Engelsk setter

English Setter
Den här stora och eleganta rasen är både symmetriskt och robust byggd. Engelsk setter är inbegreppet för styrka, grace och uthållighet. Dess långa, släta päls är silkig med fina fanor. Uttrycket "belton" (fläckig) används för att beskriva pälsens färg. Grundfärgen är vit med fläckar i olika färger, bland annat svart, mellanbrun, gul, orange eller trefärgad. En fullvuxen hane är 58–64 cm i mankhöjd och väger omkring 28,5 kg, medan tikarna är 54–60 cm i mankhöjd och väger cirka 27 kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Ursprunget till engelsk setter går tillbaka till 1500-talet, då den var känd för att vara en effektiv fågelhund. Det finns olika varianter på rasens exakta historia. Några föreslår att rasen är en avkomling i sidoled till olika spanska landspanielar. En annan teori är att den skapades genom att man korsade dåtidens vattenspaniel och spansk pointer med tidiga springer-typer. Den tidigaste kända texten som nämner setterraserna är en översättning ("Of Englishe Dogges" av dr Johannes Caius) av latin från 1576, men inte ens denna är tydlig med om skriften hänvisar till föregångarna till dagens setter. Den första hundutställningen som inkluderade engelsk setter genomfördes 1859 i Newcastle-upon-Tyne, i nordöstra England.

Personlighet

Engelsk setter är en vänlig, glad hund som utvecklar ett nära band till sin familj. Det är en livlig, social hund som tillkännager besökares ankomst och sedan behandlar dem som om den har känt dem hela sitt liv! Rasen är bra med barn och har en hög toleransnivå, vilket man inte ska dra fördel av. Den trivs bra med andra hundar och sällskapsdjur i hushållet.

Hälsa

Likt många raser kan engelsk setter även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Dövnhet kan också förekomma som en ärftlig sjukdom och man kan testa för detta från tidig ålder.

Motion

Engelsk setter behöver mycket motion, minst två timmar om dagen för en vuxen hund. Den har en tendens att ströva så se till att din trädgård är väl inhägnad.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Engelsk setter riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Det krävs en del pälsvård och trimning för att en engelsk setter ska behålla sin elegans. Regelbunden trimning av håret mellan tassarna och under öronen är ett måste. Det måste komma in luft i öronen för att förhindra infektioner och fanorna måste skötas om då och då. Om hunden ska ställas ut, måste pälsen få betydligt mer uppmärksamhet.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.