Minipinscher

Miniature Pinscher

Dvärgpinscher är en elegant dvärghund med relativt robust kroppsbyggnad. En vuxen dvärgpinscher är 25–30 cm i mankhöjd och väger 4–6 kg. Den har en kort, slät, rak och glansig päls som finns i svart, blå, röd och chokladfärgad med mellanbruna tecken.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Dvärgpinscher är den minsta av de tre pinscherraserna (de andra två är dobermann, som är störst, och den medelstora pinschern) och användes som råttfångare. Rasen härstammar från släthårig pinscher; dobermann är inte besläktad med de två andra pinscherraserna. Dvärgpinscher är en relativt ny ras jämfört med vissa raser och dök upp för ungefär hundra år sedan.

Personlighet

Om du vill ha en lugn knähund är en dvärgpinscher inget för dig! Dvärgpinscher kategoriseras visserligen som en dvärghund, men rasen har många terrieregenskaper. "Pinscher" betyder faktiskt "terrier" på tyska. Det är en dristig, orädd, aktiv och nyfiken hund. Den är alltid på alerten och skäller om något ovanligt fångar dess uppmärksamhet, vilket gör den till en bra vakthund hemma.

Hälsa

Likt många små raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation)

Motion

En dvärgpinscher behöver bara omkring en halvtimmes motion varje dag, men klarar av mer om det erbjuds. Den kan behöva ett hundtäcke som extra skydd när det är kallt ute.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Dvärgpinscherns korta, släta päls har en ganska hård struktur och är mycket lättskött; det räcker att man borstar igenom den en gång varannan vecka. När hunden fäller kan man behöva borsta den lite oftare för att hålla styr på döda hår.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.