Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Två katter som sitter på en soffa med en röd kudde

Utforska kattens fantastiska sinnen

7 minuters läsning

Få fascinerande fakta om din kattunges fem sinnen, och om det finns ett sjätte sinne som vissa kattägare hävdar.

Katter överraskar oss ständigt med sina imponerande förmågor, från att spela piano till att göra bakåtvolter och klättra i höga träd. Men bakom dessa fantastiska färdigheter finns finjusterade kattsinnen som har förbättrats tack vare tusentals år av jakt.

Våra katter har morrhår som fungerar som antenner, öron som fungerar som parabolantenner och en dubbel doftmekanism som slår även de mest luktkänsliga hundarna. Katternas sinnesvärld är spännande och på många sätt unik. Läs vidare för att ta reda på hur kattens sinnen samverkar för att få världen i fokus, så ger vi dig dessutom några fascinerande fakta.

Kattens luktsinne

En katts förmåga att upptäcka dofter är verkligen fantastisk. Kattens luktsinne har nästan 40 gånger fler luktkänsliga celler än vad vår mänskliga näsa har. Det är en underbart invecklad mekanism som vissa forskare till och med rankar högre än en hundnos. Så det är knappast överraskande att en katt kommer att lita mer på dess näsa än ögon, när det gäller att ta reda på mer om ett område. En katts luktsinne är dess mest pålitliga verktyg för att nosa upp viktig information, oavsett om det gäller att stärka bandet med mamman, jaga, para sig eller utforska omgivningen.

Förutom de sociala interaktionerna är detta kraftfulla luktsinne ett av de bästa jaktverktygen en katt kan önska sig, och det identifierar bytesdjur långt innan de misstänker någon fara. Detsamma gäller kattmaten som står väl undangömd längst bak i köksskåpet. Tro inte att din katts luktsinne inte redan har identifierat maten i förrådet, bara för att katten inte kan se maten!

Ett fascinerande faktum om kattens luktsinne

Katter har en dubbel doftmekanism som är en cool superkraft och ganska sällsynt i djurriket. Liksom andra djur har katter vanliga luktreceptorer för att fånga upp aromerna i luften. Men katter har också en andra "näsa" placerad uppe i munnen, och som kallas det vomeronasala organet. Detta har en något annorlunda användning eftersom det plockar upp feromoner som vanliga doftreceptorer inte kan upptäcka. Dessa feromoner är viktiga för social, parnings- och revirinformation.

Kattens syn

En katts syn är visserligen inte bra nog för att se saker på långt håll lika bra som vi gör, men när det gäller att jaga mitt i natten är kattens ögon perfekta. Deras breda synfält och förmåga att upptäcka rörelser gör dem till skickliga jägare. När det gäller kattens förmåga att se i mörker, visade en studie att en stor del av det som gör att katter trivs så bra på natten är att de kan se ultraviolett ljus som vi människor inte ens kan upptäcka. Men deras syn i dagsljus är mindre bra, eftersom de mestadels är kvälls- och nattjägare. Dessutom har katter en typ av närsynthet, så de kan fokusera bra på föremål närmare dem men har svårare med föremål som är långt borta.

Trots kattens intelligenta ögon kan en snabb mus fortfarande ha en chans att springa obemärkt förbi. Det har visat sig att katter har en blind fläck precis under hakan. Så om din kattunge inte kan se något precis under nosen så vet du nu varför!

Katter kan se vissa färger men inte ett helt spektrum. Gröna och blå färger tenderar att fylla det mesta av deras visuella spektrum, men rött och rosa är knappt närvarande på deras radar. Detta gör att kattleksaker i blå och gröna toner blir mer synliga för dem.

Kattens hörsel

Kattens hörsel är som väntat en stor del av dess förmåga att jaga. Ett litet prasslande i löven på marken kan vi människor missa helt, men din kattunge kommer snabbt att höja på öronen och undersöka vidare. Katternas konformade öron fungerar som en kattparabol, vilket hjälper dem att höra ett brett spektrum av frekvenser. Faktum är att de kan höra fler frekvenser än de flesta däggdjur, inklusive oss människor.

Formen på en katts yttre öra har två funktioner: den hjälper till att förstärka ljudet när det förs vidare till mellan- och innerörat, och den känner av exakt var ljudet kommer ifrån. Hörseln är särskilt användbar när katten går ut för att jaga eller för att undvika att bli jagad, så det är inte konstigt att detta kattsinne har utvecklats till att bli ett imponerande upptäcktsverktyg.

Vi avslöjar en myt om kattens hörsel

Om din kattunge är vit och har blå ögon är du sannolikt mer intresserad av din katts hörsel än andra kattägare. Baserat på anekdotiska berättelser har dessa speciella katter ingått i en grupp som kattälskare på något sätt tror är kopplat till en oförmåga att höra. Även om det finns vissa bevis för att vissa vita katter är mer benägna att få genetisk dövhet, är detta inte sant för alla katter med dessa utseenden.

Kattens smaksinne

Även om de flesta av kattens sinnen är väldigt känsliga, skiljer sig smaksinnet lite åt. Katten har bara några hundra smaklökar, jämfört med över 9 000 smaklökar för oss människor! Det betyder till exempel att katter inte kan smaka något sött. Men många tror att deras förhöjda luktsinne kompenserar för deras dåliga smak.

En sak att hålla borta från din katt är dock allt surt och bittert, som citroner eller kaffe. Kattens smaklökar gillar inte något som är bittert, eftersom dessa signaler tolkas som farlig eller förgiftad mat. Det är samma anledning till att bittra vätskor och sprayer ibland används för att avskräcka katter från att bita och tugga på möbler eller sår.

En unik smakkänsla

Experter tror att katter saknar den söta genen som gör att de kan känna av söt mat, och att de kan vara det enda däggdjuret i denna situation. Även om vissa ägare kan svära på att deras katt gillar sötsaker, är det mycket möjligt att fetthalten är det som gör dessa söta livsmedel attraktiva för katten, och inte sötman i sig.

Kattens känselsinne

Kattens sofistikerade känsel är alltid där för att stötta och förstärka vad den ser. Morrhåren är kattens betrodda radar och fungerar som beröringsreceptorer som hjälper den att mäta avstånd exakt. Om du ser katten framgångsrikt navigera i väldigt trånga utrymmen eller graciöst hoppa på tunna avsatser, är morrhåren de som gör detta möjligt. Läs mer om varför katter har morrhår i vår guide.

Beröringsreceptorer finns också på deras nos och tassar. Kattens päls bidrar också till en ökad känsel, eftersom den alltid plockar upp sensorisk information. Det är därför din katt svarar genom att spinna när du stryker eller klappar den.

Ett överraskande faktum om kattens känselsinne

Du ser förmodligen din katts morrhår som ett ansiktsdrag. Men morrhår finns även på kattens framben. De kommer från en tid då katter jagade mycket, och frambensmorrhåren är avgörande för att upptäcka positionen för bytet som katten ska fånga.

Kattens sjätte sinne

Katter är mystiska varelser, och de flesta ägare undrar vad de ser när de stirrar så intensivt från soffan eller vad de försöker fånga med tassarna i luften. Vi kan inte helt förklara kattungens beteende, så många kattägare tror att det finns en speciell förmåga, eller ett sjätte sinne, som kan förklara allt. Trots att vissa kattälskare hävdar att de sett att deras katt förutspådde en fara eller kommunicerade med osynliga personer, finns det inga säkra bevis på att katter kan upptäcka saker utöver vad de vanliga fem sinnena är kapabla till.

Men det finns ett viktigt jobb som våra kära katter kan göra, och som nästan är magiskt. Studier har visat att det kan vara extremt fördelaktigt att låta en kattunge vara med ett autistiskt barn och även med en demenspatient. Den speciella kopplingen mellan katt och patient kan förändra liv, så även om kattens sjätte sinne inte existerar är våra katter fortfarande fantastiska varelser.

Det var allt om kattens extraordinära sensoriska förmågor. Fortsätt resan in i katternas fascinerande värld med dessa roliga kattfakta eller lär dig mer om kattpsykologi för att öka din kattunges känslomässiga välbefinnande.