Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
liten kattunge som kommer ut under en säng

Kattungens socialisering: lär din katt de grundläggande färdigheterna inför livet

7 minuters läsning

En kattunge som tar sina första steg in i världen har mycket att lära. Det här är grunderna för kattungars förmåga att umgås.

Världen är en så stor plats för en kattunge som precis börjar ta reda på var den passar in. En kattunges tidiga liv är bullrigt, hektiskt och fullt av nya upplevelser. Det finns människor överallt, andra kattungar som strövar omkring, äldre katter, stora och små föremål, plus alla möjliga häpnadsväckande konstiga ljud och lukter.

Att dechiffrera vad de alla betyder kommer att ta ett tag, och det är därför den här perioden är till för att lära kattungen att umgås med andra. Allt detta kan vara överväldigande när du skaffar en ny kattunge, eftersom den kommer till ditt hus och allt är nytt för den. Ta reda på hur du förvandlar din skygga pälsboll till en självsäker och glad vuxen katt, och hjälper din kattunge lära sig livets första läxor snabbt.

Hur gör man en katt mer social?

Kattungars socialisering är den tidiga perioden i en katts liv när den börjar lära sig vad som är säkert i miljön, genom att bekanta sig med olika erfarenheter, människor, husdjur och till och med ljud. Exponering för nya saker från början är avgörande för kattens socialisering, men se till att inte överväldiga det lilla glädjeknippet med mer information än det kan hantera.

När ska du lära kattungen om socialisering?

Även om den exakta tidslinjen för kattungars socialisering fortfarande diskuteras bland specialister, anses de första 8–10 veckorna vanligtvis vara avgörande för socialiseringsprocessen. Kattungar suger i sig all ny information, speciellt under deras tidiga dagar, vilket betyder att det aldrig kommer att finnas en bättre tid att visa din kattunge livets regler i allmänhet och familjetid i synnerhet.

Det är mycket möjligt att socialiseringsperioden för länge sedan har passerat när du får träffa din nya kattunge. I det fallet är det hos uppfödaren eller på ett räddningscenter där den kommer att ha lärt sig (eller inte lärt sig) de första sakerna om människor och vilken roll de spelar i en katts liv.

Men detta betyder inte att katter har lärt sig allt de behöver veta om världen omkring dem. Det är viktigt att kolla med uppfödaren för att se om det är något speciellt du behöver fokusera på. När allt kommer omkring vill du veta så snart som möjligt om din nya kattunge inte kan låta bli att söka skydd varje gång väckarklockan ringer, så att du kan fortsätta med kattungens socialiseringsarbete hemma.

Även om de första veckorna är viktiga så glöm inte att din kattunge sannolikt kommer att ta itu med nya saker långt efter sin första födelsedag. Kattens socialisering slutar inte efter de 10 veckorna, särskilt när det är dags att flytta in i ditt hem.

Bra tips om hur du socialiserar med din kattunge

Chansen är stor att första gången du välkomnar din nya kattunge till ditt hem, kommer du att märka att den går in i sitt nya liv något motvilligt. Den kanske är lite blyg eller till och med ser rädd ut av all uppmärksamhet den får. Din första instinkt kommer att vara att lyfta upp pälsbollen och trösta dem, men detta kan faktiskt göra saken värre eftersom det kan öka paniken. Här är några användbara tips för att umgås med din kattunge med minsta möjliga stress för alla inblandade.

Håll alla lugna

När den väl är utvilad och känner sig säker hemma, ja då är det dags att träffa sin nya familj. Detta är uppenbarligen ett mycket spännande ögonblick, men försök att hålla alla lugna. Innan du introducerar en ny kattunge i hemmet bör alla sitta stilla på golvet och komma överens om en regel – rör bara kattungen om kattungen kommer till dig.

Ta inte tag i den

Det får inte vara något stök eller bråk mellan barnen, för detta kommer att skrämma ditt husdjur. Om kattungen försöker gömma sig lockar du ut den med en leksak eller en godbit för att uppmuntra den att vara sällskaplig, men ta aldrig tag i eller tvinga den.

Ha koll på barnen

Om du tycker att du är exalterad över din nya kattunge, föreställ dig då hur barn känner! Att träffa barnen är ett stort steg för din kattunges socialisering.

För att starta vänskapen på rätt sätt lär du små barn hur man tar upp och stödjer kattungens vikt ordentligt, och hur man stryker katten försiktigt.

Småbarn "klappar" ofta snarare än "stryker", vilket kan vara obehagligt eller till och med smärtsamt för små kattungar. Lär barnen var de ska stryka kattungen – på toppen av huvudet och längs med ryggen. Även om magar är oemotståndliga när en kattunge rullar runt och leker, är de flesta ganska känsliga på detta område och kan komma att visa det. Och påminn barnen att lämna kattens svans ifred – och aldrig dra i den.

Erbjud lite integritet

Även om det kan vara frestande att se en vacker kattunge sova, behöver den lite avskildhet. Se till att den har sin egen lilla säng undangömd på en lugn plats. Den kanske till och med väljer denna plats själva. Se till att den lämnas ensam när den äter, går på toaletten eller sover – och håll kattlådan borta från småbarn. Du vill verkligen inte att dina barn leker med något de hittar i den!

Tvätta händerna efter att ha hanterat kattungen, och särskilt efter att ha rengjort kattlådan, och uppmuntra de små att göra detsamma.

Presentera en kattunge för andra husdjur

Socialisering av kattungar innebär också att den nya kattungen trivs med andra fyrbenta kamrater eller gäster. Hemligheten med att introducera din nya kattunge för andra djur i huset är tålamod. Placera den aldrig i en position där den kan slåss med dina andra husdjur.

Katter och hundar lär sig ofta att älska varandra, eller åtminstone leva tillsammans utan problem, men detsamma kan inte sägas om alla husdjur. Håll alltid husdjur som kaniner, marsvin, möss, fåglar och reptiler borta från din kattunge, eftersom en jagande katt kan se dem som ett byte.

Djur känner igen varandra delvis genom lukt. Så när du presenterar din kattunge för en hund eller en katt, försök då att blanda ihop deras dofter. Stryk den ena och sedan den andra så att doften överförs, och byt även deras sängkläder. På så sätt kommer de att börja associera fina saker (sova bekvämt och bli omfamnade) med det andra djurets lukt.

Använd en feromonspray

Ett annat bra knep för en bra start på socialisering av kattungar är att använda syntetisk feromonspray eller använda en doftavgivare, eftersom dessa låter din kattunge veta att området är säkert och hjälper den att känna sig avslappnad och fridfull. Om du använder doftavgivare bör det räcka med en eller två i hela huset.

Upprätta en rutin

När din kattunge väl har funnit sitt självförtroende kommer den snart att rusa runt i huset. Se upp var du går – den kan dyka upp plötsligt från ingenstans!

Den kommer att vara redo för mycket lek, men behöver fortfarande sina tupplurar, så ge den en trevlig och lugn plats där den kan mysa utan att bli störd.

Det kommer att hjälpa den att komma till rätta om du kan hålla fast vid en rutin, särskilt med matning, lek och att klappa den.

Om du har följt råden om kattungens socialisering men fortfarande har problem med att integrera din kattunge i ditt hem kan du prata med din veterinär. Hen kan rekommendera en specialist på kattbeteende.

Ta reda på mer om kattungarnas tidiga liv – från matning till skötsel och allt däremellan.