Affenpinscher

Affenpinscher

Trots att affenpinscher har ett terrierliknande utseende, med ett busigt, apliknande ansiktsuttryck, så klassificeras rasen som dvärghund. Som fullvuxen har affenpinscher en mankhöjd på 24–28 cm (från tassen till toppen av skulderbladen) och väger 3–4 kg. Den sträva pälsen är normalt svart, med eller utan grå nyanser.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Den busiga, komiska affenpinschern är en av de äldsta raserna och härrör från 1600-talet. Rasen har sitt ursprung i Tyskland och dess namn kommer från det tyska ordet för "apa" ("affe"). Affenpinscher är stamfader till två andra raser, griffon belge och griffon bruxellois, som även de har ett ansikte som beskrivs som apliknande. Affenpinscher har visserligen en terriers alla egenskaper, men är för liten för att användas som arbetshund och är i huvudsak ett sällskapsdjur.

Personlighet

En affenpinscher är livlig och självsäker, ibland viljestark och orädd, men alltid mycket kärleksfull mot sina ägare. Den kan vara avvaktande mot främlingar och det är därför viktigt att den får social träning redan som valp.

Hälsa

Rasen är i allmänhet frisk, men likt många små raser kan den lida av lösa knäleder (patellaluxation), höftproblem och andningssvårigheter.

Motion

Trots att affenpinscher är en liten ras är det en aktiv hund som behöver rimligt med motion (20-40 minuter om dagen). Affenpinscher njuter av lekar som tränar både kropp och sinne, men dessa lekar bör inte vara alltför vilda.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den sträva, grova pälsen är raggig på sina ställen och ser ganska ostädad ut av naturen. Därför är den också relativt lättskött – en genomborstning i veckan räcker.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.