Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt toppar runt väggen

Katt- och kattungeförsäkringar

5 minuts läsning

Att välja rätt försäkring för katter kan verka jobbigt, men vi är här för att hjälpa dig!

Våra katter ger oss massor av glädje, samtidigt som de är våra trogna följeslagare. Så när de hittar på hyss vill man ha en bra kattförsäkring, för att se till att de får all hjälp de behöver. Pengar är trots allt det sista du vill tänka på om din katt blir sjuk, försvinner eller blir stulen.

Du kan prata med en veterinär om vilka typer av försäkringar för katter som just ditt husdjur kan ha nytta av, och vi har gjort en lista med några allmänna saker att tänka på. Att veta hur man väljer en djurförsäkring kan vara lite knepigt, men när det väl är gjort slår ingenting den lugn och ro du får av att veta att din katt är i goda händer!

Kattförsäkring är viktig

Sjukvården för katter förbättras hela tiden. Dessa behandlingar kan dock vara kostsamma, och när detta ger dig ännu mer stress när din katt mår dåligt kan det verkligen sätta press på sig. Att ha rätt försäkring för katter kan eliminera en del av bekymret, eftersom du inte behöver tänka på kostnaden. Trots detta är det viktigt att veta hur du väljer en kattförsäkring som passar ditt husdjurs behov – vilket innebär att du måste läsa det finstilta!

Vad du ska leta efter i en katt- eller kattungeförsäkring?

När du letar efter en katt- eller kattungeförsäkring är det en bra idé att undersöka vilka bolag som erbjuder försäkringarna. När olyckan är framme och du behöver hjälp kan ett bra företag göra upplevelsen mycket mindre stressande. Du bör först söka och fråga efter recensioner av försäkringsbolag och undersöka hur många andra som har fått hjälp och hur deras erfarenheter var.

De ska vara lätta att kontakta och erbjuda en bra, enkel och okomplicerad service. Glöm inte att kolla öppettiderna och om de har livechatt, en e-postadress eller om all kontakt sker via telefon. Se dessutom till att de gärna svarar på alla frågor och att de du pratar med är vänliga och hjälpsamma. Kom ihåg att du kan behöva ringa dem när som helst, så du måste veta att de är lättillgängliga.

Saker att tänka på med din kattförsäkring

Du kommer förmodligen att titta på alla typer av försäkringar, och det kan vara svårt att välja mellan dem när många ser likadana ut! För att hjälpa dig kommer här de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du väljer en försäkring för katter.

Kostnaden för din försäkring

Även om du vill ha den bästa försäkringen du kan få för din kattvän, måste du ha råd med kostnaden för kattförsäkringen. Om den månatliga kostnaden är för dyr för din ekonomi kommer du bara att ge dig själv extra stress.

Hur hög självrisk måste du betala för varje olycka?

Självrisken är beloppet du måste betala innan försäkringsbolaget täcker resten av kostnaderna. Om självrisken är hög är det mindre sannolikt att du kommer be om hjälp från försäkringsbolaget, och detta bör återspeglas i en lägre månadskostnad. Det är bara du som kan väga för- och nackdelarna, men se till att du tycker de känns rättvisa.

Täcker kattförsäkringen alla kostnader för ditt husdjurs behandling?

Det är också viktigt att ta reda på vilka behandlingsområden som kommer att inkluderas i försäkringen.

Det kan till exempel gälla konsultavgifter, om din katt vistas på sjukhus, medicin, bedövning, operationer, röntgen och ultraljud samt laboratorieavgifter. På remissnivå skulle detta vara om veterinären skickar din katt till en specialist.

Du kanske också vill ta reda på om behandling av beteendestörningar och kompletterande behandlingar som akupunktur omfattas. Välj det som är rätt för dig och din katt, men se till att du är nöjd med det som täcks.

Du kan också fråga om ditt skydd kommer att inkludera kostnaden för, eller delvis betala, speciella veterinärrekommenderade dieter.

Påverkar din katts ålder kostnaden för din kattförsäkring?

Vissa företag kommer inte att erbjuda försäkringar för äldre katter, eftersom det är mer sannolikt att de kommer att behöva dyra behandlingar, och vissa kommer att be dig betala en del av behandlingen om din katt har nått en viss ålder.

Vad är det maximala beloppet du kan begära ersättning för, för varje skada, under ett år?

Förhoppningsvis kommer det inte att hända, men din katt kan behöva behandlingar på ett specialistcenter, och räkningarna kan bli väldigt dyra. Till exempel kan 10 000 kronor låta som mycket pengar som det maximala beloppet som din katt- eller kattungeförsäkringsbolag betalar för något, men en räkning för ett brutet ben kan vara minst dubbelt så hög! Tänk på de räkningar du kan förvänta dig om något skulle gå fel, och bestäm dig därefter.

Vissa företag kommer att erbjuda ett livstidsskydd som skyddar din katt under hela dess livstid, förutsatt att försäkringen förnyas varje år. Du kommer att ha en årlig maxersättning som antingen kommer att vara en fastställd gräns för att täcka alla problem eller villkor, och vid förnyelsen kommer denna att uppdateras och du kommer att kunna få tillbaka samma maxersättning igen.

Påverkas kostnaden för din försäkring av ditt postnummer eller din katts ras?

Det är värt att komma ihåg att typen av ras och även ditt postnummer kan ändra kostnaden för kattförsäkringen. Till exempel kan stadsområden betyda en högre premie, liksom kattraser som är kända för att lida av fler problem. Om du har en stamtavla för din katt kan du kontrollera att medfödda och ärftliga tillstånd definitivt omfattas. Vissa försäkringar låter dig inte göra anspråk på kända ärftliga tillstånd.

Inkluderar ditt försäkringsskydd kostnader för tredje part, om din katt skulle råka orsaka en olycka?

Katter vill inte orsaka problem, men ibland händer det olyckor! Kolla vad som kommer att hända om din katt orsakar en olycka och ta en titt på din hus- och hemförsäkring, eftersom vissa av dessa försäkringar även täcker juridiskt ansvar för skador eller olyckor orsakade av husdjur.

Finns det rabatter för flera husdjur?

Många företag erbjuder rabatt om du har flera husdjur i ditt hem, vilket är goda nyheter för djurälskare. Ta en titt för att se vad som finns.

Vad erbjuder kattförsäkringen dig?

Kommer ditt försäkringsbolag att betala om din katt går vilse eller blir stulen?

Vissa företag erbjuder ett engångsbelopp om din katt går vilse, tappas bort eller blir stulen. Kontrollera också om din försäkring bidrar till kostnaden för att sätta upp skyltar om din borttappade katt och ge hittelön.

Kommer företaget att ge dig ett engångsbelopp om din katt måste avlivas?

Ingen vill att det ska hända, men ibland måste vi säga adjö till våra husdjur. Vissa försäkringar kan erbjuda en klumpsumma om du måste göra detta, vilket är viktigt eftersom katter och kattungar med en bra stamtavla kan kosta tusentals kronor.

Vilka andra begränsningar har försäkringen?

Ta en titt på villkoren för din försäkring för att se till att du inte mister ditt skydd av misstag. Till exempel kommer vissa försäkringar inte att täcka tandläkarkostnader om inte din katts tänder kontrolleras av veterinären en gång om året.

De flesta försäkringarna kräver fullständiga och uppdaterade kattvaccinationer. Kontrollera det finstilta i din kattförsäkring, så att du vet om begränsningarna och kan hålla din katt helt skyddad.

Även om det finns många försäkringar att välja mellan, bör du med dessa frågor i åtanke vara på god väg att hitta den försäkring som är rätt för dig och din katt. Efter det kan du njuta av ditt husdjurs sällskap utan bekymmer, och vara förberedd på allt som kan komma att hända.

Nu vet du allt för att fatta ett välgrundat beslut om din katt- eller kattungeförsäkring. Vill du veta mer om kattungar? Läs vår guide om kattungars vaccinationer.