Utfodra katter

När katten har nått sin första födelsedag är det dags att börja tänka på en regelbunden utfodringsrutin. När den går från att vara en lekfull kattunge till en fullvuxen katt är det viktigt att se till att den får i sig alla näringsämnen den behöver för att må bra och hålla sig frisk.
Såhär skall du mata din katt
Såhär skall du mata din katt
Såhär skall du mata din katt

För att bibehålla sin toppkondition måste din katts kost innehålla den rätta balansen av proteiner, fett och oljor, mineraler, vitaminer och kolhydrater. Det kan låta komplicerat, men kattfoder av god kvalitet ska innehålla allt din pälskompis behöver och om veterinären inte säger något annat, innebär en välbalanserad kost att katten inte behöver några andra kosttillskott.

Ta reda på vad du ska ge till katten för att den ska vara frisk och nöjd med tips från PetCare-teamet nedan.

Ta reda på dina alternativ

Det kan verka som om det finns massor av val därute. Det kan verka omöjligt att svara på frågan "vad är den bästa maten för katter?". De goda nyheterna är att oavsett vad din katt har för livsstil, kondition eller ålder, finns det ett foder som passar den.

Till syvende och sist är det du (och din katt, förstås!), som bestämmer om du ska ge din katt våtfoder eller torrfoder.

Här är fördelarna med våtfoder och torrfoder.

Såhär skall du mata din katt
Liten blå hälsoikon

Många ägare serverar en blandning av torr- och våtfoder eftersom vissa katter föredrar våtfoder på morgonen och torrfoder att återvända till under dagen. Ge katten båda för att se vad den föredrar.

Lila matskålsikon

Torrfoder

 • Kompletta torrfoder är enkla att mäta och använda och går att förvara längre efter öppnande än våtfoder.
 • Det håller också kattens tänder friska. Du kan förvänta dig att katten tuggar torrfoder mer aktivt och tar längre tid på sig att äta.
 • CKatter föredrar att tugga sitt torrfoder och vill i allmänhet inte ha det uppblött med vatten.
Orange matskålsikon

Våtfoder

 • SVissa katter föredrar helt enkelt våtfodrets lukt och textur. Våtfoder kan vara mycket praktiskt med enportionspåsar och -tråg som ger din katt en färsk, lättserverad måltid varje gång.
 • Din katt kommer också att äta mer vid ett och samma tillfälle och dricka mindre.

Katter är vanedjur, så att få en regelbunden rutin så fort den är redo att gå över till vuxenmat är bäst för både dig och katten.

Purina-foder för katter

Purina tillverkar torr- och våtfoder för alla livsstadier och livsstilar. Se hela sortimentet här

 • Om din katt tillbringar det mesta av sin tid inomhus kanske det bästa för den är en särskild inomhussammansättning för att minska hårbollar eller en kost med färre kalorier eftersom den antagligen inte rör på sig så mycket och därmed är mer benägen att lägga på sig vikt.
 • Om katten är kastrerad kan ett specialfoder för kastrerade katter bidra till att upprätthålla friska urinvägar.
 • Äldre katter behöver en något justerad kost och det gör också dräktiga katter och katter som är feta eller överviktiga.

Om din katt har särskilda näringsmässiga behov eller om du har funderingar om kosten ska du boka en tid och prata om det med veterinären.

Se sortimentet

Såhär skall du mata din katt

Så matar du din katt

Såhär skall du mata din katt

Katter är vanedjur, så att få en regelbunden rutin så fort den är redo att gå över till vuxenmat är bäst för både dig och katten.

Din katt är utformad för att äta lite och ofta – om du kan utfodra den flera små mål per dag, bra! Om du ger den våtfoder eller om din livsstil inte tillåter det passar två mål om dagen bra för de flesta katter.

 • Att utfodra katten på samma plats och vid samma tider varje dag är bäst, på ett lugnt ställe där den kan slappna av, långt bort från kattlådan.
 • Välj en yta som är lätt att göra rent eller använd en kattmatsmatta och ha alltid en ren skål i keramik eller metall. Vissa katter kan föredra att äta från en flat skål eller ett fat – det kan också hjälpa till att få snabbätare att äta långsammare!
 • Om du har mer än en katt ska du se till att deras matskålar är tillräckligt långt ifrån varandra för att undvika konfrontation. Om dina katter verkligen inte kommer överens kanske du måste ha helt separata matområden för att det ska vara lugnt.

När det handlar om att utfodra katten ska du försöka att servera våtfoder (burkar/tråg/påsar) rumstempererat, eftersom det luktar godare och är lättare att smälta. Det betyder att du ska ta ut det från kylskåpet en timme eller så innan det är matdags. Det går bra att använda mikrovågsugnen en kort stund för att värma upp det, men se till att maten aldrig blir het.

Skål med ProPlan Optirenal kattmat
Orange matskålsikon

Våtfoder torkar snabbt så undvik att lämna det framme. När det är öppnat ska du inte förvara våtfoder längre än 24 timmar, inte ens i kylskåpet.

Lila matskålsikon

Torrfoder å andra sidan, kan lämnas framme under dagen utan att det förstörs. Förvara det i en ren, torr miljö, helst i en lufttät behållare eller en återförslutningsbar låda, för att det ska vara gott och behålla sin arom.

Hur mycket du ska ge beror på kattens ras, livsstil och kroppsvikt. Alla katter är olika. Det viktigaste att tänka på när du utfodrar katter är att ge dem tillräckligt för att upprätthålla en hälsosam, slimmad kroppsvikt.

Lila förstoringsglasikon

Ett enkelt sätt att kontrollera kattens kroppsvikt själv är att helt enkelt dra med händerna längs sidorna och magen. När din katt har en hälsosam kropp ska du kunna känna, men inte se, kattens revben utan att de täcks av ett kraftigt fettlager.

Om du tittar på den ovanifrån ska midjan bakom revbenen vara tydligt synlig, utan veck på sidorna när den går.

Om du tror att katten kan vara överviktig eller fet ska du kontakta en veterinär för att ta fram en kost- och livsstilsplan för att hjälpa den att få tillbaka en hälsosam vikt.

Blå informationsikon

Om du är osäker på hur mycket mat du ska ge katten kan du får råd på paketet.

Om du tycker att katten behöver gå ner i vikt och veterinären håller med, måste du vidta åtgärder för att hjälpa den, samtidigt som den måste få i sig alla viktiga näringsämnen. Om du har mer än en katt utfodrar du din överviktiga katt separat för att undvika matstöld. Att ge din katt mindre portioner vid fler tillfällen kan hjälpa till med viktkontrollen, men håll koll på vad och hur mycket du ger den.

Det handlar inte bara om bra mat, livsstilen är precis lika viktig för att hantera kattens vikt. Om du har en innekatt eller en lat katt kan du försöka introducera leksaker som uppmuntrar den att springa runt och vara aktiv för att bränna kalorier, som "fiskeleksaker".

Grön kattinspektionsikon

Om du är bekymrad över kattens vikt kan du överväga att flytta den till en särskilt "lättfoder", som är utformat med mindre kalorier så att du inte behöver minska den faktiska mängden mat du ger katten. Det enda det är mindre av i de sammansättningarna är kalorier, så den får fortfarande i sig de vitaminer och mineraler den behöver. Vissa av de lätta sammansättningarna från Purina kan hjälpa:

Grön katt och förstoringsglasikon

Viktminskning ska vara långsam och stadig – snabb viktminskning kan vara farligt för katten. Ändringen ska ta månader, så ha tålamod!

Kom ihåg att veterinären kan föreslå att du ska minska mängden mat du ger katten eller byta till ett särskilt lågkalorifoder, men du ska aldrig "svälta" katten eller begränsa mat utan uttryckligt råd från veterinären.

Använd kroppsviktverktyget regelbundet och fortsätt med kosten tills katten har nått sin idealvikt.

Om katten rynkar på näsan åt maten är du inte ensam! Många katter har favorittexturer och smaker och kan sluta äta om något ändras. Om din katt plötsligt lämnar sin mat eller vägrar äta ska du boka ett veterinärbesök eftersom det kan vara ett tecken på ett underliggande problem.

Du kan uppmuntra en kräsen katt att äta genom att:

 • Byta mattid tills resten av hushållet har ätit och ge din katt mat på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse. Du kan också prova med att byta från våt- till torrfoder eller använda en annan smak.
 • Se till att skålen är ren – gammal mat kan göra att katter inte vill äta. Försök använda en flat skål eller ett fat.
 • Torrfoder absorberar fukt och mister snabbt sin fräschör, i synnerhet i varmt väder – prova med att byta om den vanligtvis äter torrfoder.
 • Servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare. Kör våtfoder i mikrovågsugnen en kort stund tills det är varmt (aldrig hett).
 • Katter som går ute kan fånga ett oplanerat mellanmål eller två – den kanske helt enkelt inte är hungrig. Det här gäller särskilt när det är varmt på sommaren.
Såhär skall du mata din katt
Såhär skall du mata din katt
 • Helfoder är utformade så att du inte behöver ge din katt några tillskott för att den ska få i sig alla de näringsämnen den behöver, men vissa foder, som godis, snacks och vissa rent animaliskt/fiskbaserade foder är inte näringsbalanserade på egen hand. Godbitar och snacks är bra med måtta, men minska huvudmålen något om du ger katten godbitar för att undvika övergödning! Som regel ska inte mer än 15 % av kattens dagliga kalorier komma från godbitar.
 • Hemlagade godbitar ska vara noggrant genomstekta utan tillsatt salt och med alla skinn och ben borttagna. Läs på paketet för särskilt utformade kattgodbitar om hur de ska serveras och hur ofta.
 • Om katten har specialkost på inrådan av veterinär för viktminskning eller annat medicinskt tillstånd kanske godbitar inte är tillåtet. Fråga veterinären vad du ska och inte ska ge den för att vara på säkra sidan.

Att se till att dina djur dricker ordentligt är lika viktigt som att ge dem rätt mat för kroppsvikten – det här är särskilt viktigt om du ger katten torrfoder.

 • Se till att katten har tillgång till rent friskt vatten hela tiden. Försök ställa en stor, ren skål med vatten på ställen där du vet att den tycker om att ligga och vila. Undvik att ha kattens mat och dricksvatten på samma ställe.
 • Om din katt inte verkar gilla vattnet, prova med en större skål. Vissa katter gillar inte att morrhåren rör Katter behöver inte mjölk efter avvänjning, så använd inte mjölk som en ersättning för vatten. Faktum är att katter kan vara intoleranta mot mjölksocker och det kan orsaka diarré om det ingår i kattens kost. Även särskilt utformad "kattmjölk" ska betraktas som mat eller godis, inte en dryck.
Såhär skall du mata din katt
Såhär skall du mata din katt

Vi vet att det kan vara frestande att handmata sin katt med småbitar. För många människor är det ett tecken på tillgivenhet och visar hur mycket du tycker om din katt.

Mat för människor är ofta kaloririk och saknar viktiga näringsämnen som mat för katter innehåller, så du kan störa balansen i kattens kost om du ger den matrester.

Att ge katten något som innehåller lök kan också vara skadligt, så det är bäst att vara på den säkra sidan. Läs mer om mat och ämnen som är farliga för katter hä

Ändrade omständigheter kan innebära att din katt behöver justeringar i sin diet. Att flytta från ett hus med trädgård till ett utan kan också innebära att katten behöver mindre kalorier eftersom den inte rör sig lika mycket!

Du ska hålla ett öga på kattens matvanor och kroppsvikt och om du ser några förändringar eller tror att den kan behöva en annan kost, ska du prata med veterinären. Om veterinären håller med om att katten behöver ändra kost ska du ändra den gradvis så att den inte blir dålig i magen av ett plötsligt byte, oavsett om det är ett byte från våt- till torrfoder eller mellan märken.

 • Du kan lägga lite av det nya fodret i kattens nuvarande och blanda ihop allt.
 • Öka gradvis mängden nytt foder under en vecka i den blandning du ger katten, samtidigt som du minskar mängden gammalt foder. Vissa katter kan behöva upp till två veckor för att byta helt från ett foder till ett annat, så ha tålamod!
 • Om du behöver byta kattens kost och den för närvarande inte mår bra, ska du be veterinären om råd om bästa sätt och tidpunkt att göra förändringen.
 • Om du byter från våtfoder till torrfoder behöver katten ha tillgång till mer vatten under dagen och den kan börja äta maten i flera omgångar istället för att äta allt på en gång.
 • Om du byter från torr- till våtfoder är det helt normalt att katten dricker lite mindre än vanligt och äter mer mat på kortare tid än den gjorde innan.
 • Torrfoder är vanligtvis mer energitäta än våtfoder, så du måste ge katten proportionellt sett mer våtfoder för att få samma mängd kalorier.
Kattfodermängd, diagram

Purinas märken för vuxna katter

Skål med kattmat

Purina tillverkar torr- och våtfoder för vuxna katter. Dessa baseras på de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring för att ge dig och ditt husdjur ett utmärkt urval av recept och format, för varje livsstadium och livsstil.

Mer information