Välkomna din nya katt hem

När din nya katt eller kattunge ska komma vilken dag som helst är du så klart spänd. De sista dagarna innan den kommer är det mycket du ska göra innan katten kommer.
Att välkomna din katt till sitt nya hem
Att välkomna din katt till sitt nya hem
Att välkomna din katt till sitt nya hem

Du vill välkomna din nya kattkompis till en varm, vänlig miljö där den känner sig säker och bekväm, så lite planering kommer att räcka långt för att den ska anpassa sig.

Innan din nya katt kommer hem

Oavsett om du tar hem en vuxen katt eller en liten kattunge har de ganska lika behov, särskilt på den administrativa sidan. Här är några saker att få ordning på innan den kommer:

 • Om du inte redan har en veterinär kan du be lokala kattägare att rekommendera en och få din nya katt registrerad direkt. Det är mindre stressigt att veta att den är med i rullarna direkt, ifall den inte mår bra eller om den måste kastreras.
 • Prata med veterinären om försäkringspolicys som omfattar alla oväntade veterinärkostnader.
 • Medan du är där kan du se till att din nya katt eller kattunge kan identifieras med ett mikrochip ifall den kommer bort.
Katt- och kattungeikon
Att välkomna din katt till sitt nya hem

Med administrationen gjord är det dag för det roliga – shopping! Du behöver:

 • En säker transportbur.
 • Två skålar, en för mat och en för vatten. Välj keramik- eller glasskålar som är lätta att diska framför metallskålar – vissa katter gillar inte reflektioner eller skuggor i sin skål när de äter eller dricker. Se till att den är stor för katten att luta sig över och lapa från utan att morrhåren rör vid sidan, eftersom en del katter inte gillar det.
 • En kattlåda och kattsand. Det är bäst att använda samma typ som används av uppfödaren eller härbärget, åtminstone tills den har anpassat sig så att den känner igen den – och viktigast av allt, vet vad den ska göra med den!
 • En kattsäng – många föredrar en igloo-liknande säng för mysig trygghet eller som upplyft en bit (t.ex. som en del av ett aktivitetscenter).
 • Pälsvårdsutrustning, särskilt om den är långhårig.
 • En klösstolpe av trädbark eller en stolpe lindad med sisaltråd. Att klösa hjälper katten att hålla klorna i bra kondition och en särskild stolpe ska förhoppningsvis distrahera den från möbler och mattor.
 • Flera olika leksaker. Deras favoritlekar är de som involverar dig, som dinglande mjukisleksaker som den kan jaga och anfalla. Det ger katten ett säkert utlopp för sitt naturliga jaktbeteende.
 • Mat. Ge din nya katt eller kattunge samma kost som den är van vid från uppfödaren eller djurhärbärget i minst en vecka och byt bara gradvis till en annan kost senare om du föredrar det eller om det finns hälsoskäl för att göra det.

När den kommer hem

Orange välfärdsikon

Hurra, den stora dagen har kommit

Gratulerar! Trots att du är spänd måste du försöka hålla dig lugn genom det hela för att låta din nya katt anpassa sig utan att bli skrämd. Det finns några saker som hjälper dig igenom de första dagarna med katt:

 • Se till att du avsätter tid till din katt när den acklimatiserar sig till sina nya omgivningar och hjälp den att upprätta en etablerad rutin. Det kan betyda att arbeta hemifrån eller ta ut några dagars semester för att ha kvalitetskatt med ditt nya djur.
 • Förbered hemresan. Bilåkning kan vara lite förvirrande och skrämmande för katten, så behandla buren med en lugnande feromonsprej och ställ den på en plan yta i bilen eller på golvet och täck över den med en filt. Du bör märka att sprejen, mörkret och att du kör försiktig hjälper till att hålla den lugn. Åk direkt hem när du har hämtat den, det inte rätt tidpunkt att titta in i någon affär.
 • När du kommer hem ställer du buren på golvet i ett tyst rum, öppnar luckan och låter katten hitta ut själv i sin egen takt.
 • Barn och andra djur kommer att vara mycket ivriga att träffa den nyaste familjemedlemmen, men deras upphetsning kan vara lite skrämmande för nytillskottet. Övervaka dem i början tills den nya katten vänjer sig vid sitt nya hem.
 • Det är alltid roligt att välja namn åt sitt nya djur. När du har bestämt dig använder du namnet varje gång du interagerar med den så att katten snabbt lär sig.
 • All den här spänningen kan vara tröttsam för en liten kattunge och den kommer snart att vilja sova. Placera sängen på en varm, tyst plats borta från drag så att den kan få vila lite.
 • Placera kattlådan på en lugn, lättåtkomlig plats i rummet där den inte bli störd. Det ska vara en bit bort från sov- och matområden. Kontrollera den minst två gånger om dagen, ta bort avföring och smutsig sand direkt. Töm och desinficera lådan minst en gång i veckan.
 • Ge katten flera små måltider per dag, eftersom det bidrar till att ni utvecklar ett mycket nära band.
 • Håll katten inomhus i 2-3 veckor för att den ska lära känna dig och alla nya lukter och ljud i omgivningen och för att den ska hinna undersöka varje vrå i det nya för alltid-hemmet. För en kattunge väntar du tills veterinären ger klartecken för den att utforska utomhus.
 • Du vill att katten ska vara säker, så se till att det inte finns några öppna dörrar eller fönster som den kan smita ut igenom. Den ska bara gå ut när den och du känner sig säker. Om du är osäker på när det kan ske pratar du med veterinären som gärna ger dig råd.
 • Kom ihåg att allt kommer att vara nytt, utmanande och spännande för din nya familjemedlem, vilket kan vara lite överväldigande. Var beredd på att den kan vara lite tillbakadragen till att börja med, men den kommer snart att anpassa sig till sitt nya hem och familjeliv. Om den inte verkar komma ut ur sitt skal pratar du med veterinären.
 • Om du omplacerar en hemlös katt ber du personalen på härbärget att berätta vad de vet om vad ditt nya djur tycker om. Det kanske finns något du kan ta mer eller erbjuda din katt för att få den att känna sig mer hemma.

Din kattunges uppfödare och din veterinär ger dig gärna mer hjälp och råd om hur du tar hand om din nya katt, dess hälsa och hur du får den att känna sig trygg i sitt nya hem. All du behöver göra är att njuta av att lära känna den och leka och ha roligt med din nya kompis.

Kattunge som utforskar