Lakelandterrier

Lakeland Terrier

Lakelandterrier är en elegant hund med tjock, sträv päls, som finns i kombinationer av svart, mellanbrun, blå, röd, grå, vetefärgad och leverfärgad. Det är en kompakt ras som är högst 37 cm i mankhöjd och väger 7–8 kg som fullvuxen.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Den här terrierrasen kommer från Lake District, där den föddes upp av lantbrukare för att jaga räv och skydda deras lamm. Rasen ansågs ursprungligen som en ras av fell terrier, men är sedan 1912 känd som lakelandterrier. Lakelandterrier härstammar från olika raser, bland annat gamla black and tan terrier, bedlingtonterrier och borderterrier.

Personlighet

På grund av dess bakgrund som arbetshund är lakelandterriern orädd och snabb vid behov – men som sällskapsdjur hemma är den både vänlig, kärleksfull, tillgiven, rolig och busig. En del lakelandterrier kan vara aggressiva mot andra hundar och tidig social träning är ett måste.

Hälsa

Likt många små raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation)

Motion

Lakelandterrier behöver en timmes motion varje dag, men går också glatt på mycket längre promenader om det erbjuds. Dessutom njuter den av att leka i trädgården, men då rasen är avlad för att kunna ta sig ner i små hål så måste man säkerställa att trädgården är helt rymningssäker.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen består av en tjock underull och täta, sträva täckhår som skyddar mot de bittra förhållandena kring Lake District i nordvästra England och skyddar hunden under arbetet som klippgrytjägare. En lakelandterrier fäller inte, men bör kammas ett par gånger i veckan. Utställningshundar trimmas dessutom, medan sällskapshundar normalt klipps ett par gånger om året.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.