Förstå kattens kroppsspråk och beteende



Förstå kattens kroppsspråk
Ibland kanske du undrar om en ändring i kattens beteende och vad det kan betyda eller så vill du veta hur du kan förstå om katten mår bra.
Även om katter kan verka svåra att avläsa finns det många tydliga tecken som ger dig en insikt i vad din kompis tänker och vilket humör den är på! Du kan antagligen avläsa vissa av kattens mer tydliga sinnesstämningar från kattens kroppsspråk, ansiktsuttryck, läten och svansrörelser. Men genom att titta efter andra signaler, som att följa kattens svanssignaler och kroppshållning kan du få reda på ännu mer.
Katter har många grundläggande sinnesstämningar, de kan vara glada, ledsna, rädda, lättade och till och med frustrerade, precis som vi människor! Nyckeln till en bra relation med din katt är att lära dig hur du känner igen dessa känslor och reagera när det behövs.
Kattbeteende förklarat
När du förstår grunderna i kattbeteende kan du snabbt förstå hur katten känner sig. Om du vill få kattbeteende förklarat finns allt du behöver i vår guide för att du ska kunna prata med din katt!
Avslappnad, nöjd och bekväm i välbekanta omgivningar. Den ska se ut som om den är nöjd med att se världen passera förbi.

Den kan se gullig och fluffig ut, men din katt är född att bli en utmärkt jägare – den kan enkelt förfölja och fånga ett byte och kan fokusera på sitt mål till 100 %. Om katten koncentrerar sig på ett litet rörligt objekt eller på något nytt i sin omedelbara närhet, märker du att kroppsspråket ändras när den försöker fundera ut hur den bäst ska agera.

Det är lätt att känna igen en nöjd katt – du bör kunna läsa av kroppsspråket ganska enkelt. Det är i den här sinnesstämningen du vill att katten ska befinna sig så ofta som möjligt, eftersom det är den perfekta sinnesstämningen för kvalitetstid mellan dig och din katt.

Katter kan vara mycket känsliga, särskilt för förändringar. Det kan ta lite tid för katter att anpassa sig efter oväntade förändringar, så att lära sig läsa av symptomen på ängsligt kattbeteende kan hjälpa dig att hjälpa din katt tillbaka till en avslappnad sinnesstämning. Ju snabbare du kan läsa av det här i kattens kroppsspråk, desto snabbare kan du erbjuda en lugnande strykning när den kommer till dig för uppmuntran och lite uppmärksamhet. Ge katten 2-3 dagar efter en stor förändring för att vänja sig och för att återgå till det normala.

Ett oroligt kattbeteende kan vara subtilt, men när katten är rädd bör det vara lättare att se – om den blir rädd av något som höga ljud, blir inte katten lugnad om du stryker den och det är inte ens troligt att favoritgodiset fungerar. Kroppspråket talar om för dig att den är rädd och återgår bara till normalt när den känner sig säker. Försök att inte röra dig snabbt för att trösta den, eftersom du kan ses som ytterligare ett hot. Ta istället bort allt som skulle kunna orsaka rädslan om du kan och vänta tills den lugnar ner sig. Om katten visar de här tecknen ofta kanske du ska prata med veterinären som kan hänvisa dig till en kattbeteendespecialist. Besök www.capbt.org för mer information om hur du hittar en kattbeteendespecialist.

Katten kan vara aktivt frustrerad på kort sikt vid en specifik händelse, som att inte kunna nå sin favoritleksak eller påverkas på lång sikt av mer depressiv frustration vid brist på stimulans, som att inte kunna uttrycka sitt jaktbehov.
Katter med långvarig frustration kan ofta misstolkas, så om du tror att katten kanske upplever det är det viktigt att du pratar med din veterinär så att du kan hjälpa katten att återgå till en nöjdare sinnesstämning.

Om katten uppvisar ett argt beteende måste du vara mycket försiktig. Undvik att provocera en arg katt. Stirra inte på den eller skrik åt den eller gör plötsliga rörelser och undvik att försöka röra vid den eller trösta den eftersom den kan tolka det som ytterligare ett hot och attackera. Backa istället långsamt, ta bort alla hot om det är säkert att göra det och katten tid och utrymme att lugna ner sig.
Om katten uppvisar kroppsspråk som säger att den är arg regelbundet kanske du vill söka hjälp hos veterinär eller en djurbeteendespecialist som kan hjälpa dig att förstå orsaken till det negativa kroppsspråket.

När en arg, rädd eller frustrerad katt känner sig förvissad om att det uppfattade hotet är borta kommer den troligen att börja agera med lättnad. Precis som det är viktigt att du känner igen när den är arg eller rädd är det viktigt att se när katten är lättad för att hjälpa den känna sig normal, avslappnad och som sig själv igen.

När du förstår hur din katt mår kan du agera bättre på behov och beteenden. Även om mycket är instinktivt – att väsa är ett tydligt tecken på ilska även för någon som inte är kattägare – andra tecken är mer subtila. Använd guiden ovan för att identifiera hur din katt mår och njut av ett närmare förhållande än någonsin.