Lhasa apso

Lhaso Apso

Lhasa apso är en robust liten hund med lång päls. Den är något längre än den är hög. Den finns i en rad olika färger och kombinationer, bland annat guld, sand, honung, svart, vit, brun och olika nyanser av grått. En fullvuxen lhasa apso är 25 cm eller lägre i mankhöjd och väger 6–7 kg som fullvuxen.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Lhasa apso avlades i Tibet av munkar och adelsmän under minst 2 000 år. Den användes som vakthund i tempel och kloster. Tibetanerna respekterade de små hundarna, som de trodde var reinkarnationer av heliga lama. Man varken sålde eller köpte en lhasa apso; den gavs bort i gåva och det ansågs en stor ära att få en.

Personlighet

Lhasa apso är en lojal och förtroendefull hund. Den går bra ihop med barn och andra hundar. Rasen kan vara oberoende och är på sin vakt mot främlingar, men med tålmodig och konsekvent träning kan den bli relativt lydig. Lhasa apso är ganska känslig och reagerar inte positivt på höjda röster.

Hälsa

Likt många raser kan lhasa apso drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och ögontester rekommenderas. Det är också vanligt med vissa hudåkommor.

Motion

Den behöver minst en halvtimmes motion varje dag. En llasa apso har gott om energi, men stannar lika gärna hemma och leker som att gå på promenad i flera kilometer. Den är helt nöjd med flera korta promenader varje dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsvården för en liten lhasa apso är krävande. Täckhåren är långa, tunga och något sträva. Underullen är lite kortare och mjukare och måste kammas för att förhindra att tovor uppstår. Pälsen kan klippas till en kortare, mer lätthanterlig längd; en professionell hundfrisör eller uppfödaren kan ge råd om hur man gör detta.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.