Hjälpa katter att komma över fobier

Kattens överlevnadsinstinkt ser ofta till att hålla den borta från problem, men ibland kan den utvecklas till en mindre rationell fobi. Som tur är finns det sätt att hjälpa din rädda katt och förhindra att onödig rädsla utvecklas.
Så hjälper du din katt bli av med fobier
Så hjälper du din katt bli av med fobier
Så hjälper du din katt bli av med fobier

Kattens imponerande överlevnadsinstinkt är en del i att den är så bra på att ta hand om sig själv utomhus! När katter är rädda flyr de flesta från allt som kan utgöra ett potentiellt hot eller hittar en plats att gömma sig på tills kusten är klar och omvärdera det hellre än att stanna kvar och utmana rädslan.

Den här instinkten kan dock utvecklas till en mindre rationell fobi där katten är rädd för något du vet är säkert. Det generella välmåendet kan påverkas av den här stressen om den återkommer och är stark. Det finns flera saker du kan göra för att få katten att känna sig trygg i sitt eget hem, särskilt om du kan känna igen tecknen på en rädd katt.

Börja vänja katten vid saker när den är ung så kan du hjälpa den att växa upp och inte vara rädd för saker som åska, fyrverkerier, resor och när det kommer nya besökare. Nyckeln är att få katten att vänja sig vid dessa ofarliga (men "hotfulla") saker i en påverkbar ålder, innan den börjar se de här mindre avbrotten som allvarliga hot. En orädd kattunge växer i de allra flesta fall upp till en orädd (och därmed mindre stressad) vuxen.

Trygga platser när du lämnar katten hemma

Vissa katter blir nervösa av att vara ensamma hemma, så en trygg plats kan vara en tröst tills du kommer hem. Tänk på det som att krypa upp i sängen – en plats där din nervösa katt kan känna värme, trygghet och säkerhet.

Se till att den har en bekväm plats att gömma sig på, som kan fungera som ett krypin när den behöver det. Det kan till exempel vara en pappkartong med ett hål uppskuret i sidan klädd med varmt, mysigt tyg och placerad i ett skåp eller på en djup fönsterbänk vara en billig, trygg plats för osäkra och stressade katter.

Ett krypin som detta ger den lugn och ro, så om den behöver springa iväg har den en plats där den kan känna sig säker. En syntetisk feromonsprej eller doftavgivare kan också bidra till att öka känslan av välbefinnande och trygghet. Fråga veterinären om detta och om det kan gynna din stressade katt.

Om du har en stirrig och stressad katt ska du inte följa efter den, inte ens för att lugna den: kattens trygga gömställe har allt den behöver. Det bästa du kan göra om du ser tecken på en skrämd katt är att fortsätta som vanligt och se till att den vet var du är och att den är i trygghet.

Är din katt rädd för människor?

Katt och människa

Det är ovanligt att en frisk, välsocialiserad katt eller kattunge är rädd främmande människor. Initial misstänksamhet är naturligt, men katten bör snart inse att nya människor kan vara en extra källa till tillgivenhet, lek och till och med godis! Finns det någon bättre orsak för din katt att skaffa sig nya vänner?

Naturligtvis är situationen annorlunda för osocialiserade eller vilda katter, eller katter som har farit illa tidigare. Tyvärr associerar de här katterna oftast inte människor med trevliga erfarenheter och är instinktivt försiktiga. Dåliga erfarenheter med tidigare ägare eller människor kan förklara varför du har en ängslig katt, så tänk på vilka tidigare erfarenheter den har med sig. Det här kan förklaras om din katt kom från ett djurhärbärge som vuxen.

Det här är varför tidig socialisering och hantering är så viktig för kattungar, särskilt de som kommer från härbärgen. Ju mer varierade en kattunges tidiga positiva erfarenheter är, desto mindre troligt är det att den blir rädd i framtiden.

Katter som är rädda för vanliga händelser hemma, som att gäster kommer på besök, är svåra att behandla, men du kan hjälpa till att minska på stressnivåerna och se en förbättring med lite tid och tålamod. Sök hjälp hos veterinären eller be att bli hänvisad till en kattbeteendespecialist hellre nu än senare om du märket att du har en orolig katt.

Fobier hos äldre katter

Om du har en äldre katt (en katt äldre än sju år) förliar den sig antagligen mer på dig för säkerhet och social interaktion. Din äldre katt kan jama åt dig mycket mer än när den var yngre, men försök att inte svara med överdriven uppmärksamhet eftersom du inte vill förstärka beroendekänslan eller uppmuntra inlärd hjälplöshet. Spara på tröstklapparna tills den verkligen behöver dem och skäm sedan bort så mycket du vill!