Ta hand om din blinda hund

Även om din hund är blind är det inget som kan dämpa dess äventyrliga, levnadsglada natur! Hundar klarar fint av att förlora synen och det krävs bara vissa förändringar i hur man tar hand om dem för att få dem tillbaka på sina tassar igen. Om man bortser från att den har blivit blind bör din hunds liv vara lika bra som förut.
Att ta hand om en blind hund
Att ta hand om en blind hund
Att ta hand om en blind hund

Vilka är orsakerna till blindhet hos hundar?

Blindhet hos hundar kan bero på många orsaker; du behöver absolut inte lägga skulden på dig själv eller undra vad som har gått snett. Blindhet kan:

 • Vara medfött
 • Drabba hunden senare i livet som ett resultat av en traumatisk skada eller sjukdom
 • Helt enkelt bero på att din hund blir äldre

Vissa medfödda orsaker till blindhet kan kontrolleras hos din hunds föräldrar eller valparna innan du tar hem den. Medfödda orsaker syns normalt hos vissa raser, till exempel är blindhet vanligare hos collier på grund av en sjukdom som kallas CEA (Collie Eye Anomaly). När du funderar på att köpa en rasren hund, prata med din veterinär om potentiella problem som kan vara ärftliga hos vissa raser. På så sätt bör du veta mer om dina chanser att så småningom ta hand om en blind hund och bestämma om du är redo att ta risken.

Om du misstänker att din hund håller på att förlora sin syn ska du genast kontakta din veterinär. Vissa åkommor som orsakar sådana tecken på blindhet kan behandlas, exempelvis katarakt. Därför är det alltid bra att kolla upp detta, även om din hund tycks klara sig väldigt bra utan sin syn.

Är min hund blind?

Om din hund är blind finns det några saker du kanske upptäcker i dess beteende.

 • Hundar som går in i saker kan uppenbarligen ha fått försämrad syn.
 • Om din hund är blind på ett öga kan den bli skrämd av plötsliga rörelser på sin blinda sida eftersom den inte har sett dig eller något annat komma.
 • Hundar som plötsligt blir blinda kan vara desorienterade och stressade.
 • Du kanske upptäcker en avvikelse när du ser på din hunds ögon, kanske något som inte ser ut som det brukar. Du känner din hund bäst!
 • Din hund kanske inte följer din hand eller en godbit som flyttas med blicken, trots att dess energi och entusiastiska svansviftande är lika intensiva som de ska vara.

Om du oroar dig för din hunds syn bör du boka ett besök hos din veterinär; vissa åkommor kan behandlas effektivt, vilket förhindrar ytterligare synförlust. Plötslig blindhet hos hundar är dock ett nödläge och kan få din hund att bli desorienterad och stressad – då ska du agera snabbt.

Hur påverkar blindhet min hund?

Överraskande nog utgör blindhet få problem för den genomsnittliga hunden. Du kan faktiskt vara omedveten om din hunds synförlust tills du flyttar till nya omgivningar eller ändrar din befintliga miljö. Om din hunds synförlust sker gradvis, som den gör vid senil katarakt eller progressiva genetiska sjukdomar, lär sig hunden att navigera runt möbler, matskålar och trappor som om den hade perfekt syn. Hunden försöker inte lura dig, utan lär sig bara att klara sig utan att göra väsen av det – och gör det väldigt väl.

Din hunds dåliga syn är inte heller nödvändigtvis något större hinder när ni går ut. En äldre border collie till exempel, blind sedan sju års ålder, kan vara bäst i världen på att apportera. Till och med långa promenader i koppel kan vara ett nöje om underlaget är relativt jämnt och ni går en bekant väg. Om din hund har varit blind sedan den var valp kanske du vill rådfråga en hundtränare om att träna blinda hundar. Det finns särskilda tekniker för att träna blinda hundar som kan vara till stor hjälp för dig och din hund att få ut det mest av varandras förmågor.

Att hjälpa en blind hund att anpassa sig:

 Hund och ägare
 • Så långt det är möjligt, lämna inte föremål i vägen på oväntade platser och undvik att flytta runt på möbler eftersom detta kan förvirra din hund med dålig syn.
 • Se till att barn förstår din hunds behov och säkerställ att de inte lämnar leksaker framme som din blinda hund kan snubbla på.
 • Vi pratar alla med våra hundar och använder rutinmässigt verbala kommandon så gör det mesta av det genom att prata mer och extra tydligt för att hjälpa din blind hund att förstå dig.
 • Träning är viktigt eftersom en blind hund kan reagera enbart på verbala kommandon. Hitta en tränare som specialiserar sig på att träna hundar med synproblem.
 • Under tiden kan din hunds luktsinne vara väldigt användbart för att känna igen "farliga" områden. Du kan "markera" specifika områden hemma så att hunden vet vad som väntar.
 • Till exempel kan hinder som trappavsatser identifieras med små mängder citronolja – det luktar inte så mycket för dig, men din hunds välutvecklade nos lär sig snart vad det betyder!
 • Lär familjemedlemmar att närma sig hunden försiktigt och alltid säga dess namn när de närmar sig eftersom det är enkelt att skrämma en blind hund genom att plötsligt röra den.
 • Oavsett hur väl din hund ser finns det inga skäl till att blindhet eller dålig syn skulle försämra dess livskvalitet. Allt den behöver är kärlek och uppmärksamhet för att ni båda ska kunna fortsätta njuta av livet och varandras sällskap lika väl som förr.