Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Gillar katter musik?
Grå katt som badas av ägaren

Varför hatar katter vatten?

5 minuters läsning

Hatar alla katter vatten? I den här artikeln kan du ta reda på varför och upptäcka vilka katter som faktiskt gillar vatten.

Våra kattvänner har mystiska sätt som får oss att gissa en hel del, men en av de mest bestående gåtorna har att göra med ett ganska grundläggande element: vatten.

Varför hatar katter vatten? Och hur kommer det sig att de älskar vattnet som droppar från en kran, men kommer att slåss med tänder och klor om de kommer nära ett badkar fullt med vatten? Vi kommer förmodligen aldrig att veta säkert, men experter har några idéer som kan hjälpa förbryllade kattägare att förstå sitt husdjurs beteende lite bättre.

Varför hatar katter vatten?

Katter mår bra av att dricka vatten, men om det kommer nära pälsen kan vatten omedelbart förvandla en glad katt till ett miniatyrlejon. Här är några av orsakerna som hjälper till att förklara varför.

1. Vatten tynger ner en katt

Tänk dig att behöva bära en blöt filt på axlarna tills den blir torr igen. En liknande princip gäller katter och vatten.

När hela dess päls blir genomvåt kommer en katt att känna sig nedtyngd och oförmögen att röra sig som normalt. Det är en ganska obekväm upplevelse för ett kattdjur som gillar att navigera i livet med en spänstig gång.

2. Kattens evolutionära historia

En annan anledning till varför katter hatar vatten tillskrivs deras historia. Det finns inte mycket i kattens historia som har att göra med vattendrag, vare sig om de är små eller stora. Kattens förfäder levde på torra platser, vilket betyder att floder eller hav inte var hinder de behövde möta. Det finns inte mycket i deras förfäders förflutna som förbereder den moderna katten för badkaret, vilket hjälper till att förklara varför deras första reaktion är att klösa på ägarens armar, som är fast besluten att få katten i badet.

3. Katter kan känna lukten av kemikalierna i vattnet

Lukten är kattens mest pålitliga sinne. Även om vi kanske inte upptäcker dem, ger kemikalierna i kranvattnet det en speciell lukt som en kattunges känsliga nos kommer att uppfatta direkt. Det går bra att doppa en tass då och då, men att ha pälsen nedsänkt i en vätska som inte luktar som pälsen borde räcka för att hoppa över badtiden.

4. Negativa erfarenheter

Vissa katter kan faktiskt ha upplevt badkar eller haft sin päls våt i sin tidiga kattungdom. Ibland är det de första interaktionerna som kan hjälpa till att klargöra mysteriet om varför katter hatar vatten. Om det var stressigt att vara nedsänkt i vattnet de första gångerna är det troligt att katten kommer att tänka "aldrig i livet" vid åsynen av badkaret, även långt upp i sina vuxna år.

5. Brist på kontroll

Det finns något annat som hjälper till att förklara varför en katt undviker att hoppa i badkaret, men gärna leker med alla droppande kranar inom räckhåll, eller till och med vågar sig nära hela badkaret för att doppa tassarna i det – i dessa fall kommer en katt att ha mer kontroll över situationen. De sitter trots allt fortfarande säkert på torra land och kan lätt komma undan. Men att vara på en hal och våt yta med vatten som rinner över pälsen, kommer in i ögonen och dessutom tynger ner katten, är tillräckligt för att få dess kattinstinkter att slå bakut.

Finns det några katter som gillar vatten?

Alla dessa skäl till varför katter hatar vatten gäller för de flesta kattungar. Men som med vilken regel som helst finns det också undantag, och vissa katter gillar faktiskt vatten.

Maine Coon

En Maine Coons vattentäta päls gör att dess kattungar inte kommer att tveka att plaska runt så fort de kan. Låt kranen gå lite för länge så har du snart en Maine Coon i närheten.

Historiskt sett har dessa katter varit betrodda skadedjursbekämpare på segelfartyg, vilket hjälper till att förklara varför de är så bekväma runt vattendrag.

Turkisk Van

Ett av de mest fantastiska exemplen är rasen Turkisk Van. Deras vattentäta päls stöter bort vatten, vilket gör simningen till en ganska trevlig upplevelse för dem. Dessa katter gillar vatten så mycket att många ägare letar efter kattpooler så att de kan bada och simma när de vill. De tycker faktiskt så mycket om att vara i vattnet att de har fått smeknamnet "simkatten".

Abessinier

En annan katt som är förtjust i vatten är Abessinier, och de kommer inte att tveka att undersöka ett fullt badkar eller sin egen vattenskål genom att doppa tassarna i den. Dessa kattungar anlände till Europa för första gången med båt, så detta har säkert något att göra med att de känner sig så trygga med vatten.

Kan jag bada min katt?

Eftersom majoriteten av katterna inte har vattentålig päls eller är lika glada i vatten som kattraserna ovan, kanske du undrar vad du ska göra när din katt blir så smutsig att den inte kan rengöra sig själv.

Under speciella omständigheter kan du faktiskt ge din katt ett bad. Det kan vara knepigt, men en bra utgångspunkt är att få det väsentliga rätt. Se till att ha en halkfri golvmatta, specialschampo, handdukar och en borste.