Mikrochippa katten

Förutom kärlek och uppmärksamhet vill du ge din katt bästa möjliga skydd om de kommer bort eller saknas. Genom att mikrochippa katten ger du den en god chans att bli hittad och säkert återlämnas till dig ifall den skulle vandra iväg
Mikrochippa katt | En guide för att mikrochippa katt
Mikrochippa katt | En guide för att mikrochippa katt
Mikrochippa katt | En guide för att mikrochippa katt

Varför mikrochip?

Det finns alla möjliga orsaker till varför din katt kan komma bort. Den kan bli skrämd av något och springa iväg eller kanske komma vilse eller bli distraherad i en ny miljö, om du till exempel precis har flyttat. Självklart kan din katt bära halsband och ID-bricka, men dessa kan tappas eller tas bort, medan ett mikrochip alltid finns på plats.

Såväl som att hjälpa till att återförena dig med ditt försvunna husdjur kan ett kattmikrochip även hjälpa dig om du skulle hamna i en tvist om vem som verkligen äger djuret.

Vad är mikrochippning?

Mikrochippning av en katt är en enkel och snabb åtgärd som kan hjälpa till att återförena dig med din fyrbente vän. Om din katt hittas kan en veterinär eller ett djurhärbärge skanna kattens inbäddade mikrochip för att hitta din information och kattens information i mikrochipdatabasen. Det är verkligen så enkelt!

Hur fungerar mikrochip?

Lila katt

Enkelt och smärtfritt

När du har pratat med veterinären om kattmikrochip sätts ett litet mikrochip, ungefär i storlek av ett stort riskorn, in under kattens hud. Proceduren är mycket snabb och anses vara relativt smärtfri – känslan sägs påminna om när en människa tar hål i öronen. När mikrochippet är på plats är det klart, din katt kommer aldrig att veta att det finns där!

Kattmikrochippet har en unik kod, som sedan loggas i en nationell databas tillsammans med din information, som namn, adress och nödtelefonnummer. Tänk på att om du senare flyttar eller ändrar kontaktuppgifter måste du komma ihåg att uppdatera din information genom att kontakta mikrochipföretaget. Ibland förekommer en administrationsavgift för att ändra dina uppgifter, men vissa leverantörer kan frångå den här avgiften första gången.

Kattunge som gömmer sig i trädgården.

Om din pälsklädde vän vandrar iväg en dag och hittas av en snäll främling, är allt denne behöver göra att lämna in den på ett djurhärbärge eller en veterinärmottagning där veterinären eller djurskötaren använder en skanningsapparat för att se om katten är mikrochippad. Den här skanningen är helt ofarlig och precis som för en streckkod när du handlar, så visas din unika kod tillsammans med informationen i den mikrochipdatabas din katt är registrerad i. Efter säkerhetskontroller lämnar mikrochipregistret ut din kontaktinformation till veterinären eller djurskötaren och snart kan du och din katt återförenas.

När ska jag mikrochippa min katt?

Mikrochippa katt | En guide för att mikrochippa katt

Från 10-12 veckor och framåt

Beroende på ras och storlek kan de flesta katter mikrochippas från 10-12 veckor och framåt. En katt du adopterar från ett djurhärbärge kanske redan är mikrochippad och vissa uppfödare mikrochippar också som en del av servicen till nya ägare. Din uppfödare, veterinär eller djursjukvårdare kan berätta om de olika alternativen om du funderar på att mikrochippa en katt.

Om du ska åka bort och tar katten med dig är risken större att den kommer bort så det är en god idé att låta mikrochippa katten innan ni åker. Hur som helst, läs vår guide om att resa med katt för mer information. När din katt har fått ett mikrochip inplanterat ska det sitta på plats resten av livet.

Mikrochippa katt | En guide för att mikrochippa katt

Är mikrochip obligatoriskt?

Eftersom regelverket håller på att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad genom att rådfråga din veterinär och kontrollera myndigheternas webbsidor.