Bedlingtonterrier

Bedlington Terrier

Den här lilla till medelstora, långbenta terriern är lätt igenkännlig. Bedlingtonterrier har ett smalt huvud och påminner om ett lamm med sin ulliga päls, som finns i blå, rödbrun eller sandfärgad variant och med eller utan mellanbruna inslag. Som fullvuxen är den 38–43 cm i mankhöjd och väger 8–10 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen utvecklades under 1700-talet av gruvarbetare i Rothbury-området i brittiska Northumberland genom att man kombinerade lokala terrier med whippet. Den blev känd som en skadedjursbekämpare, tjuvskyttarnas andra hand och en slagskämpe. Alternativa namn var rothburyterrier och zigenarhund (på grund av dess popularitet bland tjuvskyttar och zigenare).

Personlighet

Bedlingtonterrier måste tränas för att komma överens med katter och andra sällskapsdjur. Den varnar för främlingar och avvisar ovälkomna besökare, men ger besökare som ägaren har bjudit in i hemmet ett vänligt mottagande. Det är en bra vakthund som kan vara relativt modig när den känner att det behövs. En bedlingtonterrier är normalt ganska lugn, förutsatt att den stimuleras regelbundet såväl fysiskt som mentalt.

Hälsa

Bedlingtonterrier kan lida av en ärftlig leversjukdom (koppartoxikos). Det finns ett DNA-test för detta och alla avelshundar bör testas. Likt många raser kan bedlingtonterrier också drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och därför rekommenderas även ögontester.

Motion

Den behöver minst en timmes motion varje dag och njuter av lekar där den får springa, hoppa och apportera – inklusive agility. Om man inte stimulerar sin bedlingtonterrier kan den utveckla oönskade beteenden.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Det kan vara krävande att ta hand om bedlingtonterrierns päls. Man bör borsta den cirka fem minuter varje dag och kamma igenom pälsen minst en gång i veckan. Ungefär varannan månad behöver pälsen trimmas, helst av en professionell hundfrisör eftersom då det är en ovanlig procedur. Det andra alternativet är att man lär sig att trimma hunden själv av uppfödaren. Om en bedlingtonterrier ska delta på utställning får pälsen vara högst 2,5 cm överallt på kroppen, vilket gör klippningen ännu mer tidskrävande.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.