Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
ingefära katt i gräs jakt

Kattens jaktbeteenden

4 minuts läsning

Vissa katter är skickligare jägare än andra. Här är orsakerna bakom din katts jaktbeteende.

Om du har en utekatt är det väldigt troligt att du har sett döda möss eller fåglar utanför dörren. Detta kan sträcka sig från enstaka leveranser till något du kan komma att förvänta dig varje morgon.

Tendensen att ge jaktgåvor har förbryllat kattägare över hela världen, och många undrar över orsakerna bakom kattens jaktbeteenden. Detta gäller särskilt när din katt regelbundet utfodras och får all den uppmärksamhet och kärlek den kan tänkas önska! Om du har en katt som är en skicklig jägare, hjälper detta dig att förstå varför den jagar.

Varför jagar katter?

Historiskt sett hölls inte katter som husdjur, och matades inte av kärleksfulla ägare. De var tvungna att försörja sig själva och jaga sin egen mat, precis som sina stora kattkusiner lejon och tigrar. En begränsad mängd bytesdjur gjorde att endast de mest framgångsrika jägarna överlevde och förökade sig, så din fyrbenta vän härstammar från jaktkunniga kattförfäder.

Idag handlar kattjakt mer om nöje och underhållning. Bara synen och ljudet av bytesdjur triggar din katts jaktinstinkt, vilket är naturligt för dess hjärna. Din katt kan helt enkelt inte motstå en fågels flaxande vingar eller en liten mus springande fötter.

Hur lär sig katter att jaga?

Katter lär sig att jaga på samma sätt som de flesta däggdjur lär sig saker – från mamman. Jakt är en stor färdighet som måste läras först, och som nästan alltid lärs ut av mamman eller genom lek med kattens syskon.

När din katt blir äldre kan den ta denna nyfunna färdighet ut i vida världen och så småningom börja ta med sig byten hem, vilket kan vara allt från möss och fåglar till större byten som kaniner. Om du å andra sidan har en innekatt kan den visa dess jaktbeteenden genom att leka med sina leksaker.

Kattens jaktstrategier

Generellt sett brukar katter använda tre olika strategier för att jaga sitt byte, och dessa är följande:

Denna typ av jaktstrategi börjar med att katten hukar sig ned och fokuserar på sitt byte. Den väntar tålmodigt någonstans där de inte kan ses, för att sedan hoppa fram och ta sitt byte i det perfekta ögonblicket.

Tekniken förfölja och attackera går ut på att din katt hittar sitt byte, hukar sig lågt mot marken och sedan sakta går mot det. Denna teknik kan innebära att katten stannar flera gånger medan den närmar sig – ibland med en tass i luften för att förbli helt stilla – i ett försök att bytet inte ska upptäcka faran. När din katt väl är på anfallsavstånd kommer den att dra bakbenen under den och sedan hoppa fram och gripa tag i sitt byte.

Vissa katter kanske föredrar att jaga fisk (vanligtvis i närmsta damm) i motsats till byte på land. För att fiska kommer din katt att använda tassen och dra upp fisken ur vattnet. Om du har en kattras som är mindre rädd för vatten, som en maine coon, kan du faktiskt se den vada i vattnet för att ta tag i fisken med båda sina tassar.

Varför leker katter med sitt byte?

Efter att ha fångat dess byte kan du se hur din katt leker eller skojar med den. Detta beteende kan bero på att din katt försöker förvirra bytet och trötta ut det, vilket gör det mycket lättare att döda och minskar risken att skadas.

Jagar din katt för att den är hungrig?

Många ägare kommer att anta att orsaken bakom kattjakten är att katten är hungriga, men detta är inte alltid fallet. International Cat Care menar att om katter bara skulle lita på sina egna fångster för att bli mätta skulle de behöva fånga cirka 10–20 djur om dagen, vilket är en enorm mängd, särskilt med tanke på att varje jaktförsök i genomsnitt har mindre än 50 % chans att lyckas. På grund av denna mängd har katter utvecklats för att försöka jaga när de kan, oavsett om de är hungriga eller inte, så de kommer att försöka fånga byten när tillfälle ges.

Ger min katt presenter till mig?

När en död mus eller fågel dyker upp vid vår tröskel är det lätt för oss att anta att katten ger oss en gåva, men är det så? Det kan vara så, eftersom vilda katter försörjer sina ungar och ger dem mat samtidigt som de lär dem värdefulla överlevnadsfärdigheter. Majoriteten av våra huskatter är dock kastrerade och kommer därför inte att försörja sina ungar, så de kan överföra dessa instinkter på sina ägare istället.

De kan även ta med sitt byte hem för att eventuellt äta det senare. Om katten gör detta visar det att den känner sig glad och säker i ditt hem – tillräckligt säker för att till och med lämna dig med sin potentiella måltid att ta hand om!

Hur man stoppar kattjakt

Först och främst bör du aldrig straffa din katt för jakt, eftersom den bara uttrycker sina naturliga instinkter. Men om du har en skicklig jägare i ditt hem förstår vi att du kan vara trött på att ditt hem fylls av de (läckra) dofterna av kattens byte. Det finns några metoder du kan använda för att avskräcka katter från att jaga.

1. Tillgodose jaktinstinkten via lek

Att tillgodose jaktinstinkten via frekvent lek är en av de mest effektiva metoderna. Lek ger mental stimulans för din katt, och hjälper till att tillfredsställa dess jaktinstinkt. De bästa leksakerna att använda för detta ändamål är så kallade fjäderteasers (i princip vilken leksak som helst som rör sig). Denna typ av lek är särskilt viktig för innekatter, eftersom de inte ges möjlighet att jaga naturligt, vilket kan orsaka problem i ditt hem som att den biter eller slår på dina fötter eller är destruktiv.

2. Ge den ett halsband med en klocka på

Halsband med en påmonterad klocka har visat sig vara mycket effektiv för att stoppa kattjakt. En nyligen genomförd studie av RSPB visade att katter med en klocka på halsbandet fångar 41 % färre fåglar och 34 % färre däggdjur än katter utan. Om du funderar på ett halsband med en klocka, så se alltid till att det finns en säkerhetsanordning som snabbt lossnar om din katt fastnar i något.

3. Se till att katten får i sig tillräckligt med mat

För katter som jagar på grund av hunger kan du minska mängden jakt genom att se till att de får en näringsrik och balanserad kost. Du kan också prova att ge dem mindre måltider vid fler tillfällen under dagen.

4. Håll den inne vid perioder av hög aktivitet

Det är värt att veta att kattens jaktinsatser sannolikt kommer att vara mer effektiva runt gryning och skymning, eftersom det är de tillfällen som små däggdjur och fåglar är ute och rör sig, samt efter dåligt väder, då de förmodligen kommer ut för att äta. Om du vill begränsa antalet lyckade jakter är det en bra idé att hålla din katt inne under dessa tider.

Nu kan du allt du behöver veta om din katts jaktbeteende. Vill du veta mer om kattungar och katter? Läs vår guide om kattens historia och instinkter.