Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Kattens jaktbeteenden
kattunge i ströbrickan

Träna katter och kattungar att bli rumsrena

5 minuts läsning

Att träna katter och kattungar att bli rumsrena är relativt enkelt, och med vår enkla guide kommer ditt husdjur att använda kattlådan på nolltid!

Din katts naturliga instinkter kommer vanligtvis se till att den vill göra sina behov utomhus, men många katter gillar att ha en kattlåda inomhus också. Det är oftast bäst att börja träna katten att gå på lådan från tidig ålder, men äldre katter kan också läras att använda en kattlåda. Faktum är att de till och med tycker detta är att föredra, eftersom deras leder inte är lika rörliga och de ibland saknar energin att gå ut.

Om du är ny på att träna kattungar eller katter kanske du undrar var du ska börja. Det är därför vi skapade den här guiden, för att lära dig allt från vad du behöver för att komma igång till hur du vänjer din nya kattunge vid att gå på lådan.

Hitta den perfekta kattlådan

Om du precis har börjat träna kattungen ska du se till att du använder en låda med låga kanter som gör det enkelt för katten att komma in i den. När katten har vuxit till sig lite kan du byta till en större och djupare låda för att ge den tillräckligt med utrymme att vända sig om, och förhindra att skräp sparkas upp och sprids över hela ditt hem.

Om du vill minimera lukter och spill och samtidigt ge din vuxna katt mer avskildhet under besöket kan en kattlåda med tak lämpa sig bättre. De flesta kommer att uppskatta att ha det mer privat när de ska uträtta sina behov, men vissa katter kan vara nervösa för det instängda utrymmet på grund av att de bara har ett ställe att gå ut på, ifall ett hot dyker upp.

Du bör heller aldrig använda en övertäckt eller takförsedd kattlåda när du tränar din katt, eftersom luckan och det stora steget in kan vara för mycket för din kattunge att hantera till en början.

En äldre katt kommer att uppskatta en kattlåda med lägre sidor som är lättare att ta sig in och ut ur.

Att välja rätt typ av kattsand

Varje katt är individuell, och du kommer upptäcka att din katt har sina egna önskemål när det gäller kattsand i lådan. Det är otroligt viktigt att få det rätt när du tränar kattungar eller katter att gå på lådan, eftersom de inte kommer att gå dit om de inte gillar den!

Denna typ av sand är bekvämt eftersom den klumpar sig till bollar när den kommer i kontakt med vätskor. Detta gör den enkel att ta bort och kan hjälpa till att spara pengar, eftersom du bara tar bort nedsmutsad sand

Du bör överväga att använda sand som inte dammar om din katt har en täckt kattlåda, eftersom det då inte dammar i din katts ansikte när den är upptagen med att krafsa över sin avföring

Dessa typer är fantastiska, eftersom de absorberar vätskor extremt snabbt och de är i allmänhet ganska billiga. De kommer dock inte att eliminera lukter

Detta är ett populärt alternativ eftersom det absorberar bra och kan hjälpa till med lukten något, men det är dyrare än andra alternativ

Dessa är bra om du vill absorbera vätskor och lukter snabbt, men den här typen är ett av de dyraste alternativen av kattsand

Det är vanligtvis bättre att undvika denna typ eftersom den kan störa din katts känsliga nos och avskräcka den från att använda kattlådan helt och hållet

Om du behöver ändra vilken typ av kattsand du använder så gör det långsamt, så att det inte kommer som en överraskning för din katt och avskräcker den. Följ instruktionerna på förpackningen för rekommenderat djup, och se till att din katt har tillräckligt att gräva med. Om du vill fånga upp löst skräp placerar du lite tidningspapper under lådan.

Var ska man ställa kattlådan

Den allmänna regeln är att det ska finnas en kattlåda per katt plus en extra i ditt hem. Ställ varje låda i ett lugnt område där katten kan göra sina behov i lugn och ro. Undvik trafikerade korridorer eller nära oljud som till exempel från en tvättmaskin. Du bör också välja en plats långt ifrån där katten äter och dricker.

När du tränar en kattunge ska du alltid se till att kattlådan är lätt att komma åt, särskilt om din katt tillbringar all sin tid i huset. Eftersom katter är mycket rena djur kommer de att hålla sig så länge som möjligt om de inte har någonstans att ta vägen, vilket kan vara mycket obehagligt och leda till hälsoproblem.

Träna katter och kattungar att bli rumsrena i 3 steg

Om du nyligen har fått en ny kattunge eller försöker lära en äldre katt hur man använder kattlådan, följer du dessa 3 enkla steg:

1. Se tecknen på när katten behöver gå

Det första du behöver göra när du tränar katten att gå på lådan, är att hålla ett öga på den och känna igen tecknen på när den behöver gå. Du kommer förmodligen att se den nosa, skrapa eller huka sig på golvet.

2. Ställ katten i kattlådan

När du ser tecknen lyfter du helt enkelt upp katten och ställer den försiktigt i lådan. Eftersom kattungar har mycket små blåsor bör du också ställa dem i lådan direkt efter att de har ätit, och så fort de vaknar. Snart kommer din kattunge att börja associera att göra sina behov med att vara i lådan, och kommer att ta sig dit på egen hand.

3. Beröm kattens framgångar

När katten framgångsrikt har använt kattlådan ger du den massor av beröm och en kattgodis. Den kommer snart lära sig att tänka på kattlådan på ett positivt sätt, och kommer att använda den med tillförsikt på nolltid.

Räkna med att det händer olyckor

När du tränar kattungar och katter kan du förvänta dig att olyckor kommer att ske! Det kan ta ett tag för dem att använda kattlådan, men om du har tålamod och fortsätter kommer det snart att gå som på räls. Straffa aldrig katten för att den gör sina behov någon annanstans i hemmet. Städa helt enkelt snabbt upp det och fortsätt med i din katts träning.

Om din kattunge eller katt har blivit tränad ett tag och den plötsligt börjar kissa i huset tar du den till veterinären, eftersom detta kan vara ett tecken på en nedre urinvägssjukdom (FLUTD). Detta hälsoproblem kan vara smärtsamt och till och med potentiellt farligt, så snabb veterinärbehandling kommer att behövas.

Vikten av att rengöra kattlådan

Om du vill undvika olyckor i ditt hus och lyckas med din katts träning, ser du till att du rengör kattlådan regelbundet. Katter är rena varelser och de vill inte använda en kattlåda som de har smutsat ner. Vissa kinkiga katter kanske inte vill använda den även om de bara har varit i den en gång.

Ta bort den smutsiga sanden minst en gång om dagen. Du kan behöva göra det mer beroende på hur många katter du har och hur ofta de använder lådan. Du bör också tömma lådan helt och skölja ur den med varmt vatten och diskmedel minst en gång i veckan. Undvik att använda desinfektionsmedel, eftersom dessa kan vara giftiga för katter.

Om du är gravid ska du aldrig hantera smutsig sand, eftersom det finns risk för toxoplasmos. Detta är en infektion som kan överföras från dig till ditt ofödda barn.

Nu när du vet grunderna för träna katten att bli rumsren, är du redo för kattungens första natt! Läs vår artikel för att ta reda på vad du kan förvänta dig.