Förstå standarderna för små raser

Förstå standarderna för små raser

Förstå standarderna för små raser
Skaffa en mindre hund

Förstå standarderna för små raser

Förstå standarderna för små raser
När du väljer din valp av en liten ras är det första tipset att ta reda på så mycket som möjligt om de raser du funderar på. Söker du till exempel efter en lekfull, energisk hund eller en lyxig knähund? Studera rasstandarden för varje ras så att du vet vad du kan vänta dig när det gäller temperament och aktivitetsnivå. Skaffa dig insikter om rasen sett till dess historia och utveckling.
Förstå standarderna för små raser

1.Lär dig av de bästa

När du börjar leta efter den rätta valpen, ta då reda på en rasexpert som kan vägleda dig. En uppfödare som föder upp och utvecklar championhundar är den perfekta mentorn som hjälper dig upptäcka de drag som är viktiga för din valp. Vare sig du vill ha ett husdjur som ska bli en livslång följeslagare eller en showvalp lämplig för utställningar, så ska hundens egenskaper stämma med dina mål och förväntningar.

2.Temperament är mycket viktigt

Något mycket viktigt att komma ihåg när du väljer valp är att du ska titta efter en med ett engagerande, vänligt temperament. Om din uppfödare helst matchar valpar med ägare, se då till att begära en utåtriktad valp. En hunds beteendeuppsättning är till 35 procent genetisk och till 65 procent beroende av socialisering, näring, hälsovård, träning och hantering.1 Det är ett gott råd att söka efter en valp som uppfostrades i en miljö som liknar din egen, vilket innebär att om du bor i en stor stad med barn, så ska du helst ha en valp som också fostrades i en stadsmiljö omgiven av barn.

3.Ta hem valpen

Innan du tar hem din nya lilla valp, när den är omkring 8 till 12 veckor gammal, så får du av din uppfödare en lista över utrustning att skaffa i förväg. Du behöver en hundbädd, valpfoder, lämpligt hundgodis för träning, mat- och vattenskålar, leksaker samt skötsaker. Med ett valppaket med information om nästa besök på veterinärstationen, schema för mikrochipmärkning, vaccination och parasitkontroll, rasinformation, tillväxt och viktiga socialiseringsfaser samt överväganden gällande sterilisering kommer du en god bit på väg.

4.Valpens socialisering varar hela livet

En valps socialisering ger förutsättningarna för hela hundens liv. När en valp väl har fått de viktigaste vaccinationerna är det säkert att låta den stifta bekantskap med nya miljöer, obekanta människor och andra hundar. Dessa erfarenheter hjälper till att göra hunden tryggare och kapabel att hantera nya situationer..

5.Grundträning stärker det goda beteendet

Valpar är ivriga att få lära sig. Du kan börja med att lära hunden gå i koppel. På en valplydnadskurs får du lära dig att lära hunden grundläggande kommandon som sitt, plats och hit. Det finns en period när valparna är 5 till 16 veckor som utgör ett särskilt lämpligt tillfälle, då den tiden är nyckeln till socialisering och kan påverka utvecklingen positivt. En hund som växer upp med att lära sig hur den svarar på dina befallningar blir en bättre följeslagare, till förmån för er båda två.

6. Den viktiga näringsregeln

Snabbt växande valpar av små raser ska matas med en komplett och balanserad valpmat som, minst, uppfyller deras näringsbehov. De behöver lämpliga kvoter av kalcium och fosfor för att få en hälsosam bentillväxt, och har högre protein- och fettbehov för att bygga upp muskler. Deras mat ska innehålla en källa till dokosahexaensyra (DHA) som är viktig för utvecklingen av valpars hjärna och syn. Hundar av små raser har också högre behov för ämnesomsättningen i förhållande till sin kroppsvikt. Därför är det viktigt att de matas med energitätt foder som ger mycket kalorier i liten volym, för att inte överbelasta deras mindre matsmältningskanal. Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt.

7.Sätt realistiska mål

När du kommer igång med din nya valp av en liten ras, och kanske tänker ställa ut din hund, är det viktigt att du utformar målsättningar som motsvarar den tid och de resurser du har. Du bör rådgöra med andra som du litar på för att avgöra hundens potential. De kan hjälpa dig att bedöma om hunden har de rätta egenskaperna för att bli en utställningshund eller kanske delta i prestationssporter. De kan också vägleda dig när du inleder processen.

8. Håll ett öga på hälsan

Att vara påpasslig med vaccinationer, parasitkontroll, tandvård och årliga veterinärkontroller är bara en del av den rätta förebyggande hälsovården för din nya hund. Varje ras har särskilda hälsoaspekter som du bör känna till. Dubbelkolla alltid med den nationella kennelklubben vilka hälsoåkommor som vissa raser är benägna att drabbas av, för att få reda på om det finns några lämpliga screeningtester tillgängliga. När du bedömer uppfödare för att hitta din valp, var då inte rädd att fråga om de hälsotestar sina avelshundar för att minska risken för sjukdomar som är vanliga för rasen. Det är särskilt viktigt att din uppfödare har kontrollerat din valps båda föräldrar för att upptäcka åkommor som förekommer hos rasen.

9. Knyt an till din valp för hela livet

Inget går upp mot en hund som vänligt och svansviftande hälsar dig välkommen varje gång du kommer hem. Om du ända från början delar vissa speciella ögonblick med din nya valp, leder det till en livslång och kärleksfull relation. Ta dig tid att ofta klappa och berömma din valp och regelbundet leka och njuta av gemensamma promenader. Det band ni knyter till varandra nu blir bara ännu starkare när du och din nya bästa vän njuter av livet tillsammans. 1 Scott JP, Fuller JL. Genetics and the Social Behaviour of the Dog. University of Chicago Press, 1998. (Ursprungligen utgiven 1985.)

Purina ONE Small Dog Torrfoder
Rätt mat till små hundar
Din småhund är en egensinnig följeslagare, full av energi, humor och nyfikenhet. Men även om den har en stor personlighet, är den mindre än många andra hundar och det betyder att den har annorlunda behov också.
Upptäck sortimentet