Welshterrier

Welsh Terrier

Welshterrier är en liten och kompakt hund med ett robust utseende som dessutom är smart och arbetsför. Den har sträv och hård päls som finns i kombinationer av svart, mellanbrun och vit. En fullvuxen welshterrier är högst 39 cm i mankhöjd och väger 9–9,5 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Vissa historiker tror att rasen har en direkt koppling till old english black and tan (eller broken-coated terrier som den också kallades), men det finns långa stamträd som antyder att welshterrier inte härstammar från den numera utdöda engelska rasen. Det sägs att invånarna i Carnarvonshire år 1737 var mycket stolta över renheten på sina welshterrier, och hundrasen var faktiskt känd under namnet carnarvonshireterrier. I över 250 år användes rasen för packjakt på uttrar och grävlingar, och erkändes 1885 i England som en separat ras.

Personlighet

Det är en aktiv, glad, intelligent och tillgiven hund. Welshterriern utvecklar ett nära band till sin familj och är lekfull och rolig, men kan vara aningen reserverad mot främlingar. Om valpen introduceras för katter i tidig ålder så accepterar den dem utan problem, annars har den en tendens att jaga dem. En welshterrier är gärna den enda hunden i hushållet

Hälsa

Den kan lida av ärftliga ögonsjukdomar och bör testas för detta.

Motion

och är full av energi! Den framstår som outtröttlig och alltid redo att rusa iväg och leka. Eftersom den tycker om att simma måste man alltid vara försiktig i närheten av vatten. Om du någon enstaka gång inte har möjlighet att ge dem deras normala motion så accepterar de detta utan problem. Vuxna hundar behöver åtminstone en timmes motion om dagen, men accepterar med glädje mer än så.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen behöver plockas två eller tre gånger per år och man bör borsta och kamma sin hund två eller tre gånger i veckan.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.