Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Mörkbrun, fläckig katt som går genom gräset.

En katts anatomi

6 minuters läsning

Våra katter är mystiska varelser, men deras anatomi behöver inte förbli en gåta. Här är en enkel guide till kattens anatomi.

Vi tillbringar så mycket tid med att mysa och klappa våra katter och är besatta av deras bedårande utseende, men det är inte många av oss som faktiskt vet vad som händer inne i katten. Om du älskar katter lika mycket som vi kommer du förmodligen att vilja ta reda på allt du kan om dessa mystiska varelser, så vi har sammanställt den här guiden om kattens anatomi för att ge dig en titt på vad som händer inne i din fyrbenta vän.

Allt om kattens anatomi

När vi måste ta våra pälsbollar till veterinären nickar vi ofta och ler när de går igenom olika kattanatomiska termer, men väldigt få av oss kommer faktiskt att stanna kvar och fråga "var sitter den?" eller "vad har den för funktion?" Din katts inre funktioner är ganska fantastiska, så fortsätt läsa för att upptäcka allt från strukturen i deras öron till mängden ben som finns i den genomsnittliga kattkroppen.

Kattänder och deras olika syften

Vuxna katter har totalt 30 tänder och de tjänar 3 olika syften: att hålla i maten, tugga mat och döda byten. Kattänderna är belägna i det alveolära benet i käken och hålls på plats av ligament, cementum, mjuk vävnad och ben. Du kanske blir förvånad över att höra att din katts tänder består av tre unika ämnen: Pulpan är i mitten av tanden och innehåller celler, nerver och blodkärl. Dentin täcker pulpan. Emaljen är skyddet för din katts tänder – den täcker kronan och förhindrar att tänderna blir för känsliga.

Olika typer av kattänder:

 • Framtänder: de små tänderna framtill som används för att hålla i byten
 • Hörntänder: de långa, vassa tänderna som används för jakt
 • Premolarer och molarer: dessa är till för att tugga igenom kött och ben

Kattens tunga

Om du trodde att tungan skulle vara den mest normala delen av din katts anatomi kommer du att bli överraskad. Katters tungor är täckta av små törnar – kända som papiller – som liknar små krokar. Intressant nog är de gjorda av keratin, precis som mänskliga naglar.

Den unika designen hos papillerna gör att de är utmärkta skötselverktyg, eftersom de gör att din katt enkelt kan lösa upp knutar i sin päls genom att slicka på den. Dessa törnar gör det möjligt för din katt att överföra en stor mängd saliv till pälsen, vilket inte bara hjälper till att hålla pälsen ren, utan också hjälper till att sänka kroppstemperaturen.

Kattens morrhår

Morrhår, även känd som vibrissae, är inbäddade djupt i din katts kropp och är kopplade till både muskel- och nervsystemet. Detta gör att de kan skicka sensorisk information via nervbanor om sin omgivning och initiera ett svar om det behövs.

Din katts morrhår är extremt känsliga och det är delvis därför som kattdjur har en så fantastisk känsla och kan navigera så enkelt i världen, eftersom morrhåren hjälper dem att känna av vibrationer i atmosfären. De fungerar som en pålitlig kattradar, så se till att du inte klipper dem. Morrhår finns inte bara i kattens ansikte – du hittar dem också på käken och baksidan av frambenen!

Kattassens anatomi

Om du någonsin har undrat varför din katt inte gillar att tassarna berörs, är det faktiskt för att de är en av de känsligaste delarna av kroppen. De är fulla av nervreceptorer som gör att de kan känna vibrationer och hjälper till med balansen. Dessutom fungerar kattens tassar som utmärkta stötdämpare, vilket är viktigt eftersom våra katter ofta hoppar runt och ned från saker.

Om du tittar noga på kattassens anatomi kommer du att se att den har fem tår framtill och fyra på baksidan, och de främre innertårna ansvarar för kattens grepp. Katter kommer också att svettas från sina tassar, så du kan komma att upptäcka fuktiga kattassavtryck på dina ytor under varma dagar.

Klorna är viktiga

Antalet klor som din katt har matchar antalet tår – fem framtill och fyra baktill. Klorna kröker sig, så de är bra för att fånga och hålla i saker, och gör också katter till fantastiska klättrare. Men riktningen som deras klor kröker sig gör att de inte kan klättra nedåt, vilket är anledningen till varför du kan se din katt smyga baklänges nerför ett träd!

Tvärtemot vad många tror dras inte kattens klor in helt, så du kan se dem sticka ut lite. För att släppa ut klorna drar katten ihop en sena i benet, ungefär som hur vi rör våra tår. Dessutom har katter också en sporre på frambenet (som ligger något högre upp), och som de använder för att få bättre grepp om leksaker eller byten.

Katter har ett unikt skelettsystem

Våra katters skelettsystem är så unika eftersom de inte har något nyckelben och en otroligt flexibel ryggrad med 30 kotor – detta är en del av anledningen

Den genomsnittliga katten har totalt cirka 250 ben som är uppdelade i tre underenheter:

 • Appendikulär: benen i lemmarna
 • Axiella skelett: skalle, ryggrad, revben och bröstbenet
 • Splanchnic: ett ben i kroppens mjuka organ, obundet till resten av skelettet – det enda exemplet hos katten är penisen

Ben kan också refereras till genom deras form:

 • Långa ben: lemmar
 • Korta ben: handled och fotled
 • Sesamoid: ligger nära fritt rörliga leder
 • Platta ben: finns i bäckenet som fäster muskler och långa ben, samt i huvudet som omger och skyddar ögat, örat, sinus och hjärnan
 • Oregelbundna ben: kotpelaren och alla andra delar av skallen, samt delaren av höftbenet

Interna system (de mjuka bitarna)

Dina katters inre system är en avgörande del av din katts anatomi, och varje aspekt har en mycket viktig roll att spela för att hålla din katt frisk.

Så nu kan du alla grunderna om din katts anatomi! Letar du efter mer information om din nya katt? Läs vår artikel Kan katter se i mörkret för att ta reda på mer om din kattunges intelligenta ögon.