Fester, katter och fyrverkerier

Alla gillar att fira. Men höga ljud, trängsel och obekanta situationer kan vara oroande för katter som inte är vana vid det, så här är några tips som hjälper dig och katten att också njuta av partysäsongen!
Hur påverkas katter av fyrverkerier och fester?
Hur påverkas katter av fyrverkerier och fester?
Hur påverkas katter av fyrverkerier och fester?

Ska du ha fest?

Människor runt katt

I normala fall går katter och fyrverkerier inte ihop, men det finns mycket du kan göra för att göra fester så bekväma som möjligt för katten, både före och efter firandet. Vi har listat några av dessa nedan som en användbar guide.

Före festen

Se till att det finns en "trygg" plats dit katten kan dra sig undan

Vissa katter är ganska nyfikna på nya människor, medan andra föredrar att gömma sig tills de är säkra på att allt är säkert. Om du har en nervös katt ska du skapa ett "tryggt" rum i en annan del av huset fullt av kattens leksaker, en mysig säng och om det behövs, en kattlåda. Om det går försöker du introducera den för den hör platsen och hjälpa den att känna sig bekväm där några veckor i förväg för att bättre lugna katten när det är dags. Lek med den där, med favoritleksakerna, och ge katten godbitar för att skapa en positiv association med rummet. Den är mycket mer avslappnad om den har en välbekant tillflyktsplats den kalla sin egen!

Dekorera säkert

Många festdekorationer, särskilt vid jul och halloween, kan vara ganska farliga för katten, eftersom de kan misstas för saker att leka med. Exempelvis kan långa ljusslingor se ut som kattens favoritleksak. Ta in granen utan dekorationer tills katten vänjer sig vid den och häng sedan dekorationerna högt och utom räckhåll. Se till att katten vänjer sig vid att ignorera dekorationerna genom att leka med den och favoritleksakerna runt granen, så att uppmärksamheten hålls på säkra, testade och välbekanta föremål. Undvik att använda potentiellt farliga material som glasdekorationer och tejpa ledningar eller håll dem bakom möbler. Tallbarr är lätt giftiga för katter, precis som många andra julfavoriter som järnek och mistel, så avled katten om den ser ut som om den vill tugga eller leka med det. Levande ljus är en annan sak att se upp med. Katten kanske ignorerar lågan, men kan fortfarande välta något av misstag!

Under festen

Mat

Även om du inte har en orolig katt finns det faror att se upp med när det finns många nya människor i närheten. Se till att ingen matar katten med småbitar eller matrester. Låt alla veta att katten har sina egna mattider och särskilda mat och även om den ser intresserad ut av det som serveras ska katten inte få något av det. För mycket mat avsedd för oss kan orsaka sjukdomar som kräkningar eller diarré och kycklingben kan utgöra en kvävningsrisk och kan kräva ett akutbesök hos veterinären.

Håll ett öga på katten

De flesta katter klarar sig bra på egen hand och oavsett om din gillar att sträcka ut sig framför brasan och vara den självklara mittpunkten eller om du har en nervös katt som föredrar att lämna rummet, ska du titta till den då och då för att se till att den inte skärms av allt liv och rörelse och har allt den behöver. Den måste stimuleras någon gång då och då, på samma sätt som när du är hemma, eftersom den är van vid den rutinen.

Katter och fyrverkerier

Katt som tittar ut

Är din katt rädd för fyrverkerier? Om din katt inte tycker om höga ljud kan fyrverkerifester innebära ett problem. Höga, slumpvisa ljud kan självklart vara skrämmande och förvirrande för katten, särskilt eftersom det inte sker varje dag. Här är några ytterligare tips som hjälper ditt firande med fyrverkerier att avlöpa smidigare för din katt.

Före fyrverkerierna

Acklimatisera katten för ljud

När det handlar om en nervös katt kan fyrverkerier vara ganska stressigt. Om din katt har ett särskilt problem med höga ljud kan du be en kattbeteendespecialist om hjälp. Om du kan vänja en katt för fyrverkeriljud när den är liten kommer den att växa upp och veta att det inte är något att oroa sig för. Du kan också sätta på en CD med höga fyrverkeriljud så att den stora händelsen inte blir en lika stor överraskning!

Håll katten inne på natten

Om katten får vara ute ska du se till att den är inne innan det blir mörkt och stäng sedan kattluckan och fönstren. Även om du själv inte har fyrverkerier kanske dina grannar har det och rädda och stressade katter kan springa bort och komma vilse eller skadas. Med tanke på det är det också bra att se till att den är mikrochippad.

Prata med veterinären

Om kattens beteende inte ändras, trots att du använt dig av tipsen, ska du tala om för veterinären att katten är rädd för fyrverkerier och höga ljud. Kommersiella lösningar som syntetiska feromoner kan hjälpa, veterinären kan ge råd om de bästa sakerna att prova. De kan också hänvisa dig till en kvalificerad kattbeteenderådgivare som kan erbjuda en individuell behandling.

Under fyrverkerierna

Dämpa ljuden

Dra för gardinerna för att dölja färgstarka blixtar och stäng fönstren för att göra det så tyst som möjligt. Ljud inomhus, som radio eller TV, vad än katten är van vid, gör ljuden utanför mindre tydliga och kan förhoppningsvis hjälpa till att lugna katten.

Distrahera katten

Använd leksaker och lekar för att distrahera katten. Fyrverkerier kan vara skrämmande, men om koncentrationen är någon annanstans är det mer troligt att den vänjer sig vid ljudet. Om leksakerna inte verkar fungera tar du fram kattmyntan, godis och laserpennorna!

Så länge som du gör ditt bästa för att hålla katten lugn och nöjd under fyrverkerifirandet bör det inte vara något att oroa sig för – det går fort över!