Fester, hundar och fyrverkerier

Din hund är en härlig sällskapshund året om som älskar att vara med dig närhelst den kan. Vissa hundar är dock inte bekväma med obekanta ljud och grupper av personer som du är och om din hund är rädd för fyrverkerier och höga ljud kan den behöva lite extra omsorg under högtider och fester.
Hur påverkas hundar av fyrverkerier och fester?
Hur påverkas hundar av fyrverkerier och fester?
Hur påverkas hundar av fyrverkerier och fester?

Om din hund är rädd för fyrverkerier kan du, med lite tid och uppmärksamhet, hjälpa den att hålla sig lugn och glad under kvällen. Oavsett tillfälle, här följer några tips för att se till att din hund har det lika bra som du!

Hundar och fyrverkerier

Din hund kanske inte är lika förtjust i fyrverkerier som du – och vem kan klandra dem? Höga, sporadiska ljud som inte har en uppenbar källa kan vara skrämmande och förvirrande, i synnerhet om hunden är van vid lugn och ro.

Även om din hund är rädd för fyrverkerier behöver du inte ställa in dina planer, följ bara några tips som hjälper ditt nyårsfirande att gå smidigt.

Innan fyrverkerierna

 • Vänj din hund vid ljudet av fyrverkerier

  Om din hund är rädd för höga ljus kan du be din veterinär att rekommendera en hundetolog. Träning och acklimatisering, i synnerhet vid ung ålder, kan lära hundar att smällar och muller inte är något att oroa sig för. Du kan också köpa CD-skivor som är framtagna för att vänja din hund vid höga ljud.

 • Håll hunden inne efter solnedgång

  Ta ut din hund på promenad när det är ljust ute och håll den inne när mörkret har fallit. Även om du själv inte har några fyrverkerier kanske dina grannar har det, vilket kan överraska din hund.

  Skräckslagna hundar kan springa bort och gå vilse eller skadas så det är alltid en bra idé att chipmärka din hund.

 • Kontakta din veterinär

  Om din hund är rädd för fyrverkerier och inte ändrar sitt beteende kan du tala om för din veterinär att den fortfarande visar tecken på oro vid höga ljud. Det finns flera olika kommersiella lösningar, bland annat feromonsprayer, som din veterinär kan rekommendera om din hund är rädd för höga ljud.

Under fyrverkerierna

 • Var lugn och trygg

  Din hund gör som du, dess mest tillförlitliga vän. Håll dig avslappnad och lugn och pyssla inte om hunden mer än vanligt, även om den är stressad. Om din hund är rädd för fyrverkerier, försök lugna den och visa att allt är lugnt. Uppför dig som vanligt så gör den snart som du.

 • Dämpa ljud

  Om din stannar inne med dig kan du dra ner gardinerna och hålla fönstren stängda för att dämpa ljudet av fyrverkerier utomhus. Spela musik eller sätt på teven för att få ett konstant, identifierbart ljud som döljer sällsynta, slumpmässiga smällar.

Hund som sover på soffa

Utomhusfiranden

Såvida din hund inte alltid fokuserar på dig och dina kommandon rekommenderar vi inte att du tar din hund till en utomhusfestival eller fyrverkeriuppvisning. Den måste kunna ta oväntade ljud och trängsel med fattning så om du har några tvivel bör du lämna den hemma för att vara på den säkra sidan. För extra sinnesro kan du anlita en hundvakt som håller ett öga på din hund när du är ute och festar.

Belöning för gott uppförande

Två hundar sitter i väntan på godbitar

Om din hund uppför sig väl under festen, går vid din sida när ni är ute eller kanske ligger tyst i en annan del av huset medan dina gäster roar sig är det viktigt att tala om för den hur duktig den är.