Dobermann

Dobermann

Dobermann är en medelstor, kraftfull och elegant hund. Den släta korta pälsen finns i brunt, svart, blått eller sandfärgad med rostfärgade tecken. Rasen ska ha en stolt hållning och varje hund kan liknas vid en fullblodshäst. En vuxen hund är omkring 69 cm (hane) respektive 65 cm (tik) i mankhöjd och väger 32–45 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

En tysk nattvakt, hundfångare och skatteindrivare vid namn Louis Dobermann behövde den ultimata skyddshunden att följa med honom på hans rundor och skapade därför denna ras på slutet av 1800-talet. Det sägs att han använde rottweiler och grand danois för deras storlek och styrka, greyhound för dess fart, och manchesterterrier för dess släta päls, eleganta konturer och terrierrasens envishet. Andra raser som kan ha använts inkluderar schnauzer, pinscher, schäfer, pointer och weimaraner. Den första dobermannen (eller "dobben") registrerades 1893 i den tyska stamboken.

Personlighet

En dobermann behöver mental och fysisk aktivitet. Den måste tränas ordentligt eftersom en uttråkad hund utvecklar beteendeproblem. Om hunden introduceras för andra hundar, sällskapsdjur och barn i tidig ålder kan den bli en utmärkt familjehund. Den är lojal och tillgiven och skyddar garanterat ditt hem. Dobermann tenderar dock att vara en "enmanshund" och tål inte att retas med så barn måste lära sig hur de ska uppföra sig kring hunden. Ägaren ansvarar för sin hunds beteende. Om du inte har tid eller saknar erfarenhet av hundar är det här ingen ras för dig.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen för en dobermann är hjärtsjukdom, instabilitet mellan halskotorna (Wobblers syndrom) och von Willebrands sjukdom (blödarsjukdom). Likt många raser kan dobermann även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Under hundens första levnadsår ska motionen bestå av korta, men frekventa träningspass. Om en dobermann får för mycket motion kan den drabbas av ledproblem. Det är en aktiv ras som njuter av att springa fritt. En vuxen dobermann ska ha minst två timmars motion varje dag, tillsammans med kontinuerlig träning.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Dobermann riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött. Man behöver bara borsta den ordentligt med en borsthandske för att avlägsna döda eller lösa hår.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.