Att ta hand om en spårhund

Som namnet antyder älskar spårhundar att följa doftspår även över långa avstånd. De tycker om att söka efter saker som en del av lekstunden, och deras imponerande uthållighet gör dem till det perfekta sällskapet för långa promenader.
Så tar du hand om din spårhund | hundraser
Så tar du hand om din spårhund | hundraser
Så tar du hand om din spårhund | hundraser

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Blodhund
  • Beagle
  • Basset griffon vendeen
  • Basset fauve de bretagne
  • Hamiltonstövare

Din hund är en spårhund om den:

Gärna går utomhus och använder nosen för att följa doftspår. Spårhundar tycker också om att leta efter gömda föremål hemma och i trädgården i slutet av doftspår, vilket innebär massor av skoj och lek för er båda. De bär gärna runt på mjuka leksaker, men svarar kanske inte så snabbt på träning – om det intresserar dem över huvud taget! De har långa hängande öron och en slät eller sträv päls.

Motion och lek

Spårhundar älskar att vara utomhus och har normalt stor uthållighet, då de är framavlade för att följa långa doftspår. Till skillnad mot vinthundar, som är snabba sprintrar på korta avstånd, kan spårhundar bäst jämföras med maratonlöpare – de lunkar eller springer glatt flera timmar åt gången och långa promenader är därför ett måste för dessa raser.

Lekande hund

Självständig lek

Lekande hund

Spårhundar är naturligt oberoende och tycker normalt om att roa sig själva. Roliga lekar omfattar "jaga leksaken", då du gömmer några godisfyllda leksaker i trädgården i slutet av doftspår för hunden att hitta. Din hund älskar att använda sina naturliga instinkter i sådana här lekar, som är roliga att se på också!

Bra lekar för beagle, blodhund och andra spårhundar inkluderar att lägga ett spår åt dem så att de kan använda sina instinkter samtidigt som de leker. Du kan enkelt lägga ett spår för din spårhund i trädgården genom att dra något med en kraftig distinkt doft – till exempel en bit komage på ett snöre – längs marken när hunden inte ser eller använda en kommersiellt tillverkad "vilddjursspray" för träning av jakthundar och sedan uppmuntra din hund att följa spåret.

Varför inte göra leken lite svårare för att ge din smarta spårhund en riktig utmaning? Lägg allt svårare spår för din fyrbenta vän att följa, gör dem längre med fler svängar och använd något som luktar mindre, eller lägg ett oregelbundet spår med din hunds torrfoder. Efter hand, lägg ut allt färre munsbitar för att öka svårighetsgraden och göra din hunds seger ännu mer tillfredsställande!

Att leka med din spårhund

Kurragömma är en av många roliga lekar för din spårhund som även du kan delta i! Den främjar också er inkallningsträning, i synnerhet som din hunds vilja att komma när du ropar snabbt kan avta när ni är ute på en promenad med massor av intressanta dofter som du inte har planerat för.

Att leka med din hund på mindre stimulerande platser och belöna den när den hittar dig under kurragömmalek kan hjälpa den att behålla fokus på dig. Ju bättre din hund är att komma på inkallning, desto oftare kan du låta den springa fritt och följa doftspår utan att riskera att den försvinner, omedveten om att du ropar. Din hund menar inte att vara olydig, men ibland blir den naturliga instinkten och frestelsen att följa den hunden övermäktig!

Det finns andra lekar din spårhund kan leka och få använda sina berömda spårningsfärdigheter. Att följa ett doftspår är en sport i sig själv i vissa länder, bland annat USA, som kort och gott kallas för "spår". I Storbritannien är spår en av aktiviteterna som testas i ett bruksprov – en hundsport som är hundägarens motsvarighet till tjänstehundstävlan. Under ett bruksprov testas lydnad och hundens färdigheter inom någon av grenarna sök, spår, rapport, patrull och skydd. Om du är intresserad kan rasklubbar ofta hänvisa dig till närmaste träningsklass.

Spårhundar tycker också om att leka apport, vilket är ett bra sätt att träna på inkallning. Kasta en leksak i långt gräs, kalla på din hund när den hittar leksaken och ge den massor av beröm och en godbit när den kommer till dig.

Om du vill prova på att springa med din hund är spårhundar, med sitt stora motionsbehov, ett fantastiskt sällskap i löpspåret. Den travar bredvid dig i koppel flera kilometer åt gången. Du måste dock se till att ge din hund möjlighet att vila och dricka vid behov – det är trots allt inte så enkelt för den att tala om det för dig.

Forma känslomässiga band

Likt de flesta hundar som ursprungligen avlades för att jaga i flock är din spårhund vanligtvis social med andra vänliga hundar och njuter av andra hundars sällskap. Om du har två eller fler spårhundar hemma kan de leka med varandra och vara mindre beroende av att du står för underhållningen. Nackdelen är att det blir mer oljud när de leker tillsammans eftersom spårhundar gillar att skälla, och en hund som skällar eller ylar får ofta den andra att sätta igång! Träningen blir också mer tidskrävande och det är viktigt att du tränar dina fyrbenta vänner individuellt för att etablera ett starkt band med dem.

Bandet mellan dig och din spårhund kan stärkas på flera sätt: lek, träning och motion är toppen för din hunds känslomässiga och fysiska hälsa, men den älskar också att bara vara med dig. Om din spårhund har fått tillräckligt med motion – psykisk såväl som fysisk – njuter den av att bara ligga vid dina fötter på kvällen när du läser en bok eller ser på teve.

Din hund njuter också av att smekas och borstas. Daglig pälsvård säkerställer också att eventuellt skräp som har fastnat i pälsen under utflykter i det gröna tas bort och att du upptäcker eventuella päls- och hudrelaterade hälsoproblem så att de kan behandlas i tid. Dessutom är borstning och mjuk massage avslappnande och stärker bandet mellan er.

Träning

Spårhundar är ursprungligen packhundar och relativt oberoende, samtidigt som de är sociala och blir normalt väldigt fästa vid sina ägare. Om din spårhund lämnas för länge ensam kan den bli uttråkad och destruktiv eller börja yla för att få uppmärksamhet. Om du har tränat din spårhund på att acceptera korta stunder av ensamhet redan från tidig ålder bör den kunna slappna av ensam i ett par timmar utan dig i ett tryggt och tyst rum. Motionera den innan du lämnar den så att den har fått göra ifrån sig och är redo att slappna av, och göm en godisfylld leksak som den får leta efter i din frånvaro.

Spårhundar är högljudda av naturen och det kan därför vara en bra idé att träna din spårhund på att yla och skälla på kommando, och att uppmuntra den att göra det på särskilda tider – inte när det passar som allra sämst! Detta innebär inte bara att den är högljudd när det passar er båda – och utom hörhåll för grannarna – utan även att du kan enklare kan få den att vara tyst vid behov.

Träning för hund och ägare

Näring för spårhundar

De flesta spårhundar älskar mat och äter ofta sina måltider väldigt snabbt om de får chansen! De kan också äta sopor och stjäla mat (som de sniffar sig till med hjälp av sina talangfulla nosar) så ha tunga eller låsbara lock på dina soptunnor i köket och utomhus.

Din spårhund älskar när du matar den och i stället för att bara ge den två måltider om dagen, varför inte dela upp dagsransonen och göra det lite roligare? Förläng måltiderna och gör dem mer intressanta genom att komma på olika sätt att ge hunden näring. Sprid ut upp till 50 % av den dagliga foderransonen i trädgården (vid torrt väder) eller göm den på olika platser i hemmet. Lägg spår till den gömda maten utomhus för att uppmuntra din hund att spåra och arbeta för sin middag!

Spara upp till 5 % att använda som belöning vid träning, i synnerhet om ni tränar på inkallning, eftersom det är särskilt viktigt att motivera en spårhund. Den resterande mängden ska serveras i två måltider varje dag, morgon och kväll, så att din hund alltid ser dig som matkälla.

Om du följer foderrekommendationerna på förpackningen får din spårhund all den näring den behöver, oavsett hur du delar upp maten, så oroa dig inte om mängden du lägger i skålen ser liten ut efter alla foderlekar.

Din spårhund njuter av att äta, leka och annat och har så mycket glädje att ge – och främst av allt älskar den att dela den med dig!