Vad en hundvalp behöver | Purina

Upptäck fler fördelar med att få en fyrfota vän som familjemedlem...

Upptäck fler fördelar med att få en fyrfota vän som familjemedlem...

Upptäck fler fördelar med att få en fyrfota vän som familjemedlem...

Kärlek, mat och lek: det är allt en hund behöver för att vara lycklig och må bra! Här hittar du inspiration för hundlivet från PURINA® Friskies®.

Dagliga promenader ger hunden bra kondition och hälsa, men kan även öka hela familjens hälsa och välbefinnande. Rasta hunden tillsammans så får ni motion, kan varva ner och tillbringa tid tillsammans utomhus i friska luften.

Hundens kostbehov avgörs av dess ålder och ras. Målet är att ge hunden en näringsmässigt balanserad kost som innehåller alla proteiner, B-vitamin och omega-fettsyror som en glad och frisk hund behöver.

Och att ge kärlek är ju inte särskilt svårt...

Hundar mår verkligen bra av att ha fysisk kontakt med människor, framför allt när de är valpar. Krama hunden, klia den på magen och låt den leka lugna lekar med barnen. Då stärks banden mellan barnen och deras hund – åldern spelar ingen roll.

Att få hem en valp

Att få hem en valp

Upptäck hur roligt det är att ha en hund som familjemedlem, med dessa tips och tricks från PURINA® Friskies®.

Hundar erbjuder verkligen villkorslös kärlek och kamratskap till barn. De höjer också aktivitetsnivån hemma och kan minska stressen för alla i familjen. Visste du förresten om att barn från familjer med hundar har mindre sjukfrånvaro i skolan? Eller att du återhämtar dig snabbare från sjukdomar och infektioner om du äger en hund?

Utforska följande sidor och upptäck hur en familjehund kan hjälpa barnen att lära sig mer, växa och utvecklas.

Kanske ditt hundäventyr inleds med att du får hem en valp. Här är en del tips som alla – även barnen – kan använda...

  • Din valp behöver en varm och ombonad sovplats. Bädda valpens nya sovplats med filtar och placera en varmvattenflaska under bädden så att valpen sover lugnt och tryggt.
  • Välj matskålar med tung botten för måltiderna! Valpen kan lätt välta plastskålar av misstag så det är bäst att välja en skål med kraftigare botten i keramik eller rostfritt stål.
  • Valpar får mjölktänder precis som bebisar! Ha alltid leksaker och saker som valpen får tugga på till hands så får du ha dina sockor och skor i fred! Se bara till att leksakerna passar unga hundar och inte är så små att valpen kan sätta dem i halsen eller att de skadar tandköttet.
  • Alla valpar måste tas med till veterinären och få vaccinationer! Se till att du har en hel del godsaker med dig när valpen ska på veterinärbesök för första gången. Det kan bli en utmanande upplevelse och de behöver massor av kärlek för att klara det!

Ta dig tid och vänj hunden vid koppel och halsband hemma. Ta hjälp av barnen för att lära hunden att gå en tur i koppel varje dag. På så sätt knyter barnen an till sin nya hund! När valpen har fått alla vaccinationer kan den möta andra hundar!

Lekdags!

Lekdags!

Springa, hoppa, rulla runt… din hund kan göra allt. Få ut det mesta av lekarna med hjälp av tipsen från PURINA® Friskies®.

Springa, hoppa, rulla runt… din hund kan göra allt. Få ut det mesta av lekarna med hjälp av tipsen från PURINA® Friskies®.

Oavsett om hunden är liten eller stor, valp eller fullvuxen så är det inte alltid lätt att hänga med i dess intensiva rytm. Hundar tycker nämligen att allting de hittar är världens mest spännande grej.

Men lekarna är en väsentlig del av alla hundars utveckling och gör att de lättare får sociala kontakter samtidigt som de förblir glada och friska. Avsätt regelbunden tid varje dag för lekar. Det är ett fantastiskt sätt för barn och hundar att växa upp tillsammans.

När ett barn leker med sin hund lär sig barnet att ta ansvar och att vara försiktig, samtidigt som barnet knyter an till familjens nyaste medlem. Och samtidigt som hunden får motion kan barnet få en stunds daglig aktivitet genom att träna apport, leka kurragömma och jaga!

Träningstips

Träningstips

Låt inte all träning handla om lydnad. Träna för att stärka banden mellan hunden och familjen med hjälp av dessa tips från PURINA® Friskies®..

Låt inte all träning handla om lydnad. Träna för att stärka banden mellan hunden och familjen med hjälp av dessa tips från PURINA® Friskies®..

Hunden vet ingenting om bostäder och människor! Det är bra att komma ihåg när du välkomnar en valp till din familj. Det betyder att skor, soffor, mattor och trappor är ett stort, okänt äventyr för dem!

Att verkligen ta sig tid att träna hunden, även om det inte alltid är så lätt, stärker banden mellan hunden och familjen. Barnen lär sig att ta ansvar och förstår vad tillit och rutiner betyder.
Motivation Kom ihåg att hundar är flockdjur och därför söker de alltid efter en ledare. Du bör ta den rollen med lugn och tillförsikt. Då vill valpen vara dig till lags och visar större intresse att lära sig av dig.

Konsekvens
Det kan vara svårt ibland, men valpen kan bara uppfostras om reaktionen på dess beteende alltid är konsekvent. Det betyder beröm och belöningar när valpen har uppfört sig bra och att du ignorerar den när du är missnöjd och säger ett tydligt "Nej" när den uppför sig dåligt.
Ett exempel: Om du inte vill att valpen hoppar upp i soffan säger du klart och tydligt "Nej". Visa den vänligt vägen ner till golvet från soffan. Beröm den sedan varje gång den hoppar ner på golvet. Kom ihåg: Om du uppför dig inkonsekvent mot hunden, kommer hunden att uppföra sig inkonsekvent mot dig.

Belöningar
Din valp behöver uppmuntran och hundgodis, men vänta tills hunden verkligen förtjänar det! När hunden har lärt sig att svara på ett kommando kan du ge den en godsak som belöning. I takt med att träningen fortgår kan du omväxlande ge den hundgodis och beröm. Då kommer valpen snart att motiveras mer av beröm än av hundgodis.

Misstag
Valpar gör massor av misstag, för de har ju precis tassat in i en värld som är fylld av människor...

Kom ihåg: Om valpen begår ett fel, vet den förmodligen inte om det. Det är en stor hjälp för valpen, om du tänker på det. Sedan kan du vänligt, men bestämt visa valpen att den har begått ett misstag.

Först och främst ska du ta hunden på bar gärning. Hundar kan inte förknippa ett straff med en handling som ägde rum flera timmar tidigare, inte ens om det bara har gått ett par minuter. Slå aldrig valpen. I stället säger du "Nej" med skarp röst när valpen gör någonting som är fel. När valpen slutar kan du berömma den och ge den någonting annat att göra, t.ex. "Sitt" eller "Kom hit". När den gör rätt kan du berömma hunden för fint uppförande!