Kattvård och kattpsykologi

Katten behöver inte bara rätt mat och motion för sin ålder och kroppsvikt, känslomässig näring och kattvård är också viktigt för att katten ska må bra.
Kattvård och kattpsykologi
Kattvård och kattpsykologi
Kattvård och kattpsykologi

Kattens känslomässiga behov baseras på dess personlighet, ålder och livsstil. Om katten tillbringar största delen av eller all sin tid inomhus, till exempel, kan den vara mer beroende av att du ger den det den behöver för att må bra. Att se till att ett sådant intelligent och känslomässigt sofisitikerat djur mår bra kan kräva lite ansträngning och fantasi, särskilt om katten inte använder sina naturliga instinkter för att överleva på egen hand utomhus.

En kort historik om katter

Dagens huskatter härstammar från vildkatter som började dra nytta av det överflöd av möss som fanns i spannmålslager i tidiga civilisationer i Mellanöster och Nordafrika, för cirka 4 000 år sedan. Idag är huskatter mer ofta födda inomhus än utomhus, och tillbringar hela sitt liv med att blir utfodrade och älskade som en familjemedlem – ett långt steg från den ensamma jägarlivsstilen som deras förfäder hade.

Det finns över 50 olika kattraser världen över, även om den allra vanligaste är den vanliga "bondkatten" med sina underbara varianter i päls och färger.

Kattpsykologi

När katten gör något (jagar, till exempel), är det troligen för att tillfredsställa någon form av behov. De tre viktigaste "positiva systemen" (behovstyper) i kattpsykologi är:

  • Det belöningssökande (eller bara "sökande") systemet
  • Omvårdnadssystemet
  • Leksystemet

Varje behov triggar ett särskilt beteende hos katten – den vill tillfredsställa det behovet! När katten gör något som att jaga, uppfyller den inte bara ett av dessa behov. Till exempel så kan jakt vara "belöningssökande" (belöningen är musen) likaväl som "lek".

Din katts andra emotionella system inkluderar lust, rädsla, panik och ilska, och alla dessa system är vanliga för alla däggdjur, från möss till apor.

Kort sagt, precis som hos oss, är din katts känslomässiga behov varierande och måste tillfredsställas. Utan möjlighet att utforska dessa behov skulle inte katten lära sig så mycket, forma starka band med dig och andra människor eller njuta så mycket av livet. Därför är det så viktigt att förstå kattens känslomässiga behov, om de uppfylls, belönas du med en lycklig katt!

Grå katt som tittar upp

Det belöningssökande systemet

Kort sagt, "belöningssökande" inom kattpsykologi ger katten motivation att hitta det den behöver, som mat och vatten. Man kan säga att det är det som håller den vid liv! Precis som vi, driver belöningssökande även katten att söka sig till njutbara känslor som att sitta på en solig plats och leka med människor. Den behöver inte göra det för att överleva, men det är belönande för den, eftersom det skapar njutbara känslor.

Katter utvecklades för att jaga för sin mat, men självklar behöver inte din katt göra det nu, eftersom du utfodrar den med näringsbalanserade måltider. Din katt hjärna och känslosystem är dock fortfarande utformat för jakten! Därför är det viktigt att du låter katten uttrycka det här beteendet så att den inte blir frustrerad när du tar hand om den.

Hellre än att faktiskt jaga möss (som den kanske gör iallafall) kan din katt ha roligt med lekar som uppmuntrar den att jaga och anfalla. Rörliga leksaker för katter, till exempel, ger dem möjlighet att leva ut det här beteendet och tillfredsställa sina behov. Du kan se din katts "se-förfölj-jaga-ta-bita-döda"-beteende när den leker!

Att delta i de här lekarna tillsammans är inte bara ett roligt sätt att stärka banden med sin katt – det kan bidra till att förhindra vanliga beteendeproblem. Undrar du fortfarande hur du ska göra din katt glad och tillfredsställa det här behovet? Att stimulera katten flera gånger per dag att jaga metspöleksaker och bollar är en bra start och den kan också gilla att förfölja och jaga andra snälla katter eller till och med familjens hund i leken!

Omvårdnadsystemet

Grön hus- och hjärtikon

Omvårdnadssystemet" hos däggdjur utvecklades för att föräldrar skulle knyta an till sin avkomma, så att de instinktivt vårdar och tar hand om sina barn under en betydligt längre period än andra djur. Det innebär bra saker för deras överlevnad och lever vidare hos katter även idag.

Omvårdnadssystemet ger också däggdjur – däribland oss – möjlighet att ha alla typer av andra relationer. Katter har utvecklats för att upprätthålla ett kattungeliknande beroende även som vuxna. Det gäller särskilt när de är inomhus och kelas med och blir omhändertagna av sina ägare, även om de är sådana oberoende och självklara jägare utomhus!

Vissa vuxna katter tycker om sällskapet av andra katter, medan andra bara ignorerar dem. Andra kan till och med försvara sitt eget revir från andra katter – alla är olika. Katter som gör så är av naturen mer ensamhetssökande och de är helt nöjda med det så länge som de har en kärleksfull ägare som du.

Hemligheten med en lycklig katt och att upprätthålla en god relation med den är att inte jaga efter den för att visa din tillgivenhet, det bara oroar och distanserar den från dig. Svara istället på tecknen för en nöjd katt och kattens behov av uppmärksamhet och fysiska kontakt när du kan, genom att kela avslappnat och borsta och klappa den försiktigt.

Leksystemet

Leksystemet" är precis vad det låter som – kattens behov av att leka och i och med det, öva på saker den måste vara bra på som att jaga! Det är mer än bara en chans för katten att öva på viktiga kunskaper med andra kattungar i sin kull. Det är ett viktigt känslomässigt system och det är viktigt för kattens känsla av välbefinnande.

När de lekar uttrycker och övar unga katter särskilt på belöningssökande beteenden som motiverar dem att utforska sin omgivning. De tycker särskilt om att leka lekar från sin jaktrepertoar, som att förfölja, jaga, hoppa på och till och med att bita varandra! Det finns ingen anledning att oroa sig över det här beteendet – det är bara tecken på en nöjd katt.

Katten kommer snart att lära sig att dölja sin tuffa lek med syskonen eller ägarna och fokusera sitt rovdjursbeteende på leksaker. Icke desto mindre är att jaga och hoppa på varandra en viktig del i katter utvecklar hälsosamma sociala relationer med varandra, särskilt om det finns två eller fler katter i samma hushåll.

När de leker så här är katterna avslappnade och ohotade. På så sätt låter leksystemet även katterna uttrycka sitt behov av att knyta an som har sitt ursprung i omvårdnadssystemet. Man kan säga att de som leker tillsammans stannar tillsammans!

För att tillfredsställa din katt och knyta an till den ska du fortsätta att stimulera detta lekbeteende varje dag under hela livet med olika kattleksaker. Allt som kan röra sig eller "vicka" är kul för din katt!

Att må bra

Som alla däggdjur måste din katt känna sig tillfredsställd för att må bra, så det är viktigt att kattens naturliga beteenden får utlopp regelbundet. Utfodring, fysisk kontakt, pälsvård och att leka tillsammans är saker som din katt älskar att göra med dig – och som tur är, ingår allt det i det roliga med att ha ett djur och ta hand om en katt!