Att hjälpa en rädd hund

Din hund är full av nyfikenhet och glädje, men kan också vara rädd för saker och ting. Varje hund har trots allt en unik personlighet. Vissa hundar är ängsliga av naturen och några hundar är mer benägna att bli rädda än andra.
Rädd hund | så kan du hjälpa din rädda hund
Rädd hund | så kan du hjälpa din rädda hund
Rädd hund | så kan du hjälpa din rädda hund

Din hund känner sig normalt tryggast när den är med dig, men likt alla andra djur kan hundar vara försiktiga kring sådant som kan utgöra ett hot, även om du vet att det inte är det. Då kan de reagera med en "fly eller fäkta"-reaktion, vilket innebär att de antingen försöker skrämma bort hotet eller fly från det.

Fly eller fäkta-instinkten är naturlig, men kan ibland få en hund att överreagera. Det är inte alltid du är där för att få din ängsliga hund att känna sig trygg och glad, därför är det bättre för hunden om du kan hjälpa den att utveckla känslomässigt oberoende och tillförsikt. Läs våra tips på hur du hjälper din hund att hantera vanliga rädslor och oro och hjälper den på vägen mot lycka.

Några vanliga tecken på rädsla hos hundar är:

  • Går fram och tillbaka
  • Flåsar
  • Försöker att gömma sig
  • Tappar aptiten
  • Så distraherad att du inte kan få dess uppmärksamhet
  • Dreglar
  • Gäspar
  • Rastlöshet
  • I extrema fall, inkontinens

Om du lägger märke till något av dessa tecken på oro hos din hund som svar på vissa retningar, kan det vara så att din valp eller hund är rädd. Om du misstänker detta kan du kontakta din veterinär för mer hjälp.

Hundars rädslor och fobier: fyrverkerier och andra höga ljud

En rädsla för fyrverkerier eller andra höga ljud är vanligt hos hundar, i synnerhet kring nyår och andra festligheter då de är mycket höga och sporadiska. Vi vet att fyrverkerier inte är något att vara rädd för, men en del hundar kan rädslan vara förödande. Om det inte behandlas med en gång kan det eskalera till en fobi för höga ljud eller blixtrande ljus och, i värsta fall, allt din hund förknippar med fyrverkerier, såsom mörkrets infall.

Läs vår artikel "Hundar, fester och fyrverkerier" för att ta reda på mer om denna vanliga hundfobi.

Som du säkert har märkt är hundar sociala varelser, vilket är orsaken till att din hund älskar att tillbringa tid med dig. Vissa hundar är dock olyckliga på egen hand och några av dessa kan bli stressade när de lämnas ensamma hemma. Den vanligaste orsaken till denna stress är att de aldrig har lärt sig att klara sig själva, tillsammans med ett alltför stort beroende av ägarens närvaro. Du ska sträva efter att förebygga rädsla orsakad av separationsrelaterade problem genom att vänja din hund vid att vara självständig redan som valp. På så sätt kommer att det kännas helt normalt för den.

Din hund kanske går fram och tillbaka, flåsar, ylar eller skäller, blir inkontinent, tuggar på möblerna och klöser på dörrar i ett försök att komma ut, och till och med skadar sig själv. Sådana separationsrelaterade problem är allvarliga och ska tas itu med så fort som möjligt av en professionell hundetolog på remiss från din veterinär.

Hund väntar vid dörren
Hund i parken

Behandling mot separationsångest hos hundar

Om din veterinär hänvisar dig till en etolog kommer denna att undersöka din hunds separationsrelaterade problem noga och kan använda en videokamera för att registrera hur din hund uppför sig i din frånvaro.

Det kan vara tristess som är roten till problemet (vilket är vanligt hos yngre, aktiva hundar), eller att din hund lämnas ensam för länge eller inte får tillräcklig stimulans. Då kan en hundrastare vara till hjälp med att aktivera och roa din hund, som då är utmattad när det är dags för dig att lämna hemmet. Eller också är det en traumatisk händelse i din frånvaro, som åskväder eller fyrverkerier, som har fått din hund att bli rädd för att vara ensam.

De flesta hundar med separationsångest svarar bra på behandling och ju snabbare du söker hjälp, desto bättre klarar sig din hund ensam.

Vänj din valp vid att vara ensam

Även om det är frestande att tillbringa varje ögonblick du kan med din kära valp eller nya vuxna hund är det viktigt att den får lite ledigt från dig.

Placera den hundburen, korgen eller bädden i en halvtimme eller så, två eller tre gånger om dagen (eller mer om du har en ung valp som behöver sova ofta) och belöna dem innan du lämnar rummet. Lämna nu din hund ensam – på så sätt vänjer den sig vid att roa sig själv.

Vänj din vuxna hund vid att vara ensam

Du kan vänja din hund vid att vara ensam med hjälp av trappgrindar, som inte bara hindrar din hund från att gå i trappan och in i rum, utan även håller den åtskild från dig.

Genom att stänga in den på andra sidan av en trappgrind under korta, men regelbundna stunder under dagen vänjer sig hunden vid att vara fysiskt åtskild från dig, samtidigt som den kan känna sig trygg med att se dig i närheten.

Uppmärksamhetssökande hundar

Du vet att din hund älskar din uppmärksamhet, men om du har en särskilt uppmärksamhetssökande hund bör du försöka att inte alltid pyssla om den på begäran. Du ska självklart ge den lika mycket uppmärksamhet som vanligt, men inte så fort den ber om det!

Detta kan vara svårt till en början eftersom den kanske bara anstränger sig ännu mer och visar dig sina hundvalpsögon, men försök att hålla ut och undvik ögonkontakt till hunden har lugnat sig.

Vänj din oroliga hund vid att du lämnar hemmet

Det hjälper ofta att etablera en tydlig signal när du inte är tillgänglig för kontakt. Om du lämnar ett stort prydnadsföremål på bordet och sedan lämnar rummet eller ignorerar din hunds alla ansträngningar att få uppmärksamhet så förknippar hunden snart detta med prydnadsföremålets närvaro. Den kommer att ge upp sina försök om du är konsekvent. Så fort du tar bort prydnadsföremålet ska du pyssla om din hund och låta den initiera vilken kontakt den vill.

När din hund väl har lärt sig detta kan du ställa prydnadsföremålet på bordet 10–15 minuter innan du ska gå hemifrån och hunden bör sedan vara lugnt engagerad i något annat när du går.

Det är också en bra idé att ta udden av eventuella avskedsritualer. Din hund är smart och vet mycket väl när du ska gå ut och lämna den hemma. Den kan bli orolig när du stänger fönstren, plockar upp nycklarna och sätter på dig jackan. Försök att göra allt detta och fortsätt sedan med det du höll på med. Sätt på dig jackan i tio minuter medan du dammsuger, eller gå ut genom ytterdörren och runt till bakdörren så att din hund bara lämnas ensam i några sekunder till en början.

Ljud i bostaden

Gör ingen stor sak av att du går. Försök att behålla ljudnivåerna i hemmet konstanta. Att gå från ett stojande familjeliv till absolut tystnad signalerar det faktum att din hund är ensam, vilket kan göra den orolig.

Låt radion eller teven stå på för din ängsliga hund, eller spela in din familj under vardagen och spela upp det när du lämnar din hund.

Andra tips

En lugnande feromonspray kan också hjälpa till att lugna din oroliga hund; be din veterinär om mer information.

Innan du lämnar din hund hemma ska du alltid se till att den har fått alla sina behov uppfyllda så att den kan vara bekväm. Säkerställ att den har fått mat, motion och gå på toaletten så att den kan ta sig en behaglig tupplur medan du är ute.

Varför är min hund rädd för andra djur och människor?

Rädd hund

Om din hund är rädd för andra hundar eller människor kan det vara resultatet av brist på social träning som valp, eller från negativa erfarenheter med andra hundar och människor i det förflutna.

Ibland lär sig hundar fel gensvar på något de fruktar, vilket förvärrar problemet. Som din hunds bästa vän och tillförlitliga sällskap vill den lära av dig, men om du tar fel steg av misstag kan det leda till att hundens rädsla ökar.

Till exempel, om din hund skulle morra när ett litet barn närmar sig kan det bero på att den är rädd för barnet. Genom att morra kommunicerar hunden sin naturliga ängslan.

Att lyssna på din hund och ta bort den från situationen är det bästa första steget. Att skälla på din hund, försöka få den att närma sig barnet eller låta barnet klappa hunden fungerar inte, även om det kan verka logiskt. Nästa gång din hund träffar ett litet barn kanske den morrar tidigare och mer hotfullt eftersom barnet är en tydlig källa till problem. Om hunden placeras i den här situationen upprepade gånger kan den vilja bita för att skydda sig själv.

I stället, när du har tagit bort din hund från situationen, kan du försöka hjälpa den att se barnet som något bra. Naturligtvis är det kanske inte bara små barn som din hund är rädd för – det kan vara allt från katter till gräsklippare! Men i varje fall finns det sätt att hjälpa din oroliga och skrämda hund att vara mindre rädd.

Hur fungerar desensibilisering?

Desensibilisering innebär att du gradvis utsätter din hund för det den är rädd för. Rädsla hos hundar minskar när de ser det som skrämmer dem på ett längre avstånd, där det inte är hotfullt, och det långsamt och stadigt förs närmare.

Med upprepad exponering under tillsyn av en hundetolog, bör din hund så småningom vänja sig vid det som den tidigare var livrädd för! I en idealsituation ignorerar nu hunden det eller vänder sig till dig för möjligheten att få en belöning, som att hålla eller jaga en leksak.

Detta skiljer sig väsentligt från en ägare som försöker trösta eller belöna sin rädda hund. Det är mycket roligare att leka med en pipboll än att behöva morra åt någon!

Behandlingen kan förlängas, bland annat med hundar som är rädda för andra hundar, för att hjälpa dem att inse hur roligt det är med lekkamrater – men det ska naturligtvis ske i en noggrant kontrollerad miljö.

Varför är det viktigt för min hund att överkomma sin rädsla för andra djur och människor?

Om din hunds rädsla inte kontrolleras, eller om den oavsiktligt stärks av din uppmärksamhet vid fel tidpunkt, kan den snabbt eskalera tills den rotar sig. Det kan också leda till problem med aggression om din hund känner att den inte kan undvika det hotfulla objektet, vilket inte ger den något annat alternativ än att slåss för att skydda sig själv.

Om defensiv aggression blir den strategi som en hund använder för att minska sin rädsla, kan det även leda till sociala och juridiska konsekvenser för hundägaren. Även om det inte går så långt kan din hund vara väldigt olycklig och stressad en stor del av tiden, vilket inte är trevligt för vare sig dig eller din hund.

Det viktigaste att tänka på i varje situation då en hund blir rädd för barn, vuxna eller andra hundar är säkerhet. Det är bäst att söka professionell hjälp från din veterinär vid första tecknet på oro eller rädsla hos din hund för vanliga sociala situationer, antingen hemma eller utomhus. På så sätt har du snart en självsäker, glad och väluppfostrad hund som du kan ha massor av skoj tillsammans med!

Förebygg rädslor och fobier hos valpar

Bra, tidig social träning med ett brett urval av ljud förbereder en valp för andra höga ljud som den kan stöta på senare i livet, vilket förhoppningsvis hjälper den att växa upp till en mindre ängslig hund. Att träna din nervösa eller rädda hund att vara lugn när den hör höga ljud behöver inte vara så svårt! Om den har vuxit upp i en uppfödares livliga hem, med människor som kommer och går, och alla ljud som ett vanligt familjeliv medför (skramlande kastruller, diskmaskin, hög musik, livliga lekar och så vidare) kommer valpen sannolikt att vara ljudtålig som vuxen i sitt nästa hem.

På samma sätt kommer den att klara sig utomhus om den, som liten valp, upplever ljudet av flygplan, åska, bilar som baktänder och så vidare, och följa sin avslappnade ägare exempel och inte reagera.

Om dessa ljud orsakar rädsla hos din valp, och denna ängslan stärks på grund av att du ger den för mycket uppmärksamhet, kan den mycket väl lära sig att vara rädd för sådana ljud resten av livet. Lösningen är helt enkelt att vara lugn.

Generellt sett kan valpar vänja sig vid praktiskt taget allt om de utsätts för det tillräckligt ofta och får tillräckligt med tid, men de gör som människor och djur omkring dem. Se till att du alltid är lugn och inte pysslar om din valp för mycket. Om problemet kvarstår kan du prata med din veterinär om möjliga lösningar, exempelvis beteendeterapi.

Informationen i denna artikel ersätter inte råd från veterinär eller etolog och ska bara användas i informationssyfte. Du bör alltid konsultera en veterinär om du har några frågor om ditt husdjurs hälsa. Han/hon kan göra en fullständig anamnes och fysiskt undersöka ditt husdjur, för att sedan ge lämpliga individuella råd eller rekommendera behandlingsalternativ. För detaljerade beteenderåd skräddarsydda för din skrämda hund rekommenderar vi att du kontaktar en kvalificerad etolog. För mer information om lokala hund- och kattetologer i ditt område samt om vilken hjälp de kan erbjuda för problemdjur, kontakta Sveriges Akademiska Etologer. Hundtränare kan ta sig an dig som kund direkt, men etologer kräver alltid en remiss från din veterinär.