Ceskyterrier

Cesky Terrier

Ceskyterrier är en liten till medelstor hund med korta ben. Som fullvuxen är den 25–32 cm i mankhöjd och väger 6–10 kg. Idealhöjden på en vuxen hund är 29 cm (hane) respektive 27 cm (tik). Den långa pälsen är gråblå eller ljusbrun.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Ceskyterrier är Tjeckiens nationalhund och en relativt ny ras, som skapades 1949 av uppfödaren och genetikern Frantisek Horak. Horak tyckte om att jaga och beslutade sig för att korsa skotsk terrier med sealyhamterrier för att producera en mindre hund som kunde arbeta i flock och ta sig ner i hålor som de andra två terrierraserna inte klarade av. Ceskyterrier användes för att jaga allt från räv, kanin och småvilt till vildsvin.

Personlighet

Ceskyterrier är en lugn hund som kan vara reserverad mot främlingar, men är vänlig mot människor som den känner. Rasen har en stark arbetsinstinkt och det är en robust och rörlig hund med gott om energi och uthållighet. Den kan vara envis, men med rätt motivation visar den sin mångsidighet och tävlar gärna i lydnad och agility.

Hälsa

Ceskyterrier är i allmänhet en frisk hund. Likt många mindre raser kan den dock drabbas av lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

En ceskyterrier behöver ungefär en timmes motion varje dag. Dess jaktinstinkt kan framträda när den får springa fritt så se till att din hund kommer på inkallning innan du tar av den kopplet på offentliga platser.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den medellånga, något vågiga pälsen kräver en del pälsvård, men inte lika mycket som de flesta terrierraserna. Ceskyterrier ska klippas var sjätte till åttonde vecka och borstas minst en gång i veckan, med särskilt fokus på det långa håret på ansikte, ben och mage.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.