Att hålla din jakthund glad

Jakthundar är smarta, glada och lyhörda hundar som normalt är enkla att träna och utgör fantastiska familjehundar.
Så tar du hand om din jakthund | hundraser
Så tar du hand om din jakthund | hundraser

Jakthundar, ibland kallade fågelhundar, är en typ av hund som har hjälpt jägare att hitta och apportera vilt – vanligtvis fåglar och harar. Det finns tre huvudtyper av jakthundar: retriever, setter och drivande hundar.

Några jakthundsraser är:

  • Labrador
  • Golden Retrievers
  • Springer Spaniels
  • Cocker Spaniel
  • Irländsk och engelsk setter
  • Weimaraner
  • Ungersk vizsla
  • Spinone
Så tar du hand om din jakthund | hundraser

Typiskt jakthundsbeteende

Jakthundar älskar att springa efter och apportera leksaker, för att inte tala om att plaska runt i en sjö eller å! De tycker om att följa doftspår, njuter av att söka efter gömda föremål hemma och gillar att hålla och bära på mjuka leksaker, som de ofta stolt presenterar för dig eller dina besökare. Att träna en jakthund kan vara väldigt roligt eftersom jakthundar är smarta och reaktiva varelser, vilket innebär att de är bland de enklaste hundraserna att träna.

Motion och lek

 Black and white dog panting

Jakthundar har avlats fram för att arbeta hela dagen utomhus i alla slags väder och har oändligt med energi och älskar att vara ute i naturen. Inte ens kallt och vått väder avskräcker dem från att ta sig en lång språngmarsch runt ett fält! Därför behöver jakthundar också aktiva ägare. Förutom fysiska utmaningar behöver de massor av mental stimulering och frodas i mänskligt sällskap.

Jakthundar älskar variation och motionen bör inkludera promenader i koppel i stad och på stigar, samt att få springa utan koppel och utforska säkra områden – då är träning särskilt viktigt. De är lanthundar i själ och hjärta så ju fler träd och buskar de får sniffa på, desto bättre. Om en jakthund ser en vattenmassa lär den nästan garanterat försöka ta sig ett dopp så kom ihåg att ta med dig en handduk när ni promenerar nära sjöar, dammar och till och med pölar!

Om din hund är särskilt förtjust i vatten, varför inte skämma bort den med en egen liten plaskdamm i trädgården? Se bara till att den är av hårdplast och inte en uppblåsbar variant, som enkelt kan tuggas sönder.

Så tar du hand om din jakthund | hundraser

Jakthundar är sociala varelser som älskar att leka med sin mänskliga familj och andra vänliga hundar, men de tycker också om att roa sig själva – i synnerhet om tuggleksaker är inblandade – och tillbringar gladeligen timtals med att undersöka dofter i trädgården.

Dessutom älskar jakthundar att äta så var försiktig med att lämna ätbara saker framme och se till att förvara dina sopor säkert. Om din hund har en tendens att tugga på saker den inte borde kan du försöka att ge den några godisleksaker som den måste knuffa, rulla och krafsa på för att få sin belöning. Ju större utmaning, desto bättre eftersom den ogärna ger upp om det finns mat inuti!

När en jakthund slappnar av tar den sig gärna en tupplur i trädgården eller ligger i en bekväm hundsäng, obesvärat gnagandes på en tuggleksak. Att bära runt på en mjuk leksak och gosa är också en favoritsyssla, i synnerhet för raser med mjuka munnar framavlade för apportering. Repleksaker är också roligt för dessa hundar, både för att leka med sina ägare och med andra hundar.

Jakthundar älskar att leka med sin mänskliga familj och så länge de har fått rätt social träning är de utmärkta familjehundar.

De älskar att leka apport, i synnerhet efter en ålder på 16 veckor, då deras inbyggda behov att apportera har utvecklats helt. De här typerna av lekar är faktiskt en väsentlig del av att sköta om en jakthund och kan även inkluderas i jakthundsträningen. När din hund väl har lärt sig att apportera kan du variera leken genom att kasta leksaker åt den när den inte ser på. Detta uppmuntrar hunden att söka upp föremål med hjälp av sina andra sinnen – en mycket praktiskt förmåga om du skulle tappa dina nycklar under en promenad eller om ett barn tappar bort en älskad leksak.

Om tillgången till trädgården är begränsad, till exempel när det är dåligt väder eller om du håller på att renovera, kan du gömma föremål hemma som din hund får leta efter. Du kan bland annat gömma leksaker och godbitar bakom möblerna när hunden inte ser och be den att hitta dem. Du kan också leka lugna apportlekar med mjuka föremål inomhus, och vartefter hundens skicklighet växer kan du be den att hämta specifika föremål, som tidningen, dina tofflor, fjärrkontrollen till teven eller till och med en handväska!

Jakthundar tycker om att lära sig nya tricks och gör normalt allt för att få beröm och en godbit så snabbt som möjligt.

Så tar du hand om din jakthund | hundraser
Så tar du hand om din jakthund | hundraser

Jakthundar älskar mänskligt sällskap så det är ingen överraskning att majoriteten av assistanshundar världen över är jakthundar eller jakthundsblandningar.

Din jakthund lär njuta av att ligga vid dina fötter eller ännu hellre i ditt knä, om du tillåter det. Jakthundar är mycket uppmärksamma och tillgivna och tycker inte om att vara åtskilda från sina ägare längre stunder. Du kanske märker att din hund följer efter dig från rum till rum bara för att vara i din närhet, eller glatt hälsar på dig även om du bara har varit borta några få minuter. Detta innebär även att de har en tendens att hoppa upp för att få din uppmärksamhet, men konsekvent träning från tidig ålder kan hjälpa till att förebygga detta.

Beröring är väldigt viktigt för jakthundar och pälsvård, kel och mjuk massage hjälper dem att slappna av och stärka bandet mellan er. Att vänja dem vid beröring redan från tidig ålder innebär också att de ser pälsvård som en njutbar upplevelse och gör det mycket enklare att torka av dem efter ett dopp i sjön!

Jakthundar går normalt ihop med andra hundar och katter i familjen, förutsatt att de har fått social träning och introducerats för dem i tidig ålder. Utanför familjen är en jakthund normalt full av liv och glädje, hälsar på gäster med entusiasm och visar hur välkomna de är genom att ge dem en gåva, som en fuktig toffla eller en leksak. De hittar även många hundkompisar på promenader.

Jakthundar älskar normalt att äta och hamnar vanligtvis i kategorin "lev för att äta" och inte "ät för att leva"! Därför är det viktigt att du portionerar ut deras foder jämnt under dagen – ställer du ut hela dagens ranson på en gång slukar din hund den på en gång!

Två gånger om dagen kan du sprida 20 % av torrfodret i trädgården så att hunden får leta upp den. Det tar mycket längre tid för din hund att hitta maten än om den serveras i en skål, samtidigt som hunden uppmuntras att använda sin förmåga att söka efter föda. Du kan lägga ytterligare 30 % i godisleksaker under dagen, eller gömma det så att hunden får leta efter det hemma eller i trädgården. Omkring 10 % kan användas som belöning vid träning, medan återstående 20 % kan delas upp i två måltider och serveras i en skål, morgon och kväll, så att din hund ser dig som överordnad matkälla. Om du ger din jakthund våtfoder kan du dela upp det i två eller tre måltider per dag och servera det på olika platser och låta hunden leta efter dem. Du kan till och med få din jakthund att jobba för sina måltider genom att träna den på att hämta sin skål när du ber om det.

Så länge du följer våra rekommenderade dagliga utfodringsmängder (står på förpackningen) och håller ett öga på din hunds vikt så behöver du inte oroa dig för att det du lägger i matskålen är för lite. Förutsatt att din hund får sin dagliga fodermängd och att du ger den en komplett kost så får den i sig alla näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och glad.

Så tar du hand om din jakthund | hundraser