Förstå kattens kroppsspråk och beteende

Oavsett om du är ny som kattägare eller har en kattvän sedan lång tid tillbaka, kommer det tillfällen när du önskar att du kunde veta vad katten tänker.
Så tolkar du kattens beteende och kroppsspråk
Så tolkar du kattens beteende och kroppsspråk
Så tolkar du kattens beteende och kroppsspråk

Förstå kattens kroppsspråk

Ibland kanske du undrar om en ändring i kattens beteende och vad det kan betyda eller så vill du veta hur du kan förstå om katten mår bra.

Även om katter kan verka svåra att avläsa finns det många tydliga tecken som ger dig en insikt i vad din kompis tänker och vilket humör den är på! Du kan antagligen avläsa vissa av kattens mer tydliga sinnesstämningar från kattens kroppsspråk, ansiktsuttryck, läten och svansrörelser. Men genom att titta efter andra signaler, som att följa kattens svanssignaler och kroppshållning kan du få reda på ännu mer.

Katter har många grundläggande sinnesstämningar, de kan vara glada, ledsna, rädda, lättade och till och med frustrerade, precis som vi människor! Nyckeln till en bra relation med din katt är att lära dig hur du känner igen dessa känslor och reagera när det behövs.

Kattbeteende förklarat

När du förstår grunderna i kattbeteende kan du snabbt förstå hur katten känner sig. Om du vill få kattbeteende förklarat finns allt du behöver i vår guide för att du ska kunna prata med din katt!

Avslappnad, nöjd och bekväm i välbekanta omgivningar. Den ska se ut som om den är nöjd med att se världen passera förbi.

Teckning med katt som ligger ner
Liten lila kattikon

Tecken på neutralt kattbeteende

 • Om katten ligger ner ska den kunna sträcka ut, kura ihop sig till en boll eller ligga på magen med tassarna uppdragna under sig.
 • Ögonen ska blinka mjukt eller vara slutna till hälften.
 • Öronen ska vara avslappnade, hållas upprätta och framåtriktade, även om de kan vridas runt oberoende av om katten lyssnar på saker runt omkring den.
 • Morrhåren är avslappnade, hålls borta från sidorna av ansiktet och det kan nästan se ut som om den ler!
 • Kroppen är avslappnad, utan spänning som visar att den är beredd att agera snabbt.

Den kan se gullig och fluffig ut, men din katt är född att bli en utmärkt jägare – den kan enkelt förfölja och fånga ett byte och kan fokusera på sitt mål till 100 %. Om katten koncentrerar sig på ett litet rörligt objekt eller på något nytt i sin omedelbara närhet, märker du att kroppsspråket ändras när den försöker fundera ut hur den bäst ska agera.

Teckning av en katt som står och tittar upp
Liten lila kattikon

Tecken på fokuserat kattbeteende

 • Ögonen är öppna med ihopdragna pupiller.
 • Öron och morrhår riktas framåt, med kroppen vinklad mot det som är fokus för uppmärksamheten.
 • Kroppen kan ligga lågt mot marken när den förföljer, med bakbenen indragna under kroppen.
 • Kattens svansspråk visar fokus genom att den hålls ut lågt bakom den. Svansänden, tillsammans med bakdelen, kan vicka lite när den gör sig redo för anfall. Det här är ett av de mer tydliga svanstecknen att titta efter – när du ser det, vet du att den jagar!
 • Om föremålet för uppmärksamheten är du, till exempel om den försöker få mat eller smekningar, kan den gnida sig mot dig med svansen uppe i luften, men låt dig inte luras – den är fortfarande fokuserad på sitt slutmål!

Det är lätt att känna igen en nöjd katt – du bör kunna läsa av kroppsspråket ganska enkelt. Det är i den här sinnesstämningen du vill att katten ska befinna sig så ofta som möjligt, eftersom det är den perfekta sinnesstämningen för kvalitetstid mellan dig och din katt.

Teckning av en katt som sitter ned med svansen inrullad under sig
Liten lila kattikon

Tecken på glatt kattbeteende

 • När den sitter är katten avslappnad och upprätt, med öronen riktade uppåt och framåt, men avslappnad, ibland lugnt svängande mot välbekanta ljud som familjens röster.
 • När den ligger ned kan den ha tassarna instoppade under sig eller ligga utsträckta på sidan eller till och med på ryggen, men benen utsträckta, vilket visar att den är mycket nöjd!
 • Den kan dåsa med ögonen slutna eller halvöppna eller mycket tunga – nästan som om den dagdrömmer ibland! Om den blinkar mycket långsamt kan du försöka blinka långsamt tillbaka för att visa att du också är avslappnad – att härma beteendet är ett bra sätt att knyta an till katten.
 • Morrhåren är avslappnade och svansen stilla – eller hålls högt med en lätt rundning och den står upp för att säga hej till dig.
 • Om du stryker katten kan ögonen slutas i tillfredsställelse och den spinner mjukt.

Katter kan vara mycket känsliga, särskilt för förändringar. Det kan ta lite tid för katter att anpassa sig efter oväntade förändringar, så att lära sig läsa av symptomen på ängsligt kattbeteende kan hjälpa dig att hjälpa din katt tillbaka till en avslappnad sinnesstämning. Ju snabbare du kan läsa av det här i kattens kroppsspråk, desto snabbare kan du erbjuda en lugnande strykning när den kommer till dig för uppmuntran och lite uppmärksamhet. Ge katten 2-3 dagar efter en stor förändring för att vänja sig och för att återgå till det normala.

Teckning av en ihopkrupen katt
Liten lila kattikon

Tecken på ängsligt kattbeteende

 • Kattens ögon är öppna och blinkar inte, med pupiller förstorade till en oval eller en cirkel.
 • Öronen kan röra sig från den avslappnade framåtriktningen för att skanna efter mer information och svängas runt oberoende av varandra. Om den är mycket orolig kan den till och med fälla ner öronen mot huvudet.
 • Huvudet sänks med bakåtdragna morrhår mot sidan för att se mindre och mindre hotande ut – eller till och svepas framåt för att vara på spänn.
 • När oron ökar kan katten börja kura ihop sig eller så höjs ryggen för att vara beredd att springa.
 • Kattens svansspråk är mycket viktigt här – svansen kan vara stilla eller svänga från sida till sida vid spetsen, vilket är ett tecken på oro. Om du ser det här distinkta svanstecknet måste du erbjuda lite tillförsikt.

Ett oroligt kattbeteende kan vara subtilt, men när katten är rädd bör det vara lättare att se – om den blir rädd av något som höga ljud, blir inte katten lugnad om du stryker den och det är inte ens troligt att favoritgodiset fungerar. Kroppspråket talar om för dig att den är rädd och återgår bara till normalt när den känner sig säker. Försök att inte röra dig snabbt för att trösta den, eftersom du kan ses som ytterligare ett hot. Ta istället bort allt som skulle kunna orsaka rädslan om du kan och vänta tills den lugnar ner sig. Om katten visar de här tecknen ofta kanske du ska prata med veterinären som kan hänvisa dig till en kattbeteendespecialist. Besök www.capbt.org för mer information om hur du hittar en kattbeteendespecialist.

Teckning av en katt som ser rädd ut
Liten lila kattikon

Symptom på skrämt kattbeteende

 • Kattens öron läggs platt mot huvudet, som kan sänkas med en blick som är riktad uppåt.
 • Den kan springa undan eller stå eller kura ihop sig om det inte går.
 • Ögonen öppnas mycket stort, med pupiller helt uppspärrade och morrhår som ligger platt eller darrar.
 • Den kan väsa eller spotta mot närgångna hot, morra eller anfalla med klorna ute.
 • Vissa katter sträcker ut sin framben för att se längre ut eller skjuter rygg och fluffar upp sig för att se större ut.
 • Svansen kan hållas under kroppen eller slå kraftigt från sida till sida.

Katten kan vara aktivt frustrerad på kort sikt vid en specifik händelse, som att inte kunna nå sin favoritleksak eller påverkas på lång sikt av mer depressiv frustration vid brist på stimulans, som att inte kunna uttrycka sitt jaktbehov.

Katter med långvarig frustration kan ofta misstolkas, så om du tror att katten kanske upplever det är det viktigt att du pratar med din veterinär så att du kan hjälpa katten att återgå till en nöjdare sinnesstämning.

Teckning av en katt som visar tänderna och ser arg ut
Liten lila kattikon

Symptoms på frustrerat kattbeteende

 • En aktivt frustrerad katt kan vanligtvis fokusera intensivt på föremålet för dess frustration och kommer att göra allt för att få det den vill ha!
 • Alla dess sinnen är inställda på målet – ögonen är vidöppna med förstorade pupiller, öronen riktade framåt och morrhåren framåtriktade och utspridda.
 • Den kan vanka otåligt om den inte får vad den vill ha.
 • Katter kan inte upprätthålla den här frustrationen hur länge som helst, så om den inte får det den vill ha, ger den antingen upp eller i vissa fall går in i en långvarig frustration eller till och med depression, beroende på källan till frustrationen.
 • Katter med långvarig depression kan ofta bli letargiska, sluta äta och vill inte leka eller interagera med andra.

Om katten uppvisar ett argt beteende måste du vara mycket försiktig. Undvik att provocera en arg katt. Stirra inte på den eller skrik åt den eller gör plötsliga rörelser och undvik att försöka röra vid den eller trösta den eftersom den kan tolka det som ytterligare ett hot och attackera. Backa istället långsamt, ta bort alla hot om det är säkert att göra det och katten tid och utrymme att lugna ner sig.

Om katten uppvisar kroppsspråk som säger att den är arg regelbundet kanske du vill söka hjälp hos veterinär eller en djurbeteendespecialist som kan hjälpa dig att förstå orsaken till det negativa kroppsspråket.

Arg katt som visar tänderna med fällda öron
Liten lila kattikon

Symptom på argt kattbeteende

 • En arg katt är stel med svansen rakt ut styv och rak eller lindad runt eller under kroppen.
 • Den uppträder mycket annorlunda än den brukar, den kan vara tyst, väsa, spotta eller morra.
 • Den försöker se stor och hotfull ut med rest päls, styva framben eller hukande på ett hotande sätt.
 • Öronen är spända och ligger platt mot huvudet och morrhåren är styva och riktade bort från ansiktet.
 • Ögonen är hårda och fokuserade. Pupillerna kan vara smala, även om vissa katter kan ha runda ögon som inte blinkar.

När en arg, rädd eller frustrerad katt känner sig förvissad om att det uppfattade hotet är borta kommer den troligen att börja agera med lättnad. Precis som det är viktigt att du känner igen när den är arg eller rädd är det viktigt att se när katten är lättad för att hjälpa den känna sig normal, avslappnad och som sig själv igen.

Katt som sträcker på sig
Liten lila kattikon

Symptom på lättat kattbeteende

 • En katts hela kropp kan visa lättnad – vissa katter kan till och med göra en helkroppsstretchning för att släppa på spänningen!
 • Ögon, öron, huvud, kropp och svans slappnar tydligt av.
 • Morrhåren återgår till en lugn position bort från ansiktet och huvudet sänks.
 • Vissa kan gäspa, vända sig om och sluta ögonen till hälften eller till och med tvätta sig noga.

När du förstår hur din katt mår kan du agera bättre på behov och beteenden. Även om mycket är instinktivt – att väsa är ett tydligt tecken på ilska även för någon som inte är kattägare – andra tecken är mer subtila. Använd guiden ovan för att identifiera hur din katt mår och njut av ett närmare förhållande än någonsin.