Amerikansk cocker spaniel

American Cocker Spaniel

Amerikansk cocker spaniel har sitt eget distinkta utseende från sin engelska cockerkusin, med ett rundare huvud och svallande, glamorös päls. En fullvuxen hund väger omkring 11 kg och har en mankhöjd på 37–39 cm (hanar) respektive 34–37 cm (tikar). Pälsen finns i en rad färger och kombinationer, med specifik teckning. Se rasstandarden för mer information.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Den första cocker spanieln i Amerika säga ha anlänt med pilgrimerna ombord fartyget Mayflower 1620. De efterföljande århundradena förde nybyggare med sig fler av rasen för att hjälpa till att utforska och exploatera landets vildmark. Amerikansk cocker spaniel utvecklades från sin engelska motsvarighet på 1800-talet för att apportera vaktel och morkulla. De har fortfarande en viss del av sin jaktinstinkt kvar, men de flesta hittar man nu i utställningsringen eller som sällskapsdjur.

Personlighet

Rasen beskrivs ofta som "munter" och ska vara harmonisk, självsäker och glad. Tidig social träning rekommenderas för att säkerställa att hunden inte växer upp till att vara rädd för främlingar eller nyheter. Amerikansk cocker spaniel är inte lika stor som många jakthundar, men den här intelligenta hunden tycker om att ha mycket att göra och njuter av att leka och tillbringa tid med sin familj. Den tycker normalt inte om att lämnas ensam under längre stunder.

Hälsa

Ett av de vanligaste problemen hos amerikansk cocker spaniel är återkommande öroninfektioner på grund rasens stora, hängande öron. Likt många raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation), olika ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Rasen behöver cirka två timmars motion varje dag för att motionera både kropp och sinne. Den njuter av apportlekar och gillar ofta att simma i trygga vatten. Kontrollera hundens päls och öron efter en promenad för att ta bort eventuella gräsfrön, kvistar eller annat skräp som kan ha fastnat.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Amerikansk cocker spaniel har en fantastisk – och krävande – päls. Den är kort och fin på huvudet, medellång över kroppen och längre på öron, bröst, mage och ben. Pälsen ska vara silkig och slät eller lätt vågig. Daglig pälsvård krävs, tillsammans med regelbunden trimning. Kontrollera öron, ögon, läppveck och fötter dagligen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.