Borzoi

Borzoi

Den här långa, eleganta vinthunden bär sitt långa, smala huvud med stolthet. Pälsen är silkig och medellång med längre hår på ben, mage och svans. Den är vit, guldfärgad, röd, grå, svart eller fläckad. En fullvuxen tik är minst 68 cm i mankhöjd och väger omkring 34 kg. Fullvuxna hanar är minst 74 cm i mankhöjd och väger cirka 41 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen har använts för att jaga varg i Ryssland sedan 1600-talet. En rysk hertig importerade flera vinthundar från Arabien, men de överlevde inte Ryssland hårda vintrar. Nästa gång korsade han hundarna med inhemska raser, eventuellt tatariska jakthundar eller långbenta vallhundar. Tack vare sitt lugna temperament och exotiska utseende var borzoi en perfekt gåva från tsarerna till Europas kungligheter. Efter den ryska revolutionen 1917 förknippades borzoi med överklassen och många kennlar förstördes; rasen överlevde tack vare gåvorna till västvärlden.

Personlighet

Trots sin storlek är denna vänliga hund en stilla och lugn sällskapshund. Den kan vara reserverad mot främlingar och tolererar andra hundar med samma temperament, men måste introduceras för katter och andra sällskapsdjur i hushållet i tidig ålder eftersom den alltid reagerar när den ser ett flyende djur.

Hälsa

Borzoi är normalt en frisk och stabil ras, men likt många raser kan det förekomma ärftliga ögonsjukdomar och avelshundar bör ögontestas. Hypotyreos (en underfunktion av sköldkörteln) kan vara en ärftlig sjukdom hos rasen.

Motion

Borzoi är en relativt tyst hund som behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, och stora, öppna ytor där den kan gå och springa. Man får dock inte glömma bort att det är en hund som instinktivt jagar efter villebråd så man måste vara försiktig.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Borzoi riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den silkiga, vågiga pälsen ska borstas två eller tre gånger i veckan och håren mellan tassarna måste trimmas regelbundet. Borzoi fäller enorma mängder hår under vissa perioder.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.