Uppmärksamhetssökande hundbeteende

Uppmärksamhetssökande hundbeteende är vanligt, och normalt, hos valpar. De vill trots allt ha sin mammas uppmärksamhet, älskar att leka med sina syskon och håller fortfarande på att lära sig vad som är rätt och fel!
Hund som söker uppmärksamhet
Hund som söker uppmärksamhet
Hund som söker uppmärksamhet

Men som vuxna hundar kan överdrivet hoppande, krafsande eller skällande tyda på ett beroende av ägarna som de borde ha växt ifrån.

Vad anses som uppmärksamhetssökande hundbeteende?

Det är helt normalt att din nya valp hoppar upp på dig när du ger den mat eller gnyr när du lämnar den ensam, men detta överdrivna bedjande, knuffande, gnyende, skällande, hoppande i möbler och hämtande av leksaker till dig är alla exempel på uppmärksamhetssökande.

Det verkar kanske oskyldigt, men en upphetsad hund i närheten av små barn eller äldre personer kan ibland orsaka problem. Om din hund anstränger sig lite extra för att få din uppmärksamhet innebär det dessutom att den inte är helt nöjd med sitt eget sällskap, och naturligtvis vill du att din hund ska vara så glad som möjligt.

Dog looking up

Varför blir hundar uppmärksamhetssökande?

Woman holding large dog

Det finns många skäl till att hundar inledningsvis blir uppmärksamhetssökande. De kan vara uttråkade eller kanske inte får tillräckligt med motion. Sedan finns det självklart också vissa uppmärksamhetssökande beteenden som hundar gör bara för att de tycker det är roligt, bland annat kan de gräva, tugga, stjäla mat och ha sönder sina leksaker.

Det kan dock finnas saker du gör som ägare för att oavsiktligt förvandla din hund till uppmärksamhetssökande.

Hundar vill ha mänsklig uppmärksamhet och är tillgivna varelser – det är därför vi har dem som sällskapsdjur! Varje gång din hund hoppar upp på dig, krafsar på ditt ben, skäller utan någon uppenbar orsak eller lägger en leksak i ditt knä utan att du ber om det är det enkelt att belöna hunden med en klapp eller en lek, men detta innebär att du stärker det oönskade beteendet.

Vissa hundar tycker om att få sin ägares uppmärksamhet genom att stjäla något – tofflor är en favorit! – och springa iväg med det. Hundar lär sig snabbt vad som sätter fart på oss, och ju mer intensiv reaktion, desto mer uppmärksamhet känner din hund att den får och desto mer värdefullt blir priset. Din hund lär sig snabbt att söka fram dessa objekt i framtiden.

Din hund behöver massor av kärlek, det är klart, men att belöna den här typen av beteende kan innebära att den blir mer beroende av ditt sällskap och mindre benägen att roa sig själv genom att leka självständigt med sina leksaker eller följa en intressant lukt.

Hundar vill ha mänsklig uppmärksamhet och är tillgivna varelser – det är därför vi har dem som sällskapsdjur!

Så hanterar du uppmärksamhetssökande hundbeteende

Det är förlåtligt om du tror att det bästa sättet att hantera en uppmärksamhetssökande hund är att bestämt säga "nej" varje gång den knuffar på dig eller hoppar upp i ditt knä, men detta och att putta undan den eller ge den ett annat negativt gensvar hjälper inte eftersom du fortfarande ger hunden uppmärksamhet. Som din fyrbenta vän ser det är negativ uppmärksamhet bättre än ingen uppmärksamhet!

Varje gång den använder ett uppmärksamhetssökande beteende ska du ignorera den i stället. Se inte på den, prata inte med den, rör inte vid den; och om den envisas, res lugnt på dig och gå iväg.

Det kan kännas svårt till en början, i synnerhet som du vill att din hund ska känna sig glad och älskas, men ge inte upp! Sedan, när din hund är lycklig i sin egen värld – kanske leker den med en tuggleksak eller ser världen passera vy från sin bädd – kan du ropa på den och kela med den. Detta talar om för hunden att du vill ge den massor av uppmärksamhet och kärlek, men att det ska ske på dina villkor. Konsekvens är avgörande.

Tar det lång tid att behandla uppmärksamhetssökande hundbeteende?

När du väl skrider till handling kommer din hunds behov av uppmärksamhet att bli värre innan det blir bättre – tänk på att din hund är van vid att få en reaktion från dig (positiv eller negativ) och kan bli frustrerad när du inte längre ger den det. Detta kan betyda att den skäller högre, hoppar högre eller nafsar hårdare i ett försök att få din uppmärksamhet. Men var stark och gör ditt bästa för att ignorera dess försök, annars är du snart tillbaka på ruta ett!

Om din hund fortfarande kämpar för att få din uppmärksamhet efter flera dagars träning kan du överväga att prata med din veterinär, som kan hänvisa dig till en hundetolog som kan närma sig problemet med din hunds uppmärksamhetssökande beteende på bred front.

För mer information om hundetologer, kontakta Sveriges Akademiska Etologer.kontakta Sveriges Akademiska Etologer.

Med lite tålamod och förståelse bör du snart ha en väluppfostrad hund som du glatt kan leka med och belöna för att den är så duktig.

Uppmärksamhetssökande hundbeteende