer att bidra till en positiv upplevelse.

  • Använd godsaker

Ta med din valps favoritgodis till varje veterinärbesök. Oavsett vad som får svansen att vifta ska du se till att du har det med dig och då är chansen stor att din valp till och med kommer att utveckla en längtan att gå till veterinären.

  • Undvik långa väntetider

Ett bra tips är att hålla hunden ute tills den kallas in om väntetiden är lång.

Hur mycket kostar ett besök hos valpveterinären?

Kostnaden för valpens hälsokontroller kommer att variera beroende på din hunds hälsa och var du bor. En ung valp behöver en rad vaccinationer som kommer att öka de initiala kostnaderna, så var redo för att den första veterinärräkningen kommer att återspegla detta. Men när det handlar om vanliga valpkontroller kommer kostnaden sannolikt att minska. Såvida inte din valp behöver speciell medicinering, kommer de flesta veterinärbesöken inte att innebära några problem för plånboken.

Om din valp inte redan är försäkrad ska du diskutera detta, eftersom försäkringar har olika fördelar och nackdelar. Din veterinär kan hjälpa dig att fatta ett beslut om vad som är bäst för din valp. Vi har svarat på de vanligaste frågorna om valpförsäkringar i en djupgående artikel.

Checklista för valpens hälsa

Vad händer efter din valps första veterinärbesök?

Helst bör din veterinär träffa din valp minst en gång om året, men oftare i början eller om den har särskilda medicinska behov.

Dessa regelbundna besök spelar en stor roll i att vara "proaktiv", så vänta inte med att boka tid bara för att din hund verkar vältränad och frisk. Veterinären kommer att kontrollera din valp, såsom att lyssna på dess hjärta och lungor, känna med händerna över buken för att leta efter ovanliga tecken, kontrollera om det finns problem med dess hud, päls, ögon och öron, samt skanna dess mikrochip för att kontrollera att det fungerar som det ska.

En annan fördel med dessa årliga kontroller är att vänja din hund vid att besöka veterinären när den mår bra. Om den bara besöker veterinären när den är skadad eller sjuk kan den bli nervös över att träffa veterinären, och associera sina resor med dåliga tider eller stressiga upplevelser. Det är en bra idé att gå till veterinären då och då, även om du inte har en bokad tid. Receptionisterna och veterinärsköterskorna kommer alltid att uppskatta lite mys, och det kommer att skapa ett positivt minne för din lurviga vän.

Nu när din valps första resa till veterinären är klar kan du fortsätt att läsa våra guider för nya valpägare för mer användbar information om hur du tar hand om det nya tillskottet i familjen.