Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiff är en kompakt, kraftfull och muskulös hund med ett stort, fyrkantigt huvud. Den korta, hårda pälsen är väderbeständig och finns i sandfärgad, röd eller tigrerad med svart nosparti. En fullvuxen bullmastiff är 64–69 cm (hane) respektive 61–66 cm (tik) i mankhöjd och väger 41–50 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Bullmastiff kallades tidigare "skogvaktarens natthund" eftersom den användes för att fånga tjuvskyttar. Bullmastiffen härstammar till 60 procent från engelsk mastiff och 40 procent från bulldogg. Rasen skapades i slutet av 1800-talet. När behovet av skogvaktare och bullmastiffer minskade användes de i sporter. Någon skulle ge sig iväg i undervegetationen och en kort tid därefter släppte man lös en bullmastiff med munkorg för att hitta personen. Bullmastiffen tränades inte att lemlästa eller döda, utan att övermanna sitt mål.

Personlighet

Den här rasen är väldigt beskyddande mot sin familj och andra sällskapsdjur i hushållet och social träning från tidig ålder är ett måste. Bullmastiffen accepterar bara främlingar om de introduceras av någon de litar på. Andra besökare/främlingar stoppas snabbt. På grund av dess styrka, envishet och överbeskyddande natur är en bullmastiff inte en ideal förstagångshund.

Hälsa

Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Den kan även drabbas av stenbildning i urinblåsan och problem med ligamenten i knät (korsbandsrupturer).

Motion

Den ska kontrolleras noggrant tills den är minst tolv månader gammal. För mycket motion i alltför ung ålder kan leda till problem med skelett och leder senare i livet. En bullmastiff njuter av motion och lekar med familjen, och ett par timmar motion varje dag är tillräckligt för att göra den nöjd.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bullmastiff riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta pälsen är lättskött och pälsvården därmed enkel. Man behöver bara en borsthandske för att avlägsna döda och lösa strån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.