Välj rätt foder till din kattunge | Purina

Kattungar växer en hel del och de gör det väldigt snabbt. Inom sex månader har kattungen uppnått 75 % av sin totala kroppsmassa, det är därför det är så viktigt att ge den ett näringsrikt foder för kattungar.
Välj rätt foder till din kattunge | Purina
Välj rätt foder till din kattunge | Purina
Välj rätt foder till din kattunge | Purina

Mata din kattunge

Kattungar växer en hel del och de gör det väldigt snabbt. Inom sex månader har kattungen uppnått 75 % av sin totala kroppsmassa, det är därför det är så viktigt att ge den ett näringsrikt foder för kattungar.

Näring för kattungar

Foder för kattungar innehåller en mycket hög halt av protein, som är kroppens byggstenar och en förutsättning för rätt tillväxt. Ett bra foder för kattungar innehåller även högre nivåer av viktiga mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, zink och järn för att hjälpa till att bygga starkt skelett och tänder.

Eftersom katter är naturliga köttätare måste vissa delar av deras kost bestå av kött för att de ska få den näring de behöver för att växa och må bra. Kött ger taurin (viktigt för normal syn och ett friskt hjärta), essentiella fettsyror och en särskild form av vitamin A som alla katter behöver. Lever, fisk och fiskolja är också bra källor till vitamin A och essentiella fettsyror.

Hur många måltider?

Kattungar har stor aptit, men små magar (ungefär lika stor som en valnöt vid 8 veckors ålder). Därför bör du ge dem små mängder mat på regelbunden basis.

 • Efter avvänjning kommer kattungen att vilja äta minst fyra måltider per dag för att hålla energinivån uppe. Om du av någon orsak inte klarar av denna matrutin ska du se till att ge din katt foder tre gånger om dagen, men också att låta lite torrfoder stå framme som mellanmål. Du kan också använda en foderautomat med timer.
 • Minska gradvis till tre måltider om dagen när katten blir äldre. Efter sex månader bör din katt vara nere på två.
 • Vissa katter är naturliga betesdjur som föredrar att äta flera små måltider under dagen (i synnerhet de som huvudsakligen äter torrfoder), medan andra föredrar färre och större måltider. Katter kan inte anpassa sig till en enda måltid om dagen, som vissa hundar gör.

Så matar du din kattunge

 • Katter är vanedjur så det är bäst att mata din kattunge på samma plats och vid samma tid varje dag.
 • Mata henne på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse.
 • Välj en yta som enkelt kan rengöras, såsom ett kaklat golv, eller använd ett underlägg.
 • Servera alltid maten i en ren skål. Keramik- eller metallskålar är att föredra och vissa katter föredrar ett fat eller en flat skål.
 • Placera matskålen långt bort från kattlådan. Om du har mer än en katt eller kattunge ska du placera matskålarna på ett rimligt avstånd från varandra för att undvika konfrontationer. Om katterna inte kommer överens kan helt separata utfodringsplatser krävas.
 • Försök att servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare och är mer lättsmält. Om du förvarar våtfoder i kylskåpet kan du värma det en kort stund i mikrovågsugn tills det är varmt (aldrig hett) vid beröring. Låt det inte stå framme för länge då detta kan främja tillväxten av bakterier.

Foderförvaring

Våtfoder

Efter öppnande ska burkarna täckas över och förvaras i kylskåpet. Maten värms sedan upp igen innan servering. Låt inte våtfoder stå framme för länge då det snabbt kan mista sin fräschör. Det är olämpligt att spara öppna burkar med våtfoder i mer än 24 timmar, även om de förvaras i kylskåp. Det kan då vara mer praktiskt att använda portionsprodukter.

Torrfoder

Förvaras rent och torrt. En lufttät behållare bevarar matens smak genom att stänga inne aromerna. Om du använder en behållare ska du tvätta den varje gång innan du fyller på den.

Servera torrfoder torrt. Många katter föredrar att knapra på sitt torrfoder och tycker att det är mindre lockande om det är indränkt. Knaprigt foder hjälper också till att hålla tänderna rena.

Torr- eller våtfoder?

Det finns många typer av foder för kattungar på marknaden, från portionspåsar och konserverad mat till påsar och lådor med torrfoder. I slutänden handlar det om personlig smak (din och din kattunges!).

Fördelar med torrfoder

 • Bekvämt
 • Enkelt att mäta varierande mängder
 • Längre hållbarhet efter öppnande
 • Kan hjälpa till att avlägsna plack från tänderna på äldre kattungar
 • Mindre foderbitar i de flesta foder för kattungar är enkla att tugga och svälja

Fördelar med våtfoder

 • Kraftigare arom
 • Mjukare konsistens
 • Praktiska portionsförpackningar gör det enkelt att servera

Dricka

Oavsett vilket foder du väljer ska din kattunge alltid ha tillgång till rent och färskt vatten. Det är extra viktigt om du ger henne torrfoder.

 • Använd en skål som är grund nog för en mindre kattunge att bekvämt dricka ur.
 • Om din kattunge är ovillig att dricka kan du försöka med en bredare skål – vissa katter gillar inte när deras morrhår vidrör sidorna.
 • Metallskålar kan få en katt att vägra dricka på grund av reflektioner och skuggor som bildas när den sänker huvudet för att dricka.
 • Placera vattenskålen på avstånd från utfodringsplatsen.
 • Kom ihåg att mjölk aldrig kan ersätta vatten. Kattungar behöver inte mjölk efter avvänjning – många är faktiskt laktosintoleranta. Även specialkomponerad, laktosfattig "kattungemjölk" ska behandlas som ett födoämne, inte som en dryck, och fodermängden justeras därefter.

"Komplett" eller "kompletterande" foder?

Skillnaden mellan ett "komplett" och ett "kompletterande" foder är att ett komplett foder ger en katt alla de näringsämnen hon behöver. Kompletterande födoämnen, som godbitar, mellanmål eller vissa rent fiskbaserade eller animaliska produkter, är inte näringsriktigt balanserade och din kattunge behöver få andra näringsämnen från en annan källa. Om du ger din katt kompletterande foder ska mängden begränsas i linje med tillverkarens anvisningar, samtidigt som du måste se till att din kattunge äter tillräckligt av ett komplett helfoder för att tillgodose dess näringsbehov.

Byta till ett annat foder

Kattungar kan ha känsliga magar och kan enkelt drabbas av matsmältningsstörningar om du ändrar foder alltför snabbt. För nya katter är det normalt bättre att fortsätta med det foder som uppfödaren eller katthemmet gav dem, under förutsättning att det är näringsriktigt balanserat. Om du har några frågor, prata med din veterinär, framför allt om din kattunge vägrar att äta sitt vanliga foder eller börjar äta mindre. Om du vill ändra din kattunges kost några veckor senare bör du göra detta gradvis med hjälp av följande tips:

 • Erbjud båda fodren separat för att ge din kattunge chansen att prova det nya märket.
 • När din kattunge har smakat på det kan du blanda ner lite av det nya fodret i det gamla. Ändra proportionerna under en period på minst 7–10 dagar tills du din katt enbart får det nya fodret. I vissa fall kan övergången ta längre tid.
 • Om din kattunge behöver byta kost av hälsoskäl kan du rådfråga din veterinär om det bästa sättet och den bästa tiden att ändra kosten, då övergången kan vara enklare när kattungen har återhämtat sig och mår bättre. FortiFlora från Purina är en prebiotika från Purina som kan hjälpa till i övergången.

Om du byter från ett våtfoder till ett torrfoder kommer kattungen att tugga mer aktivt, kräva mer vatten och gå till matskålen sporadiskt i stället för att äta allt på en gång. Om du byter från torrfoder till våtfoder kan du förvänta dig att din katt dricker lite mindre och äter mer i en måltid på kortare tid. Torrfoder är energirikare än våtfoder och din kattunge kan därför behöva äta proportionellt mer våtfoder för att få i sig samma mängd kalorier. Oavsett hur gammal din katt är ska den alltid ha tillgång till rent och färskt dricksvatten.

När ska man börja ge vuxenfoder?

Trots att många katter ser fullvuxna ut vid 6–8 månaders ålder är de fortfarande kattungar i själ och hjärta. Deras skelett och kroppar utvecklas fortfarande. De flesta katter anses vara kattungar tills de är 12 månader gamla, då du bör byta till vuxenfoder.

Tidpunkten kan variera beroende på kattens fysiska hälsa eller råd från veterinär – om din kattunge håller på att bli överviktig kan du prata med din veterinär, som kan föreslå ett vuxenfoder för viktkontroll. Alla byten av födoämnen ska ske gradvis, enligt beskrivning ovan, för att undvika oroliga magar.

Ge din kattunge godbitar

Att ge din katt godbitar ur handen är ett bra sätt att stärka bandet mellan er. Det finns dock vissa farhågor när det gäller att ge kattungar godbitar, i synnerhet om de inte börjat närma sig vuxen vikt och storlek.

Matrester

Som en allmän regel ska du inte ge din kattunge matrester. Människoföda tenderar att vara mäktig, rik på kalorier och sakna viktiga näringsämnen för katter. Du riskerar därför övergödning eller att rubba balansen i din kattunges kost. Växande kattungar tål ännu mindre än vuxna katter.

Godbitar

De flesta godbitar är inte framtagna med kattungar i åtanke och kan vara mycket kaloririka. Vuxengodbitar är större och kan orsaka kvävning. Kattungar har också små magar och är därför begränsade i hur mycket mat de kan äta på en dag.

Av dessa skäl bör du bara ge godbitar till äldre kattungar. Om och när du ger godbitar till din äldre kattunge bör de utgöra högst 10–15 % av din katts dagliga energibehov, och du bör alltid minska kattens huvudmåltid med motsvarande kalorimängd. Läs alltid utfodringsguiden på förpackningar för specifik vägledning. Observera att räkor innehåller höga halter av magnesium och bör begränsas i kattens kost.