Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
katten sköter sig själv

Överdrivet slickande av katt: orsaker och behandling

4 minuts läsning

Överdrivet slickande kan vara ett svar på förändringar i din katts miljö, som den kämpar för att komma i takt med.

Din katt vill naturligtvis hålla sin päls ren, och spenderar ibland upp till 50 % av sin vakna tid med att sköta om sig själv. Men ibland kan dess beteende övergå till överdrivet slickande. Ta reda på varför detta händer och vad du kan göra för att hjälpa din katt.

Vad är överdrivet slickande?

Överdrivet slickande hos katter uppstår när din katt börjar slicka överdrivet mycket. Den slickar pälsen så mycket att detta orsakar hudinflammation, sår eller håravfall. I extrema fall kan en katt till och med börja bita i vissa områden på huden. Ibland kommer du märka att din katt slickar för mycket och skadar huden eller får en fläckig päls. Ibland kan du helt enkelt hitta tecken på överdrivet slickande i form av hårklumpar bakom soffan.

Vad orsakar överdrivet slickande?

De två huvudsakliga orsakerna till överdrivet slickande är beteendemässig, då katten börjar slicka överdrivet som en form av stresslindring (även känd som psykogen alopeci), och medicinsk, då hudallergier eller hudparasiter är den främsta boven.

Överdrivet slickande som en avstressningsmekanism

Det kanske inte är självklart för dig, men hemmiljön kan vara mycket stressande för din katt. De särskilda stressfaktorerna för ett kattpsyke registreras inte alltid på vår mänskliga skala, men de kan orsaka lika mycket förödelse som en av våra arbetskonflikter eller ett brådskande sista-minuten-jobb.

Den största orsaken till stress för katter är andra katter – ett hushåll med flera katter eller andra katter i grannskapet. Av naturliga skäl är katter ensamma varelser, och de kan tycka att det är mycket stressigt att leva med andra katter. Ofta visar det sig inte som aggression mot andra katter och de kanske gärna myser hemma, men din katt kanske kämpar med stressen och det kan övergå till överdrivet slickande.

Några av de andra mest stressande händelserna för en katt inkluderar:

  • Att flytta
  • Nya möbler
  • Ny familjemedlem
  • Nytt schema

Innan du gör en förändring i din livsstil ska du fundera över om det sannolikt kommer att påverka din katt. Dessa vanevarelser kommer att vara de första att reagera på något nytt som händer i ditt liv. Men samma kärlek till rutiner kan visa vägen för att lindra det överdrivna slickandet.

Se till att du uppmärksammar hur din katt reagerar på en förändring, oavsett hur stor eller liten den är. I vissa fall är det en bra idé att hålla så många saker som möjligt konsekventa för din katt. Håll dig till det normala matningsschemat och använd samma plats och skål, så kommer din katt förmodligen uppskatta att du visar den lite stabilitet. Men i andra fall kan du även prova några olika miljöförändringar och se hur katten reagerar.

Din katt bör ha möjligheten att ta en paus då och då, för att försöka förstå alla förändringar i sin nya miljö. Att ha ett ställe dit katten kan gå och vila är viktigt för att hålla den lugn, och borta från eventuella idéer om att börja slicka.

Ibland är allt din katt behöver lite extra uppmärksamhet för att hjälpa den att lindra stressen. Uppmuntra den att jaga och springa inomhus, ha gott om mjuka leksaker till dess förfogande och ta fram vippan lite oftare. Om den gillar att gå ut så försök att se till att den kan gå ut när den vill få utlopp för sitt jaktbeteende och för att minska stressen.

Om orsaken till att din katt är stressad inte kan åtgärdas direkt, kan veterinären rekommendera att behandla själva symtomet med ångestdämpande medicin. Tveka inte att fråga en veterinär om hjälp om det överdrivna slickandet inte slutar. Vissa mediciner som till exempel Zylkene är i tablettform, medan andra som till exempel Feliway och Pet Remedy är mer "naturliga" mediciner som finns som utspridare och sprayer.

Överdriven slickning av medicinska skäl

Allergier eller parasiter kan avsevärt förändra din katts skötselschema.

Löss, loppor, kvalster och fästingar – dessa nästan osynliga varelser kan göra att din katts hud kliar extremt mycket, vilket kan leda till ett andra problem, nämligen överdrivet slickande. Om du tror att detta är anledningen till att din katt oavbrutet slickar sin päls ska du prata med en veterinär för att få tips om de mest effektiva behandlingarna.

Det är dock viktigt att tänka på att när det handlar om loppor och fästingar så är förebyggande åtgärder de bästa. Håll dig uppdaterad om de bästa förebyggande behandlingarna mot loppor, maskar och andra parasiter, så kommer ni sannolikt att undvika problemet helt och hållet. Det är också viktigt att sköta om miljön ni vistas i regelbundet. 95 % av lopporna finns i miljön, så miljövård samt behandling av själva husdjuret är mycket viktigt.

Är vissa raser mer benägna att slicka sig mer?

Man har sett att vissa kattraser som Abyssiner och Siameser är mer benägna att anamma överdrivet slickande. Det finns dock ingen enighet om hur vanligt detta beteende är bland dessa raser. Beroende på förhållandena, såsom miljöförändringar eller hudallergier, kan katter oavsett ras välja att slicka som en lugnande lösning.

Är det överdrivet slickande eller håravfall?

Kala fläckar på din katts päls är ett vanligt tecken på överdrivet slickande. Detta är dock inte den enda orsaken till att din katts päls inte är så tjock som den borde vara. En annan möjlig orsak är ett tillstånd som kallas alopeci eller katthåravfall. En ohälsosam kost eller till och med en hormonell obalans kan leda till att din katt tappar en del av sin vackra päls. Din veterinär kommer att kunna diagnostisera tillståndet, förstå vad som orsakar det och rekommendera sätt att behandla det.

Oavsett orsaken till kattens beteendeförändringar kan det ta tid att lösa problemet med överdrivet slickande. Så ha tålamod och fråga veterinären ofta, så kommer din katts päls snart att återgå till det normala.