Australian shepherd

Australian Shepherd Dog

Den här rasen jämförs ofta med border collie. Australian shepherd är robust och muskulös och något längre än den är hög, med en mankhöjd på 51–58 cm (hanar) och 46–53 cm (tikar). Den väger normalt 19–29 kg, beroende på kön och kroppsbyggnad. Pälsen är svart, blå- eller rödmelerad (så kallad "merle") eller röd, med eller utan mellanbruna inslag. Se rasstandarden för mer information.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Överraskande nog är rasen australian shepherd faktiskt amerikansk. Herdar från det baskiska området i Pyrenéerna tog med sig små, "blå" hundar till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att arbeta med får. "Australian" i namnet beror på att fåren som de arbetade med var importerade från Australien. En annan teori föreslår att hundarna invandrade först till Australien och sedan till USA. När de först kom till sydvästra USA i slutet av 1800-talet tilläts hundarna till en början att paras med andra herdehundar för att förstärka arbetsförmågan. 1957 etablerades en rasklubb i USA.

Personlighet

En Australian shepherd har starka vallningsinstinkter, vill vara en del av familjelivet och njuter av att umgås med sina ägare. Den kan till en början vara reserverad mot nya personer så tidig social träning är avgörande. Kontinuerlig träning och en kombination av fysisk och mental stimulering är också viktigt för att tillfredsställa rasens intelligens och energi.

Hälsa

Australian shepherd är en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Australian shepherd behöver minst två timmars motion varje dag. Många australian shepherd lyckas väl inom olika hundsporter (agility, lydnad och flyball), där de får använda sin fysiska och mentala energi.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Pälsen är medellång med vädertålig underull. Långa hår på bakbenen och en måttlig man, som är tjockare på hanarna. Man bör borsta hunden två eller tre gånger i veckan, något oftare när den fäller.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.