Irländsk röd setter

Irish Setter

Den här stora, muskulösa jakthundens främsta attribut är dess djupa kastanjeröda till mahogny-färgade päls. Pälsen är silkig och slät med längre strån på benen, öronen och svansen. Rasen är balanserad och elegant och håller huvudet högt. En fullvuxen hane är 65 cm i mankhöjd och väger 30,5 kg, medan tikarna är 61 cm i mankhöjd och väger 26 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Irländsk röd setter är den äldsta rasen i settergruppen, före gordonsetter och engelsk setter. Man tror att rasen utvecklades från spaniel och skotsk setter. 1882 bildades den irländska rasklubben för irländsk röd setter i Dublin tack vare greven av Enniskillens avelsprogram som utvecklade den karaktäristiska, helröda pälsen. På 1940-talet decimerades rasen nästan av ögonsjukdomen PRA (progressiv näthinneatrofi), men tack vare utvecklingen av DNA-tester som identifierar bärare av genen har rasen återhämtat sig och förekomsten av PRA har minskat dramatiskt.

Personlighet

En väluppfostrad och socialt tränad irländsk röd setter är ovanligt älskvärd och en tillgiven familjehund. Om den ska dela hem med en katt krävs det att de introduceras tidigt för varandra och under översikt. En irländsk röd setter är otroligt vänlig och därför ingen bra vakthund, men skäller för att uppmärksamma besökare. Rasen är lekfull under hela sitt liv, vilket är en av dess mest älskvärda egenskaper.

Hälsa

Likt många raser kan irländsk röd setter även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Rasen kan även vara benägen att få mag- och tarmproblem.

Motion

Irländsk röd setter är framavlad att jaga fåglar och är därför en aktiv hund som behöver massor av motion, minst två timmar varje dag för en vuxen hund. Det är en jakthund, om än lättdistraherad, som följer spår överallt och att träna på inkallning är ett måste.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Irländsk röd setter riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Kronan på verket är den irländska setterns päls. Pälsen ska borstas varje dag och håren mellan tassarna och bakom öronen trimmas för att förhindra tovor. Dessutom kan man ibland behöva anlita en professionell hundfrisör för en mer omfattande trimning. Om hunden ska ställas ut krävs det en hel del pälsvård för att den ska vara konkurrenskraftig. Noggrann och regelbunden rengöring av öronen är ett måste. De hängande öronen gör att luften inte kommer in i öronen, vilket skapar en grogrund för bakterier och gör öroninfektioner vanliga.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.