Airedaleterrier

Airedaleterrier

Det här är kungen av terrier och den största rasen i terriergruppen: vuxna hanar har en mankhöjd på 58–61 cm och väger 25–28 kg medan honorna mäter 56–59 cm och väger 21–23 kg, beroende på kroppsbyggnad. Den muskulösa kroppen täcks av en sträv och kraftig päls, som är svart (på ryggen) och mellanbrun.

Airedaleterrier
  • Storlek: Medel
  • Pälsvård: Varje dag
Airedaleterrier
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Terrier
Airedaleterrier
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Airedaleterrier är en ättling till den numera utdöda rasen welshterrier. Den utvecklades under 1800-talet i områdena kring floderna Aire, Wharfe och Calder i engelska Yorkshire av utterjägare, som ville ha en terrier som kunde arbeta med utter och skadedjur samt fungera som vakthund. Terrier korsades med otterhound i syfte att producera en hund som var tillräckligt stor för att kunna hantera vuxna grävlingar och uttrar. Senare korsningar med irländsk terrier och eventuellt welshterrier bidrog till att få rätt storlek och typ.

Personlighet

Precis som de flesta terrier är airedaleterriern självsäker, modig och utåtriktad. En vänlig, energisk ras som är snabblärd och enkel att träna – oavsett om det gäller agility eller lydnad hemma eller på kurs.

Hälsa

Airedaleterrier är i allmänhet en tålig ras. Likt många raser kan den lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel

Motion

Airedaleterrier är en aktiv ras som behöver måttligt med motion (en till två timmar varje dag), inklusive lek och träning, för att förhindra leda och hålla den i form

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret. Airedaleterrier riskerar att få uppsvällda magar och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den dubbla, vattentäta pälsen består av hårda, sträva täckhår och en kortare, mjukare underull. Pälsen måste borstas dagligen och trimmas när hunden fäller (två gånger om året).