Japanese chin

Japanese Chin

Japanese chin är en nätt dvärghund som är 20–27 cm i mankhöjd och väger 1,8–3,2 kg som fullvuxen. Den har ett elegant och aristokratiskt utseende med en lång, rak päls som är mjuk och silkig. Pälsen är vit och svart eller röd och svart.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Rasen tros ha sitt ursprung i Kina, och kom sannolikt till Japan som en gåva till kejsaren från det kinesiska kungahuset. Man avlade fram den som en liten sällskapshund för att rymmas i de kungliga och adliga damernas kimonoärmar. Några hundar gavs som gåva till kungliga ambassadörer, och portugisiska sjömän kan ha introducerat japanese chin i Europa på 1600-talet, men det dröjde ända till mitten eller slutet på 1800-talet innan de blev populära och ökade i antal.

Personlighet

Japanese chin har använts som sällskapshund i århundraden och det är en glad, snäll och tillgiven liten hund som njuter av mänskligt sällskap och avskyr att lämnas ensam längre stunder. Den älskar barn, men på grund av hundens storlek är den mest lämpad för ett hem med äldre barn, där den inte löper någon risk att skadas av misstag.

Hälsa

Japanese chin har ett platt ansikte, vilket innebär att den kan vara mer benägen att drabbas av andningsproblem. För mycket motion och överhettning ska därför undvikas. Likt många små raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation)

Motion

Dess storlek gör att japanese chin inte behöver så mycket daglig motion, omkring en halvtimme varje dag är tillräckligt. På grund av dess platta nos och ansikte ska den inte heller motioneras i mycket varma temperaturer eftersom den då kan utveckla andningssvårigheter. Ge den i stället en promenad på morgonen eller kvällen, då det är svalare ute.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen måste borstas två eller tre gånger i veckan för att hållas fri från tovor. Säkerställ att ögonvrårna är rena och torka av dem med en fuktig bomullstuss vid behov. "Chin" betyder "kattlik" och en japanese chin rengör ofta ansiktet med tassarna, precis som en katt.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.