Vikten av regelbundna veterinärkontroller för katter

Även om du håller ett noggrant öga på kattens hälsa är det bra att ta den till veterinären för en årlig hälsokontroll.
Hälsoundersökning för katt hos veterinär
Hälsoundersökning för katt hos veterinär
Hälsoundersökning för katt hos veterinär

Det är roligt att ta hand om en katt, men det är också ett stort ansvar och däri ingår att ta ditt djur till veterinären. Ibland krävs ett professionellt öga för att upptäcka ändringar i djurets hälsotillstånd, särskilt eftersom katter är mycket bra på att dölja sina sjukdomar. Som tur är, är veterinärer mycket bra på att undersöka saker och ting.

Allmän katthälsa

Du tar redan din vän till veterinären när den är sjuk eller skadad, men de besöken tenderar att endast fokusera på ett visst problem. Kontroller å andra sidan fungerar efter principen "att förebygga är bättre än att kurera" och de är viktiga för att katten ska vara frisk och förebygga vissa sjukdomar.

Veterinären vill kontrollera katten noggrant minst en gång om året och mer ofta när den blir äldre eller om den har ett särskilt medicinskt tillstånd. I det här besöket ska allt ingå, så katten undersöks från morrhåren till svanstippen.

En annan fördel med årliga kontroller är att katten vänjer sig vid att gå till veterinären när den mår bra och det kan hjälpa den att knyta an till veterinären. Om den bara kommer till veterinären när den är skadad eller sjuk kan den bli nervös och associera de här besöken med dåliga tider och stressande upplevelser. Det är en bra idé att titta in hos veterinären då och då, även om det bara är en luskontroll. Receptionister och sköterskor kan alltid ge en klapp när du går förbi och det skapar ett positivt minne utan något stickande eller petande.

Kattvaccinationer

Årliga kattvaccinationer är viktigt för att förhindra att katten får vissa sjukdomar däribland: kattinfluensa (herpesvirus för katter, calici virus), kattenteriti (parvovirus för katter), kattleukemi och kattchlamydophila (en bakterie som orsakar bindhinneinflammation). Den behöver också en rabiesvaccination om du planerar att ta med katten utomlands som en del av sitt "djurpass". Mer information om att ta med katten på resor utomlands finns i vår artikel om att resa med katten.,

Loppor, fästingar och mask

En annan situation där att förebygga är bättre än att kurera är kontroll av loppor, fästingar och mask. Kom ihåg att loppor eller åtminstone deras larver, kan leva året runt i hem och trädgård och att fästingar kan överföra otäcka sjukdomar och många kattsjukdomar. Be veterinären om råd om hur du undviker parasiter också som band- och ringmask. Du hittar även mer fördjupad information på vår sida om behandling av loppor och fästingar hos katten.

Kastrering

Om du inte planerar att avla på din katt är det viktigt att du kastrerar den innan nå båda står inför oönskade kattungar. Kastrering hjälper också till att förebygga hälsoproblem som vissa typer av cancer och vissa smittsamma sjukdomar.

Din veterinär kan tala om för dig när det är bäst att kastrera katten och om du adopterat en okastrerad katt föreslår de kastrering så fort som möjligt, samt ger dig råd om en lämplig kost för att undvika att din nykastrerade katt går upp i vikt.

Närbild på veterinär som undersöker en kattunges ben

Hälsoundersökning för katt hos veterinär

Beteende

När du åker med katten på kontroll ska du tala om eventuella förändringar i kattens beteende eller problem som olämplig urinering. Dessa kan vara kopplade till en underliggande sjukdom eller ett beteendeproblem som går att rätta till med hjälp av en utbildad beteenderådgivare. Veterinären kan hänvisa dig till en kvalificerad yrkesperson.

Tandvård

Veterinären kan också ta en titt på kattens tänder för att se det finns några tecken på tandproblem. Katter är dåliga på att berätta för sina ägare om värk och smärtor så det kan vara en bra idé att använda kontrollen för att få en professionell åsikt. Tandsjukdomar är vanliga hos katter, särskilt när de blir äldre, så även om katten inte har klagat på att tänderna gör ont kan den ändå behöva tandvård. Du kan också prata med veterinären om hemtandvård och hur du kan hjälpa till att hålla kattens tänder rena, samt följa råden på vår sida om hur du tar hand om kattens tänder.

Vikt och kroppstillstånd

Övervikt är tyvärr ett alltför vanligt problem hos katter, så ta chansen att väga katten och diskutera kroppsvikten nästa gång ni är på kontroll. Om din katt är överviktig finns det mycket du kan göra för att hjälpa den. Prata till exempel med veterinären om en kostplan och olika sätt att öka kattens aktivitetsnivåer eller ta reda på om din veterinärklinik har en viktminskningsplan. Du vill inte heller att katten ska vara underviktig så om katten har gått ner i vikt sedan den senast vägdes ska du prata med veterinären eftersom det kan vara ett tecken på ett hälsoproblem.

Äldre katter

Om din katt håller på att bli äldre kommer veterinären att rekommendera mer regelbundna kontroller. Det innebär bara att de vill hålla ett öga på katten så att de kan stävja eventuella hälsoproblem i sin linda. Under de här kontrollerna kanske veterinären tar kattens blodtryck och om det är något problem kan blod- eller urinprov föreslås för att kontrollera eventuella underliggande tillstånd. Du kan också ombes ta med ett urinprov och det kan hjälpa veterinären att upptäcka om katten lider av problem som diabetes eller nedsatt njurfunktion.

Använd veterinärbesöket för att tala om problem du märkt av, oavsett hur små, med veterinären. Det kan omfatta förtäring av mat och vatten, aktivitetsnivåer och andra bekymmer du kan ha. Precis som människor kan äldre katter lida av olika organproblem, osteoartrit, nedsatt syn eller hörsel och till och med minnesförlust eller demens.

Som du vet är katter mycket bra på att dölja tecken på sjukdom så veterinären kan tala om för dig vad du ska vara uppmärksam på. Som tur är kan många kattproblem hanteras på ett bra sätt med medicinering eller enkla livsstilsförändringar och veterinären kan hjälpa till att ordna det under en kontroll.

Hälsoundersökning för katt hos veterinär