Greyhound

Greyhound

Greyhound är hundvärldens kapplöpningshästar, otroligt snabba, graciösa och eleganta med en muskulös och stark kropp. Den korta pälsen finns i svart, vit, röd, blå, sandfärgad, rödgul, tigrerad eller en kombination av dessa färger och vit. En fullvuxen hane är 71–76 cm i mankhöjd och väger 30–32 kg, medan tikarna är 69–71 cm i mankhöjd och väger 27–30 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Greyhound var en av mest gynnade av alla hundar och det förekommer bilder av dem i faraonernas och andra asiatiska och afrikanska ledares gravar så långt tillbaka som 4000 f.v.t. Rasen användes för att jaga antilop, varg och hjort och blev extremt populär. Den spred sig genom Främre Orienten och Europa för att slutligen hamna i Storbritannien, där den blev en så stor statussymbol att bara eliten var tillåten att äga en greyhound år 1016. Den användes vid harjakt och senare under hundkapplöpning, där den återigen visade sig vara världens snabbaste hund – bara geparden kan slå dem i djurvärlden!

Personlighet

Det är en lugn och social ras, som till och med kan vara ganska lat. En greyhound är känslig och med rätt ägare en utmärkt familjehund. Den är lugn av naturen, men har en medfödd jaktinstinkt och ägaren måste vara villig att ta på sig nödvändigt ansvar som rasen medför. Greyhound är tillgiven sin familj, men är normalt reserverad inför främlingar. Den går normalt bra ihop med andra hundar i hushållet, men kattägare bör vara extremt försiktiga.

Hälsa

Greyhound är i allmänhet en frisk ras, med bara ett fåtal rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Greyhound är visserligen den mest atletiska av alla tamhundar, men behöver trots det inte överdrivet med motion. Det räcker normalt med om den får springa fritt i 20 minuter två gånger om dagen. Den kallas ibland för en "65 km/t soffpotatis" och behöver få springa snabbt, inte gå i flera kilometer. Rasens starka jaktinstinkt gör att man måste se till att hunden kommer på inkallning innan man tar av den kopplet på offentliga platser. Man kan också behöva sätta på sin hund munkorg för att skydda smådjur. Observera att hunden kan behöva ett varmt hundtäcke i kallt väder.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Greyhound riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta, fina pälsen är en av de mest lättskötta och behöver bara borstas då och då.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.