Destruktiva kattbeteendeproblem

Din katt har antagligen många olika knasiga vanor, vilket är en av anledningarna till att den är så rolig att umgås med. Men ibland kan beteendet överraska dig – din katt kanske har klöst eller kloat på saker du inte vill att den ska göra det på, till exempel förstört ett oskyldigt par gardiner. Vi associerar ofta tuggade möbler och allmän oreda med busiga eller oroliga hundar, men ett destruktivt djur med kattbeteendeproblem kan också ställa till en hel del.
Problem med destruktivt kattbeteende
Problem med destruktivt kattbeteende
Problem med destruktivt kattbeteende

Kattklor är mycket effektiva redskap och de kan användas för att klösa sönder möbler, stereohögtalare, dörrar, skåp, kläder eller vad som helst som finns i huset. Underskatta inte vad de kan göra – busiga katter kan ta sig i princip överallt om de vill! Men vad gör att de uppträder destruktivt?

Att klösa med klorna hjälper katten att skala av sina utväxta klor. På ett sätt betyder det att den hjälper dig att ta hand om den, eftersom klorna inte behöver klippas lika mycket, men den kanske inte gör det på det sätt du vill! Att klösa på saker lämnar en synlig och kemisk doftmarkering som identifierar deras revir.

Ibland kan ett katt som inte uppför sig också tugga på vissa material som läder, tyg och kartong – allt är ett byte.

Så här får du katten att sluta klösa på möblerna

Problem med destruktivt kattbeteende

För att stoppa en destruktiv katt från att riva sönder kuddar, mattan eller något annat de lägger klorna på, måste du se till att den har andra alternativ. Testa tygbitar, trädstockar med bark på, virkesrester eller sisalfibrer. När katten har upptäckt att det här är kul saker som är enkla att klösa på, är det mindre troligt att den återgår till möbler.

Testa olika platser för kattens nya klösleksaker, experimentera med både vertikala och horisontella klösstolpar. Tills katten upptäcker de här nya alternativen täcker du de områden du inte vill ska skadas med mjuk plast.

För att förhindra att katten klöser på möbler och från att tugga och svälja kartong, band, telefonsladdar, tyg, sytråd, nålar och andra oemotståndliga saker är det enklast att hålla dem utom räckhåll så att katten inte blir frestad.

Om du oroar dig för att katten är lite för destruktiv kontaktar du veterinären – de hjälper gärna till.

Informationen i denna artikel ersätter inte råd från veterinär eller etolog och ska bara användas i informationssyfte. Du bör alltid konsultera en veterinär om du har några frågor om kattbeteendeproblem eller ditt husdjurs hälsa. Han/hon kan göra en fullständig anamnes och fysiskt undersöka ditt husdjur, för att sedan ge lämpliga individuella råd eller rekommendera behandlingsalternativ.

Problem med destruktivt kattbeteende