Vad gör du om din hund försvinner?

Det är varje hundägares värsta mardröm – ena sekunden är hunden där, nästa inte. Självklart är det upprörande och stressande för dig när din hund saknas, och dessutom tillkommer rädslan att hunden kan vara rädd eller skadad.
Bortsprungen hund | detta skall du göra
Bortsprungen hund | detta skall du göra
Bortsprungen hund | detta skall du göra

Den goda nyheten är att det finns massor av saker du kan göra för att maximera dina chanser att hitta din hund.

Hemma är där hjärtat bor

Hund på soffa

Om din hund har försvunnit från ditt hem har den sannolikt inte gett sig iväg så långt. Den kanske har blivit distraherad av en passerande katt, eller frestats att vandra iväg på jakt efter mat och blivit desorienterad. Alternativt kan den har blivit skrämd av ett högt ljud eller åskmuller och sökt trygghet i trädgården eller grannens garage.

Om du har förlorat din hund i grannskapet bör du tillbringa 15–30 minuter med att ropa på din hund och vissla efter den – och försök att låta glad. Gör välbekanta ljud som att försiktigt slå en gaffel mot en foderburk eller skaka en förpackning med hundens favoritgodis. När du går omkring, stanna och lyssna och var särskilt uppmärksam mot garage eller skjul där hunden kan ha fastnat eller låsts in. Om du bor på landet kan du kontrollera kaninhål och grävlingsgryt, och be lantbrukare att kolla i sina lador.

Om ni är ute på promenad när hunden försvinner ska du ropa på din hund och vissla efter den. Går ni en välbekant väg kan du gå tillbaka till platser som du vet att hunden gillar, kanske en särskild damm eller kaféet i parken! Vissa hundar är väldigt duktiga på att hitta vägen tillbaka till bilen som kontrollera bilparkeringen. Andra hundägare är ofta till stor hjälp eftersom de också älskar hundar och deras hund kanske till och med är kompis med din. Ge dem ditt telefonnummer och be dig ringa dig om de ser din hund någonstans.

Om din hund kommer studsande tillbaka till dig ska du ge den ett varmt välkomnande. Oavsett hur frustrerad och rädd du har känt dig behöver hunden beröm, inte bestraffning, för att ha kommit tillbaka!

Be om hjälp

Om du har letat överallt du kan komma på utan att hitta några tecken är det dags att låta andra veta att din hund är försvunnen.

  • Kontakta den lokala polisstationen och informera dem om att din hund saknas.
  • Om din hund har rymt hemifrån ska du informera dina närmaste grannar och be dem att håll ögonen öppna.
  • Gör i ordning ett flygblad med relevant information om din hund, inklusive namn, ras, fysisk beskrivning och gärna ett nytaget foto. Kontaktuppgifterna ska inkludera ditt namn, ditt telefonnummer och din e-postadress.
  • Vi råder dig inte att erbjuda en belöning för att få hem din hund – detta kan ge din hund ett värde och om den hamnar i orätta händer kan det vara frestande att sälja den. Snälla, ärliga, hundälskande personer lär se hundens trygga återkomst som belöning i sig själv.
  • Publicera och distribuera flygblad där din hund senast sågs såväl som i ditt närmaste grannskap; vissa hundar har en otrolig förmåga att återvända hem av sig själva. Besök platser i närheten av där hunden försvann, som butiker, postkontor, läkarmottagningar, restauranger och gym och be dem sätta upp ditt flygblad för att hjälpa dig att hitta din saknade hund.
  • Sök igenom grannskapet och be frivilliga att hjälpa dig att knacka på dörrar eller dela ut flygblad.
  • Gå eller cykla fram och tillbaka längs vägen där din hund senast sågs och kör långsamt genom närområdet. Vissa förbipasserande ditt flygblad och be dem hålla ett öga öppet efter din försvunna hund. Om de erbjuder kan du be dem att hjälpa dig bredda ditt sökområde genom att leta i omgivande fält eller skogsområden. Ge dem eventuellt några godbitar att locka din hund med om de hittar den.
Hand och tassavtryck ikon

Vem ska du kontakta?

Kontakta din lokala polisstation med en beskrivning av din hund och tala om för dem när och var du senast såg din hund.

Grön dator ikon

Hundstölder

Hundstölder är fortfarande ett ovanligt brott, men tyvärr ökar de. Om du misstänker att din hund har blivit stulen ska du genast kontakta din lokala polisstation och be om ett ärendenummer.

De flesta hundälskare hjälper dig gärna att hitta din saknade hund och främlingar gör ofta det lilla extra för att publicera saknade hundar. Sprid budskapet i största möjliga omfattning så är du förhoppningsvis snart återförenad med din underbara vän.