Resa med din katt

De flesta katter är hemkära, så de kan bli stressade av att behöva resa någon annanstans. Vissa resor är oundvikliga, så när du reser med katten är det viktigt att veta hur då kan få din kattkompis att känna sig bekväm.
Resa med katt
Resa med katt
Resa med katt

Kan jag ta med mig min katt på semester?

Ibland känns semestern inte rätt om inte hela familjen är med och för vissa inkluderar det husdjuren. Semester med din katt kan vara ett roligt sätt att stärka banden, men det är viktigt att se till att du är förberedd med en checklista för kattresor!

Du kan oftast ta med din katt på semester, oavsett om du är hemma eller reser utomlands. Trots allt, familjesemestern skulle inte vara samma utan ditt husdjur! Det är dock några saker du behöver ordna i förväg, särskilt om du lämnar landet. Det är helt möjligt att åka på semester med katten om du bara är redo i god tid. Att ta med katten på semestern kan innebära lite extra organisation. Så länge som allt ordnas i god tid och du vet att din katt klarar resan , bör allt ordna sig. Det är sant att katter gillar sina egna domäner och därför tycker många ägare att det är bäst att lämna dem hos någon de litar på – du vet vad som är bäst för din katt. Å andra sidan, moderna transportburar, husdjurspass och vaccinationer har gjort det enklare att ta med sig katten på resan. Om du planerar att åka på semester med din katt, kolla in våra förberedelsetips – och börja packa!

Ta med katten på semester

Om du tar med dig katten på semester i NO/DK/SE kan det inte bli enklare. Om ditt boende tar emot husdjur, din katt är mikrochippad och du tror att den utan problem anpassar sig till sina tillfälliga omgivningar, är du klar att resa. Katter kan resa fritt i Europa så länge som de är vaccinerade mot rabies, har mikrochip och ett giltigt husdjurspass. De flesta veterinärer kan utfärda husdjurspass, som innehåller uppdaterad information om kattens behandling, så att du kan bevisa att den är frisk. Om din veterinär inte utfärdar pass ska de kunna rekommendera en som gör det. Du kanske också är intresserad av Djurresplanen, som kan göra semestrar med katter ännu enklare. Läs om den här planen nedan. Ditt flygbolag måste informeras om att du har med dig en katt långt i förväg. De kan tala om vad du mer måste göra för att få med dig katten genom flygplatsen. Oavsett om du stannar kvar i landet eller reser utomlands ska du bekanta dig själv med att resa med katten i flyg eller bil.

Veterinärkontroller innan du tar med dig katten på semester

I de flesta fall kräver inte din katt någon särskild medicinering innan ni åker på semester, men om du är osäker, fråga din veterinär. I vilket fall som helst är det bra att rådfråga veterinären om kattens lämplighet för en lång resa, eftersom alla djur är olika och det kan vara saker du inte tänkt på. När du pratar med veterinären ska du tänka på kattens allmänna hälsa och eventuell historik av oro i trånga utrymmen. Om din katt inte har trivts med att resa tidigare kanske du ska fundera på om det bästa du kan göra är att ta med den på semester. Trots allt, katten kan inte tala om hur den mår, så du måste jobba hårt för att ta reda på hur den känner sig! Du kanske också ska fundera lite på några av de praktiska aspekterna av att ta med dig katten på semester. Om katten tar medicin måste du se till att du har tillräckligt med dig så att det räcker under hela resan. Om veterinären föreslår ett lugnande medel för resan för att katten ska hålla sig lugn, ska du vara medveten om att effekterna kan vara längre än resan. Om så är fallet måste din katt ha en varm och trygg plats att vila på tills den har återhämtat sig! Om veterinären skriver ut medicin åt katten för resan kan det vara bra att be att få testa i förväg, särskilt om du planerar att resa långt. Om du vet hur medicinen påverkar katten i förväg är det mindre risk för missöden i sista minuten, något alla resenärer klarar sig utan!

Planera semestrar med katter

När du planerar semestern borta med din kattkompis bör du tänka på följande saker. Om du kan göra klart allt i förväg blir din semester smidigare, mindre stressig och mycket roligare – för katten och för dig!
Innan ni ger er av, se till att boendet är kattvänligt. Meddela att du tar med dig ditt husdjur så att allt är klart för kattens ankomst.
Om inte din katt redan är bekant med att vara utomhus dit ni ska resa, måste den hållas inomhus under vistelsen. Kontrollera att boendet är trevligt och tryggt.
Kontrollera i förväg om lämpliga toalettfaciliteter för katten och om det finns ett tryggt utomhusutrymme för den att vara i – den måste ha det så bekväm som möjligt.
Om ni ska bo i någons hem eller på ett mindre B&B, fråga om det finns andra djur innan resan. Går det bra för din katt att ha andra djur omkring sig?
Se till att katten har allt den behöver för de första dagarna på resan, tills du hittar lokala källor som mat, vatten, godis, kattlådor och ett rejält lager kattsand.
Om det går, ta med välbekanta saker hemifrån för att hjälpa katten att känna sig hemtam, som klösstolpe, leksaker och en bekväm liggpplats. Som de flesta människor, älskar katter sina hemmabekvämligheter!
Ta med en vattenskål som inte välter och flaskor med färskt vatten för resan. En katt som har druckit är en mer välmående katt och den kanske behöver kyla ned sig under resan.
Placera en kattlåda i lämplig storlek i kattens bur, med separat åtkomst till liggplatsen efter att den använt den – det gör miljön mer ren och bekväm.
Alternativt kan du planera att flytta katten på ett säkert sätt till en separat transportbur för att gå på toaletten efter några timmar, eftersom det gör att den håller sig ren och torr.
Hur du än hanterar kattlådan ska du packa massor av plastpåsar och rengöringsutrustning så att du kan se till att katten aldrig blir utan!

Komma fram till semesterboendet med katten

Arbetet slutar inte när du kommer fram till målet, även om ni nog båda kan behöva vila lite! Det är bara några saker till att tänka på och sedan kan din semester med katten börja. Beroende på vilket land du åker till kan din katt behöva en kort tids karantän om den reser utomlands. Även om du vet att den är frisk är det ett lagstadgat krav på många platser, så ta med det i beräkningen för resan! När ni kommer till ert boende kommer din katt att vilja ha massor av tid för att anpassa sig. Låt den vara kvar i transportburen på en lugn plats medan du packar upp, se sedan till att rummet är säkert och låt den komma ut ur buren för att utforska i egen takt. Följ med katten om du kan och gå mellan rummen tills alla är utforskade och katten känner sig bekväm. Se till att alla i familjen är medvetna om vilka områden som katten får vara i och att dörrar och fönster till "förbjudna" rum hålls stängda. Du ska också kontrollera temperaturen för kattens bekvämlighet. Tänk på att till skillnad från dig kan den inte ta av sig pälsen eller sätta på sig en varm tröja!

Mikrochip

Mikrochip rekommenderas starkt som en del av ett ansvarsfullt kattägarskap, även om du inte reser med katten, men det är ännu viktigare om den följer med dig på semester. Att ta med katten på semester innebär en större risk för att den kommer vilse än hemma i trädgården. Trots allt, en nyfiken katt kommer att följa den där spännande doften eller klättra genom ett intressant fönster!

Om du lämnar katten hemma

Innan du bestämmer dig för att ta med katten på semester kanske du ska fundera på att lämna den hemma. Till skillnad från hundar är din katt förmodligen ganska nöjd med att stanna hemma med sin välbekanta kattlåda, matskål och mysiga sovplatser. Av den orsaken kanske du ska fundera på att lämna den hos en djurvakt om du känner att en kattresa kan bli för stressigt för någon av er, även om du kommer att sakna din katt. Om din katt inte har några särskilda medicinska behov kan du fråga en betrodd kattvänlig granne, vän eller familjemedlem om de kan ge den mat, göra rent kattlådan, se till att den har mat och färskt vatten och kela och leka lite med den.