Mellanmål och godbitar för katter

Som kattälskare vet du hur frestande det kan vara att ge din kompis godbitar och tilltugg att äta förutom huvudmålen.
Kattgodis och mellanmål för katter
Kattgodis och mellanmål för katter
Kattgodis och mellanmål för katter

Som kattälskare vet du hur frestande det kan vara att ge din kompis godbitar och tilltugg att äta förutom huvudmålen. Rester från tallriken eller mat i handen är för många människor ett sätt att visa tillgivenhet mot katten. När det handlar om godbitar för katter kan dina intentioner vara goda, men faktum är att mat för människor kan vara mycket kaloririk och salt och ofta sakna många av de viktiga näringsämnen din katt behöver. Vad det innebär är att du löper risk att övergöda och/eller störa balansen i kattens kost.

De goda nyheterna är att det finns många färdigtillverkade godbitar, som har tagits fram för att stödja matsmältningen eller tandhälsan, eller som en särskild godbit eller belöning för din vän. Kom ihåg att dessa innehåller kalorier och kanske inte är kompletta eller balanserade. Det är därför viktigt att du minskar huvudmålet med motsvarande kalorinivå när du ger katten mellanmål. Du bör också begränsa kattens godbitar till inte mer än 10 % av det dagliga kaloriintaget, så att du inte stör balansen i kattens generella kost.

Katter och mjölk

Mjölk som hälls i en skål

Har du hört talas om katten som fick grädden? Traditionen säger att katter älskar mjölk – men i verkligheten är deras matsmältningssystem inte utvecklat för att klara av den laktos som finns i mjölk (en typ av naturligt socker som finns i mjölkprodukter). Faktum är att många katter får diarré om de får komjölk.

Särskild kattmjölk har låg laktosnivå för att undvika de här matsmältningsproblemen, men som med allt godis innehåller den här mjölken kalorier och det ska man ta hänsyn till för att hålla kosten balanserad. Särskild kattmjölk ska inte heller användas som en ersättning för vatten – om du ger katten särskild kattmjölk ska du minska det allmänna kaloriintaget lika mycket.

Godbitar eller kattkex kan vara bra att ge katten som belöning och vi tycker alla om att ge våra djur en riktigt godbit för att visa hur mycket vi tycker om dem!

Kattgodis

Godbitar eller kattkex kan vara bra att ge katten som belöning och vi tycker alla om att ge våra djur en riktigt godbit för att visa hur mycket vi tycker om dem! Kom bara ihåg att minska kattens huvudmål med lika mycket om du ger katten godbitar och välj kattgodis som är näringsbalanserat för att undvika att störa kosten. För mycket unga katter kan det finnas kattgodis för kattungar, men det rekommenderas inte. Du kan läsa mer om hur du utfodrar din kattunge här. När du ger katten mat eller godis ska du se till att den har tillgång till rent, friskt dricksvatten under hela dagen. Fundera på att använda bitar av kattens huvudmål som en belöning, särskilt om den har en specialkost av medicinska skäl som viktminskning, eftersom godis kanske inte är tillåtet. Prata med din veterinär om du är osäker.