Boxer

Boxer

Boxer är en medelstor, muskulös, robust och kraftfull hund. Den har en kort nos och något uppåtvänd haka. Pälsen är sandfärgad eller tigrerad, ofta med vit teckning, men kan även vara helt vit i färgen. En fullvuxen hane är 57–63 cm i mankhöjd och väger 30–32 kg, medan tikarna är 53–59 cm i mankhöjd och väger 25–27 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Boxern härstammar från två hundar av mastifftyp som användes som jakthundar i Tyskland på medeltiden för att jaga vildsvin, björn och hjort. Boxerns förfäder användes även för tjurhetsning, när detta blev en sport. På 1800-talet korsades dessa raser med bulldoggen och boxern skapades.

Personlighet

En boxer är valpig hela livet, vilket gör att ägarna har fullt sjå! Livlig, stark och lojal är den en fantastisk familjehund, men den kan leka ganska hårt och passar kanske inte i ett hem med mycket små barn. Boxer är en orädd och väldigt självsäker ras som ogärna slåss, men den kan definitivt försvara sig själv om den måste. Rasen kan vara destruktiv om den lämnas ensam hemma under längre perioder.

Hälsa

Boxer drabbas ofta av en variation av potentiellt allvarliga sjukdomar, framför allt hjärtproblem och cancer. Genom att kontrollera att hundarna framavlas från linjer som är fria från dessa specifika hälsoproblem kan man hjälpa till att minska förekomsten av sådana sjukdomar.

Motion

En boxer har gott om energi och behöver mycket motion – den älskar att springa runt på stora ytor och jaga bollar och frisbeear. Över två timmar om dagen rekommenderas.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Boxer riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Boxern har en mycket kort och väldigt lättskött päls. Man kan använda en borsthandske av gummi då och då för att hålla pälsen i gott skick.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.